Smith-maskiner

Köp Smith-maskiner

Vad tar du i bänkpress? Smithmaskiner är den ultimata styrketräningsställningen för att kunna utföra tunga lyft i en mängd olika övningar utan att behöva oroa sig för riskerna som friviktsträning kan innebära. Det finns ingen risk att du blir klämd under stången om du råkar ta för tunga vikter. Vi vet alla att det händer ibland... En smithmaskin har inbyggda säkerhetsfunktioner och låspositioner för att undvika skador och olyckor.

Smithmaskin

Denna träningsmaskin laddas med vikter och har en bana som skivstången följer vid lyft. Vissa smithmaskiner har en viktbas vid golvet som hjälper att stabilisera den. Maskinen kan användas för olika övningar såsom till exempel knäböj.


Ställningens vertikala stänger har skåror där skivstången kan vila. Detta innebär att stången kan säkras när som helst av den som använder den, utan hjälp av en spotter. För att placera stången i säkert läge behöver utövaren bara vrida på vristen så krokarna kan haka fast. Denna funktion gör att smithmaskinen är säker att använda själv utan risk för att tappa skivstången över sig om något går fel eller den är laddad med för mycket vikt. Vissa av dessa maskiner har även ytterligare säkerhetsfunktioner där utövaren kan välja en förbestämd minimunhöjd vilket skivstången inte kan passera även vid en olycka.


Till skillnad från fria skivstänger kan stången i en smithmaskin inte röra sig framåt, bakåt eller sidleds utan enbart uppåt eller nedåt. Utövaren behöver därför inte stabilisera skivstången lika mycket vilket gör att denne vanligtvis brukar kunna lyfta mer i maskinen än med en fri skivstång.


Instruktionsvideo till Smithmaskinen.

 

Kritik

Det finns delade meningar om dessa och många kritiker menar på att den fixerade position som ställningen tvingar kroppen att inta är ofördelaktig. Men’s Health skrev att den raka rörelsen i smithmaskinen är en onaturlig rörelse som lägger mycket press på knän och nedre rygg. Man menar även att fria vikter och traditionella knäböj aktiverar musklerna ca: 43 - 50 procent mer. När dess uppfinnare, Jack LaLanne, använde maskinen gjorde han dock detta i kombination med andra övningar och fria vikter.   


Behöver du en smithmaskin?

Kontakta oss  HÄR så hjälper vi dig att hitta rätt. Vi kan träningsmaskiner och hjälper dig utifrån dina behov. 


Historia

Smithmaskinen uppfanns av amerikanen Jack LaLanne på 50-talet när att han riggade upp en glidande anordning i sitt gym. Denna ställning såg gymföreståndaren Rudy Smith och bestämde sig för att utveckla den innan han installerade den på det gym han ansvarade för. I slutet av 50-talet började Smithmaskinen produceras i större upplagor och säljas på marknaden.


4 Artiklar

per sida

4 Artiklar

per sida