Månadsarkiv: December 2021

 1. Hjälper träning på jobbet?

  Hjälper träning på jobbet?

  Hjälper Träning på jobbet?

  De allra flesta arbetsgivare har nog en förhoppning om att få så motiverade, friska och arbetssamma medarbetare som möjligt. Och det finns givetvis en mängd olika metoder som används för att uppnå detta.

  I det här inlägget hade vi tänkt kolla lite extra på träning på jobbet och se om det kan förbättra resultaten.

  I studien: Improved Productivity and Job Satisfaction through Employee Exercise Programs, Nealia S Bruning, har man låtit personer ingå i ett "hälso-program" och överlag sett väldigt goda resultat över ett flertal punkter. Även sådana som påverkar jobbprestation. Medan man i studien: Effectiveness of a worksite lifestyle intervention on vitality, work engagement, productivity, and sick leave: results of a randomized controlled trial, Jorien E Strijk, Karin I Proper, Willem van Mechelen and Allard J van der Beek, inte alls ser samma goda resultat. Visserligen finns en positiv effekt, men den är inte särskilt stark.

  Överlag verkar resultaten i enskilda studier relativt svåra att tyda. Däremot om man tittar på större meta-studier som i studien: The effectiveness of workplace nutrition and physical activity interventions in improving productivity, work performance and workability: a systematic review, Aikaterini Grimani, Emmanuel Aboagye & Lydia Kwak så kan man se relativt tydliga resultat på framförallt sjukfrånvaron vid genomförande av hälso-satsningar. 

  Det betyder inte att hälsan inte förbättras eller att effektiviteten inte förbättras, utan bara att dessa är mycket svårare att mäta och inte alls mäts lika tydligt i flertalet studier. Sjukfrånvaro däremot är ett mycket enkelt mått att avläsa och därför anv

  Läs mer »
 2. Vikten av gym för hotellgäster

  Vikten av gym för hotellgäster

  Vikten av gym på hotellet?

  Vi läste nyligen studien "The importance and the needs of exercise amenities during hotel stay" av Hietarinta, Anu (2017)

  I denna studien går forskningsledarna igenom vikten av träningsmöjligheter på hotell och de upptäcker en del riktigt intressanta upptäckter. Den primära kanske är att i åldersgrupperna 31år-60år så uppger över hälften av gästerna att träningsanläggningen på hotellet spelar roll när de ska avgöra vilket hotell de ska bo på. Att en så stor del av hotellens potentiella kundgrupp ger så stor betydelse till träningsmöjligheter på hotellet är väldigt spännande. Speciellt med tanke på hur eftersatta många hotellgym är, och med tanke på hur lite som krävs för att förbättra hotellgymmet, både i fråga om tid och pengar.

  Men djupdyker man lite mer i resultatet från undersökningen så finns det en hel del ännu mer spännande upptäckter.

  Bland annat är träningsmöjligheterna på hotellet väldigt viktigt för Skandinavier, men inte alls lika viktigt för Sydeuropeer.

  Träningsmöjligheter på hotell är viktigare för gäster som reser i arbetet, än för de som reser för nöjes skull.

  Gäster som spenderar många nätter per år på hotell upplever träningsmöjligheterna på hotell som betydligt viktigare än för de som bara reser några gånger per år.

  De viktigaste funktionerna som ska finnas på hotellet är gym följt av löpning, följt av simbassäng. 

  Så om vi får göra en sammanfattning av studien på vårt eget lekmanna-sätt så hade vi sagt att vill du öka dina möjligheter att fånga in den eftertraktade affärsresenären som hotell så bör du i alla fall erbjuda ett skapligt hotellgym, med åtminstone ett par löpband

  Läs mer »
 3. Everrollmattan - Säljs även till Hundhallar

  Everrollmattan - Säljs även till Hundhallar

  Everrollmattan säljs som underlagsgolv till Hundhallar

  En av våra bästsäljande produkter är vår Everrollmatta. Vi har sålt den under många år och den finns på otaliga gym över hela Sverige. Den är svårslagen när det kommer till skydd/akustik och pris.

  Men, en trend som vi märkt under senare år är att den även säljs till hundhallar. Först trodde vi bara att det var en unik händelse och första gången vi fick en förfrågan trodde vi nästan att de hade hamnat fel. Men senaste året har vi fått ett gäng olika uppdrag där Everrollmattan specifikt har efterfrågats.

  Det är ingen kundgrupp vi marknadsfört oss mot, men givetvis är det väldigt roligt att kunna erbjuda ett prisvärt alternativ till underlag oavsett om det handlar om gym eller något annat.

  Bilden till detta inlägget är från Hundtränarna i Bromma som driver en 300kvm stor anläggning där de sysslar med hundträning etc. De letade efter en behaglig matta som skyddar underlaget, är skonsamt mot hundarnas tassar/klor och ger en behaglig akustik samtidigt som den är lätt-städad. Och då passade givetvis Everrollmattan perfekt.

  Golvet säljs på rulle, och läggs oftast rakt ner på underliggande golv. Man kan limma fast mattan, men det absolut vanligaste är att man fäster den med dubbelhäftande tejp. Man skär sedan till den med vanlig stanleykniv (finns på närmsta järnhandel). Och troligen ligger den sedan där i många, många år och skyddar framöver. Mattan svetsas inte i skarvarna utan läggs bara bredvid varandra och ger en näst intill sömlös känsla.

  Du hittar alla våra gummigolv här
  Läs mer »
 4. Sammanfattning 2021

  Sammanfattning 2021

  Sammanfattning 2021

  Ännu ett bisarrt år börjar ta slut

  Efter 2020 tror jag många hoppades på en långsam återgång till det normala under 2021.

  Ack så fel. 2021 blev på många sätt "De stora efterdyningarnas år". En period då otaliga, (förr otänkbara situationer) uppstod som en följd av Corona. En sådan märklig situation var t.ex. att alla engångspallar helt plötsligt tog slut. Höjda träpriser, samtidigt som ehandeln slog nya rekord innebar helt plötsligt att de engångs-pallar som fanns i rotation helt plötsligt tog slut, och det tog ett tag innan vi kunde hitta en bra lösning på detta. 

  Med flera konkurser i produktionskedjan, container-fraktpriser som legat 600-800% över det vanliga, råvarupriser som gått upp 200-250%, råvarubrist, och ett fortsatt högt tryck på gymutrustning, samtidigt som produktions och leveranstiderna skjutit i höjden - så har det minst sagt varit ett logistiskt "intressant" år.

  Under 2020 handlade i princip allting om att bara lyckas få in produkter att sälja för oss som sålde gymutrustning. Det spelade nästan ingen roll vad man sålde. Allt såldes. Trycket var enormt.

  Under 2021 har trycket varit lite mer sansat. Det i takt med bisarra prishöjningar åt alla håll, har gjort att mycket av året har gått åt till att försöka hitta någon sorts balans i sortimentet. Vilket då och då har visat sig vara rejält svårt då vissa produkter helt enkelt inte går att få fram i långa omgångar. Samtidigt som andra produkter inte längre är värda att ta hem. Som exempel kan nämnas större "luftiga produkter" som snabbt fyller en container. Tänk exempelvis EVA-mattor eller boxsäckar. Där frakten av en container numer kostar i princip lika mycket som hela innehållet, vilket gör att priset på mattan skjuter i höjden och efterfrågan rasar.

  Läs mer »
 5. Sortimentet med BH-Fitness växer

  Sortimentet med BH-Fitness växer

  Sortimentet med BH FItness växer

  Överlag har vår filosofi kring gymutrustning och varumärken alltid varit att vi föredrar att fokusera på ett färre antal märken, men att istället försöka maximera priset och urvalet av dessa märken. Eller i enkelhet, vi föredrar att köpa in väldigt många av vårt favorit-rack och sälja det till ett väldigt, väldigt bra pris, snarare än att köpa in få av många olika racks och sälja dom till ett högre pris. 

  Vårt fokus har också varit att fokusera väldigt mycket på våra egna varumärken, där vi kan ha full kontroll på produkten och pressa priset, samt utveckla i den riktning som vi föredrar och får önskemål om. Idag är nästan 60-70% av vår försäljning egna varumärken.

  Därför är det relatovt sällan som vi tar in ett helt nytt varumärke och nästan omgående börjar sälja hela deras "range" av produkter. Vi föredrar att testa försiktigt. Börja sälja några varor, se vad kunderna tycker, se om servicen fungerar, se så att varorna håller ordentligt, etc.

  BH Fitness har vi dock haft ögonen på under flera år. Men vi började inte sälja deras varor förrän under Corona när många andra grossister hade svårt att få fram leveranser i tid. Men trots att vi då blev en ny leverantör av BH Fitness utrustning så var de extremt snabba med att få fram varor och det fanns ett stort antal situationer när de hjälpte oss att leverera en bra ersättningsprodukt vid tillfällen där andra grossister fallerade. Deras service har också varit utmärkt, när det visat sig saknas någon del eller om något gått sönder.

  Det gjorde att vi i relativt snabb takt ökade antalet produkter från deras sortiment, och i takt med att kunderna var nöjda, och vi själva fick testat deras produkter i "live-miljö" så kunde vi inte låta bli att utöka från enstaka motionsredskap till komplet

  Läs mer »
 6. Det Svensktillverkade Gym-Sortimentet växer

  Det Svensktillverkade Gym-Sortimentet växer

  Det Svensktillverkade Gym-Sortimentet växer

  Vi har i många år haft en önskan att utveckla en serie med utrustning tillverkad i Sverige. Att kunna tillverka lokalt har en mängd fördelar. Inte bara att man kan styra produktutvecklingen väldigt tydligt, utan också genom en lägre miljöpåverkan genom frakter, en ökad skatteinkomst i samhället och en levande verkstadsindustri.

  Vi har tidigare gjort vissa mindre experiment med tillverkning i Sverige, men för ungefär ett år sedan så öppnade vi en liten verkstad i egen regi och tog in Ola i företaget. Under Olas ledning så har en mängd produkter vuxit fram, i allt från viktställ till mer komplexa lyftoks-konstruktioner. Vi har också glädjande nog kunnat se att flera av produkterna har kommit att få en relativt god försäljning så att vi under året kunnat ta fram fler batcher, och på det sättet också fått lära oss mer om tillverkningen, förfina detaljer och kunnat utveckla arbetet med en alltmer effektiv produktionskedja.

  I nuläget har vi 15 olika Svensktillverkade produkter i vårt sortiment, och det växer stadigt. Fokus har nu i början framförallt varit på produkter som skulle kunna härledas till Strongman-världen, men med tiden har vi förhoppningen om att långsamt utveckla alltfler storsäljare som tilltalar en större kundbas, så att vi kan växla upp tillverkningen alltmer. Samtidigt som det fortfarande är väldigt roligt att ta fram produkter som är hårt nischade och som kanske är lite mer annorlunda. Så som cirkushantlar, lyftstockar etc.

  Verkstan har också gett oss möjlighet att skräddarsy produkter och ta fram helt unika produkter till kunder som önskar något som de inte kan hitta någon annanstans. 

  Läs mer »
 7. Atlasstenar i Sortimentet igen!

  Atlasstenar i Sortimentet igen!

  Atlasstenar i sortimentet igen!

  Atlasstenar tillhör fundamentet inom Strongmanträning. Men trots att de är en så etablerad del av sporten så är det väldigt, väldigt svårt att köpa bra stenar till rimliga priser. I slutändan blir det ofta att man kör på någon sorts hemmabygge. Det skapar i bästa fall en hyggligt billig, om än tidsödande konstruktion. Men i värsta fall så lägger man ner rejält med tid, och får ett undermåligt resultat.

  Vi har sedan några år tillbaka försökt få in ett alltmer komplett sortiment av strongmanutrustning, men just atlasstenar har varit svårt att få en stadig orderingång på. P.g.a deras otympliga nator och tunga vikt, så blir det inte värt att producera utomlands då frakten blir alldeles för hög. Och producerar man i Sverige så är det dels rätt få som kan producera och som har den fulla kompetensen, och dels är det väldigt dyrt.

  Så det är med enorm gläjde som vi kunde göra ett samarbete med Martin Forsmark, som själv vunnit Sveriges Starkaste Man. Han om någon har ju kompetensen och vetskapen om vad som är viktigt.

  Så vi har tagit in en range av atlasstenar som går hela vägen från 32kg till 186kg, för att alla ska kunna testa lyften. Allt från ordentlig nybörjare upp till avancerad tävlingsutövare.

  Stenarna är gjorda helt i betong vilket gör dem väldigt tåliga och förhoppningsvis ska du kunna träna med dessa i många, tunga år framöver.

  Det är en riktig glädje att få ta in denna ikoniska produkt i lager! 

  Du köper Atlasstenar här!

  Läs mer »
 8. Slamballs kontra Wallballs

  Slamballs kontra Wallballs

  Slamballs kontra Wallballs

  Det finns en mängd olika sorters träningsbollar inom gymvärlden. Slamballs, wallballs, pilatesbollar, bosubollar, medicinbollar, etc. I just det här inlägget tänkte vi fokusera på två av dem som ofta blandas ihop.

  På en hemsida är det lätt att tycka att de ser någorlunda liknande ut, men i verkligheten skiljer de sig ordentligt både till utseende och till funktion. En wallball är ofta relativt stor i diametern, täckt med någon sort textilmaterial och kommer med en viss studs. Medan slam balls å andra sidan ofta är relativt små gentemot sin vikt och kommer med någon sorts gummerat hölje samt en insida som är fylld med någon sorts sandliknande element.

  Den allra största skillnaden mellan bollarna är att wallballs som sagt studar om man kastar den i marken, medan en slam balls självdör. Den stannar helt enkelt kvar på marken utan någon sorts studs. Det gör att bollarna lämpar sig väldigt olika bra för olika övningar.

  Slam balls fungerar utmärkt för övningar som kast i marken och sedan lyft av boll, en fruktansvärt jobbig och intensiv övning som görs ännu jobbigare av att man behöver lyfta bollen hela vägen från marken då den som bekant inte studsar. Överlag finns det en mängd olika explosiva övningar där slam ballen kan användas med fördel. Både när det gäller kast mot mark, men också kast mot vägg (där det kan vara behagligt att slippa få en studsande boll rakt emot sig) eller långa kastm där det är skönt att bollen inte fortsätter rulla i all evighet.

  Medan wallballs ofta används i olika

  Läs mer »
 9. Concept 2D Roddmaskin - En överblick

  Concept 2D Roddmaskin - En överblick

  Concept Roddmaskin - Modell 2D

  Concepts Roddmaskin modell 2D har på många sätt utmärkt sig som Golden Standard inom roddsegmentet. Har du varit på ett gym och kört rodd eller sett på en tävling där roddmaskiner ingår så är det troligen Concepts modell som används. I detta blogginlägg tänkte vi försöka förklara varför.

  Modellen har genom året utvecklats en del i modellutförande (Den gråa modellen står fortfarande på en mängd olika gym Sverige runt), men framförallt är det kanske själva displayen som utvecklats och som idag är Concepts allra starkaste säljargument i takt med att många modellmässigt liknande roddmaskiner har kommit ut på marknaden. Den stora fördelen med Concept gentemot konkurrenterna är framförallt två områden. Dels är Concept-roddmaskinerna oerhört väl kalibrerade. Gör du ett visst mått av ansträgning på en av deras roddmaskiner, så kommer du få samma siffror även om du använder en annan av deras roddmaskiner. Vilket är anledningen till att det framförallt är Concepts roddmaskiner som används på tävling. Det andra området är att Concept med tiden utvecklat allt fler appar och program och idag finns en uppsjö av funktioner och program att nyttja om man vill ha lite extra motivation, information eller tävling i sin roddträning.

  Som produkt är Concepts Modell 2 väldigt simpel att installera. En liten insexnyckel följer med i varje modell, och sedan är det 12stycken skruvar som ska dras åt för att fästa benen. Installationen som helhet för en ovan person går troligen inte på mycket mer än 15min, även för en person som aldrig monterat en IKEA-möbel förut.

  Hållbarheten är god och med tanke på att priset är relativt lågt jämfört med exempelvis löpband eller crosstrainers, så är nog chansen stor att din Concept-maskin på gymmet är den maskin som ger mest

  Läs mer »
 10. Svensktillverkade Combo-Racks i lager!

  Svensktillverkade Combo-Racks i lager!

  Svensktillverkade Combo-Racks nu i lager!

  I flera år har en av våra drömmar varit att få ta in ett eget Combo-Rack. Men det har visat sig vara en produkt som inte är helst smidig att få fram. Det finns ett stort antal problempunkter i själva konstruktionen och modellutförandet som gör att produkten antingen blir extremt dyr, eller helt enket inte går att tillverka då kompetensen är för låg på de ställen där man prismässigt skulle kunna tillverka den.

  Därför är det med en nästan barnslig glädje som vi för ett tag sedan fick kontakt med en verkstad där hantverket för att producera gymmaskiner funnits i flera decennium. Och det märks. Hantverket är helt underbart och på en helt annan nivå. Och helt plötsligt fanns möjligheten att faktiskt få fram en produkt vi så många gånger behövt ge upp drömmen om.

  Combo-Racket har givetvis de klassiska IPF-måtten, och kommer med alla önskade funktioner så som fällbara stolpar, siffror vid hålen, rullande J-hooks etc.

  Vårt mål har varit att försöka hamna på en prisnivå som är så pressad som vi bara kan trots att produkten är tillverkad i mindre skala på lokalnivå, så att möjligheten att köpa racket faktiskt ska finnas även för ett garagegym (om än ett väldigt påkostat sådant), samtidigt som produkten onekligen är gjord för kommersiella gym och styrkeklubbar. 

  I slutändan, detta är en nyhet som vi är extremt stolta över och som ytterliggare stärker vår övertygelse om att det går att satsa på Svensktillverkad utrustning.

  Läs mer »
Sida