Kampsport

Kampsport

Köp Kampsportsutrustning

Många tänker på spinning, hantlar och löpband när man hör orden gym eller träning. Här finner du kampsportsutrustning som motiverar dig till en annan typ av träning såsom boxning eller övrig kampsport. Välj bland kategorierna nedan för att få se de olika produkterna.

Kampsport

Kampsport är en tävlande form av kontaktsport med en-mot-en matcher. Vem som utses till vinnare beror på tävlingens regler. I de flesta kampsporter vinner dock den tävlande med flest poäng, eller den som slagit ut den andra. Boxning, kickboxning, amatör brottning, judo, Jujitsu, MMA och muay thai är exempel på olika typer av kampsortsgrenar.


Utrustning

Inom olika grenar används olika typer av utrustning för att skydda kropp och huvud under träning respektive tävling. Inom kampsport används en mängd olika slag, grepp och sparkar mot iprincip hela kroppen, vilket innebär stor risk för fysiska skador. Ofta finns tydliga regelverk kring vilka tekniker som får användas gentemot motståndaren samt vilken skyddsutrustning som måste användas. Ett urval av skydds- respektive träningsutrustning är:


 

Skydd

- Skyddande hjälm

- Tandskydd  

- Handskar

- Benskydd

- Suspensoar


Träning

- Hopprep

- Säckar

- Slagkuddar

 

Historia

Kampsport som tränings- och tävlingssport är väl utbrett och tillhör de äldsta kontaktsporterna. Folk-brottning existerar i många former och finns inom de flesta kulturer. De forna olympiska spelen bestod till största del av grenar kopplade till kampsporten. Så tidigt som 648 f.k finns dokumentationer av kampsport i grenen “pankration” från de olympiska spelen. Pankration var en tävlingsgren där tävlande fick slå och greppa motståndaren hur denne ville. De enda reglerna var att man inte fick bitas eller trycka in ögonen på den andra. Vinnaren utsågs då en av tävlande gav upp, blev medvetslös eller blev dödad. Dessa matcher kunde pågå i flera timmar och blev omåttligt populära och kom senare att upptas av romarna som gick steget längre med beväpnade gladiatorer som stred för att döda.

Den moderna kampsporten 

På 1800-talet utvecklades den mer moderna boxningen och kring 1867 fick tävlingsgrenen sitt första regelverk, kallat “Marquess of Queensberry”. Amatörboxning har varit en del av de moderna olympiska spelen sedan introduktionen 1904. I USA blev professionell boxning populärt under 20-talet och fick därefter ett rejält uppsving efter andra världskriget. Brasiliansk Jiu-jitsu är kopplat till år 1925 och den brasilianska familjen Gracie, efter att asiatisk kampsport introducerads i landet. Modern muai thai utvecklades under 20- och 30-talet. Taekwondo tog fart efter japans okupation av korea och blev under 2000 en olympisk gren. Kickboxning och full-kontakt karate utvecklades under 60-talet men blev populärt i Japan och västvärlden under 80- respektive 90-talet. Den moderna kamsporten eller MMA (mixed martial arts) utvecklades från subkulturer inom brasiliansk jiu-jitsu och “shoot-wrestling”. Tävlingsgrenen introducerades i Japan år 1985 och i USA under namnet “Ultimate Fighting Championship” år 1993. Allmänna regler för MMA introducerades under år 2000 och har nått sin största popularitet under 2000-talet. Idag är kampsportevent och tävlingar mycket vanliga och hålls världen över.

Handla efter
Filtrera
Kategori
Pris

21 Artiklar

per sida

21 Artiklar

per sida