Blogg

 1. Bygga gym som bostadsrättsförening

  Vi ser en markant ökning av antalet bostadsrättsföreningar som bygger gym - och inte bara blir de fler utan dessutom blir också gymmen allt bättre. Medan ett gym för något decennium sedan kunde vara en avstängs skrubb med en kombinationsmaskin som gnisslade så fort du rörde vid den, så är gymmen hos bostadsrättsföreningar idag små miniatyrversioner av ett riktigt gym.

  Allt oftare ser man ett riktigt rum som helt vigs åt gymutrustning, vilket ocks betyder att folk faktiskt också kommer att använda den.

  Lite beroende på storlek på lokalen så finns några olika varianter som är klassiska. Men det vanligaste oavsett storlek är att man börjar med ett hyggligt underlag, någon sorts gymgolv. Rummen som gymmen hamnar i är tyvärr ofta ganska tråkiga, och har sten eller betonggolv och gymmattan binder verkligen ihop rummet, minskar stötarna och skapar en betydligt bättre akustik och känsla - samtidigt som livslängden på utrustningen förlängs.

  Läs mer »
 2. Vilken skivstång ska jag välja? 3 saker att titta på.

  Marknaden är full av olika skivstänger och för den oinvigde kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter eller vad man behöver. I det här inlägget tänkte vi gå igenom tre av av de olika sakerna man kan hålla ett öga på och hur man kan tänka kring de olika modellerna och deras egenheter.

  Först av allt. i detta inlägget pratar vi om klassiska 220cm olympiska skivstänger. Skivstänger som passar till 50mm viktskivor. Helt enkelt, den sortens skivstänger du ser i normala gym och i seriösa hemmagym. Vi kommer inte benämna kortare skivstänger eller skolstänger.. Det gör vi i andra inlägg, så att det inte blir för mycket fakta på en gång - och allt bara blir rörigt.

  Kullager:
  Kullager i skivstänger gör att skivstången roterar på ett väldigt fint och jämnt sätt, och med enkelhet. Du kan oftast avgöra om en skivstång är kullagrad bara genom att snurra på änden som håller viktskivorna. Om det snurrar på i bra takt och jämnt så är stången kullag

  Läs mer »
 3. Vi välkomnar Emil Norling som skribent

  Tjena! 

  Jag heter Emil Norling är 22 år, bor i Tierp utanför Uppsala och jobbar som brandman samt tävlar och tränar styrkelyft. Här på gymkompaniets hemsida kommer ni kunna följa min träning och mina tankar inför tävlingar.

  Jag gjorde min första tävling den 7 Maj 2016 tävlandes i klass -93. Detta var junior-SM och jag fick med mig en bronsmedalj hem. Mina resultat var då 230kg i knäböj, 130kg i bänkpress och 287,5kg i marklyft.

  Innan detta hade jag tränat styrkelyft ordenligt i cirka 9 månader. Min idrottsliga bakgrund före detta har bestått av framförallt hockey men även fotboll och friidrott. 
  Den 7 Juli 2018 ställde jag upp i mitt första senior-SM, då i klassen -105kg. Mina resultat blev då 300kg i knäböj, 180kg i bänkpress och 336

  Läs mer »
 4. 2 basövningar med skivstång

  Nymodigheter kommer och går på gymmen, men skivstången är och förblir antagligen det mest grundläggande träningsredskapet vi har - och det mest uppskattade. I vår försäljning så ser vi att i hemmagym har skivstången en given plats när det gäller styrketräning, och skivstänger är och förblir en av våra avsolut mest populära produkter.

  Det finns flera anledningar till att skivstången är såpass populär, men en av de största är att den är i princip oslåbar när det kommer till att bygga en ordentlig grundstyrka. 
  - Nedan går vi igenom två av de övningar som hör hemma i varje seriöst grundsschema när det kommer till ren styrketräning:

  Knäböj:
  Låt oss vara ärliga. Knäböj är och förblir basövningen framför alla andra basövningar. Det finns antagligen inte en enda idrottare eller seriös atlet i världen (som kan göra knäböj) som inte har med det i sitt träningsschema. Knäböj är helt enkelt den bästa övningen för att bygga benstyrka.
  Övning

  Läs mer »
 5. Gymutrustning

  När vi sammanfattar året 2017/2018 så ser vi att Gymkompaniet vuxit med 60%. En helt fantastisk siffra, och vi kan inte annat än tacka våra underbara kunder som hjälper oss att växa!
  - Även om vi givetvis marknadsför oss så gott vi kan så kommer en stor del av våra affärer från kunder som rekommenderat oss till sina vänner eller företagskontakter.

  Under senaste året har vi utökat Recoil-sortimentet kraftigt samt tagit in en mycket större andel gymgolv. Vi har lagt mycket stort fokus på att få in produkter som ska tillföra marknaden någonting extra i form av antingen kraftigt rabatterat pris eller utökad kvalité till samma pris. Vi hade givetvis kunnat öka sortimentet mycket snabbare om vi valt att även ta in samma produkter som alla andra, och till samma pris... Men det känns betydligt mer motiverande att fokusera på så mycket ny-tänk som möjligt (ja, vi förstår ironin att prata om nytänk i en bransch där skivstång troligen varit det mest populära redskapet 49 av de

  Läs mer »
 6. Företagsgym alltmer populärt!

  De senaste åren har vi märkt en kraftig ökning i förfrågan efter företagsgym. Medan man förr framförallt tränade i föreningsmiljö eller på kommersiella gym så ser vi nu alltmer hur företag bygger egna gym för att ge sina medarbetare en bättre hälsa.

  Och det är helt logiskt. Ett bra företagsgym har en stor mängd fördelar jämfört med ett kommersiellt gym:
  - Avståndet är minimalt och tiden till träning minskar kraftigt
  - Antalet personer på gymmet är oftast betydligt färre och det blir därmed mindre väntan på utrustning
  - Man kan styra sortimentet bättre efter önskemål
  - Det skapar en god stämning och gemenskap
  - Högst troligen leder det också till mer träning tack vare enkelheten, vilket i sin tur leder till minskad sjukfrånvaro

  Idag ser vi förutom att allt fler företag öppnar gym åt sin personal, också att allt fler av dessa gym håller en väldigt hög kvalité. Människor har helt enkelt en helt annan kunskap och ett helt annat önskemål att

  Läs mer »
 7. Gymgolv i Hemmagym

  Att bygga ett hemmagym är ofta ett ganska stort beslut. Gymutrustning är inte gratis och om man är seriös nog att köpa ett hemmagym så är det oftast någonting man planerar att använda under flera år och på ett hängivet sätt.

  En av de viktigaste komponenterna i ett hemmagym är gymgolvet. Det skyddar både utrustning och underlag, samt hörsel - och möjligen grann/partner-relationer. Golvet ramar dessutom in rummet så att du får en betydligt mer genuin känsla i rummet.

  Vad finns det för olika gymgolv?
  Normalt sett kan man säga att det finns 3 olika modeller av gymgolv för hemmet som alla fyller olika funktioner.
  1. Stretchgolv. Detta gymgolv är gjort att sittas på och stretchas. Eller för olika sorters kroppsövningar. Det är ett tunt men lite mjukare golv. Fördelen med detta golv är framförallt att det är billigt och e

  Läs mer »
 8. Ett lite större hemmagym - Inspiration!

  Många som tänker på hemmagym ser kanske framför sig en mörk källare eller en liten garderob, där man lyckas klämma in ett par byggbara hantlar.

  Eftersom de som bygger hemmagym oftast är väldigt intresserade av träning så är själva hemmagymmet i sig oftast lite mindre än vad de kanske egentligen hade önskat. Men vid enstaka tillfällen får man möjligheten att bygga hemmagym som är någonting i hästväg! (Vi är från Göteborg, vi får dra ordvitsar!) Detta gymmet var ett sådant. Ett gammalt stall som vi fick uppdraget att i princip bygga så som vi önskade eller ansåg bäst.

  Så vi inredde gymmet med ett ordentligt stötdämpande golv så man inte behöver vara orolig för att släppa sina vikter. En ordentlig half rack med skivstångsset. Kettlebells, Ett rejält hantelpaket. Samt ställbar bänk, chinsräcke, GHD och roddmaskin... och givetvis en assault bike för intervallerna.

  Ett hemmagym som täcker in allt ifrån tung styrketräning till ren rehab, kondition och inter

  Läs mer »
 9. Hemmagym hos Adam

  Hemmagym är en önskedröm för många människor. Att kunna träna utan att behöva sitta fast i trafiken eller trängas med andra människor på gymmet.

  Det är framförallt två saker som sätter begränsningar för ett hemmagym: Ekonomin och Ytan. Och idag ska vi titta på ytan.

  Adam är en av våra kunder som ville bygga ett hemmagym, men han hade bara 9kvm att bygga gymmet på. Så istället för att försöka få in en mängd olika produkter och få ett trångt rum fokuserade vi på ett ordentligt underlag (lyftplattform), en rejäl halfrack, ett skivstångsset, en bänk och kettlebells. För den som är van vid att nyttja skivstången så är det antagligen det mest användabara träningsredskapet för att bygga styrka. Och även om hela rummet egentligen bara är en "station" så är antalet övningar i princip obegränsat: Bänkress, knäböj, marklyft, stående rodd, militärpress, sumolyft, bålrotationer, frontböj - och med tillägg av kettlebellens alla övningsmöjligheter så tillkommer ännu fler möjl

  Läs mer »
 10. Varför Gymgolv?

  En av de produktkategorier som oftast glöms bort (och som man sedan kommer på när gymmet är "klart") är gymgolvet. Trots att det ofta glöms bort så är gymgolvet oerhört viktigt för att skapa rätt atmosfär i rummet. Utan gymgolv får rummet ofta en betydligt kalare känsla, det ekar mer, utrustning och underlag tar mer stryk och ytan känns ofta smutsig.


  Med ett enkelt gymgolv förebygger du allt detta. 

  - Gymgolv sänker ekot och stötarna i rummet.
  - Gymgolv ramar in lokalen och ger ett enhetligt uttryck
  - Gymgolv skyddar underlag och utrustning
  - Gymgolv gör lokalen lättstädad och det ser ofta renare ut överlag även om smutsgraden är densamma ("skostreck" från gympaskor syns t.ex. betydligt tydligare på ett vanligt golv än på svart everrollmatta med grå stänk)

  Normalt sett brukar man säga att man använder gymmatta på störr

  Läs mer »
Sida