Motionscyklar

Motionscyklar

En motionscykel är ett populärt redskap vid fettförbränning och konditionsträning! Det är ett enkelt redskap som är lätt att förstå sig på och kan enkelt användas utan problem där hemma. En motionscykel är också bra för dina knän och du får en genomgående träning för stjärt, lår och mage.Det är ingen myt att många blivit slankare, starkare och friskare genom att se på tv - använd bara din cykel samtidigt.

Motionscykel

En stationär motionscykel eller träningscykel är utrustad med sadel, pedaler och handtag vilket kan liknas vid en vanlig cykel. Skillnaden är att denna används för träning och inte som transportmedel. Det finns motionscyklar som är avsedda för inomhusbruk men det går också att sätta en vanlig cykel på en ställning så att denna lyfts upp en bit vilket gör att den kan användas inomhus. Detta används vanligtvis av tävlingscyklister för att värma upp innan lopp eller för att träna på sin egen cykel inomhus.


Olika modeller

De flesta motionscyklar har en funktion där man kan justera motståndet i pedalerna så att det antingen blir tyngre eller lättare att trampa. För att kunna ändra motståndet när man tränar finns inuti maskinen antingen magnet, fjäder eller friktionsmekanismer. Vissa motionscyklar tillåter användaren att cykla baklänges för att träna antagonistmuskler som inte aktiveras vid vanlig cykling medsols.


Det finns även mini-motionscyklar vilka enbart har pedaler och själva motståndsdelen. Den saknar sadel och handtag och är enbart tänkt att användas för träning. Den här modellen tar därför mindre utrymme än vanliga motionscyklar.


Användningsområden

motionscyklar används för att öka den generella konditionen och för att träna inför cykelevent. Motionscykeln har länge använts inom fysisk terapi då den innebär liten belastning för användaren, är säker och ger effektiv träning. Trycket på lederna är litet då rörelserna inte är ryckiga utan mer flödande.   


En stationär motionscykel är enkel att använda och behöver sällan underhållas. Den hjälper till att träna och tona framförallt musklerna i benen och rumpan. Motionscyklar har blivit alltmer populära de senaste åren. Detta beror till stor del på den växande trenden av spinning-klasser världen över. Många gym erbjuder idag dessa gruppklasser och tack vare den låga belastningen på kroppen är det en träningsform som tilltalar alla olika åldrar. Den tekniska utvecklingen har även gått framåt och numera kan du införskaffa en slimmad och ergonomisk motionscykel med mängder av funktioner. Det finns även cyklar med internetuppkoppling vilket möjliggör för användaren att registrera sina resultat och sin utveckling online.


Vilken teknik ska man använda och vad är de vanligaste misstagen? Det är just detta som videon ovan handlar om. 

 

Nackdelar med motionscyklar

Cykelträning fokuserar nästan uteslutande på benen. Detta innebär att man även måste balansera sin cykling med annan träning som fokuserar på överkroppen och bålen. Det är viktigt att inte glömma bort att träna styrka i såväl rygg och axlar som bröst och mage. Annars är det lätt hänt att träningen blir obalanserad vilket kan leda till skador eller dålig hållning.


Kombinera träning på cykel med till exempel skivstänger (HÄR) eller hantlar (HÄR).


Frågor?

Kontakta oss  HÄR så hjälper vi dig att hitta rätt bland motionscyklarna.


Historia

Motionscyklar liknande de som används idag har funnits sedan slutet av 1700-talet. Gymnasticon, en av de första träningsmaskinerna, uppfanns 1796 av Francis Lowndes även om denna var avsevärt mycket större än en cykel. Dessutom såg den annorlunda ut än dagens motionscykel då gymnasticons hjul var placerade i en horisontell linje framför dess användaren snarare än under. Med denna kunde man träna såväl armar som ben.  

Handla efter
Filtrera
Kategori
Pris
Maxbelastning
Höjd
Bredd
Djup

21 Artiklar

per sida

21 Artiklar

per sida