Varför inte börja med skivstångens historia!

Vi på Gymkompaniet har ett oerhört stort träningsintrsse och det innefattar såklart historiken om träning och träningsredskap. Därför tänkte vi dela med oss av vad vi tycker är intressant här i bloggen och hoppas att ni finner det lika intressant som vi gör. Det blir inte bara en historielektion här på bloggen men vi kommer att varva nytt med gammalt och även givetvis träningstips här varje vecka framöver.

Så ska vi börja med skivstången?

Det absolut första kända träningsredskapet med variabel vikt var faktiskt en tjurkalv som en herre vid namn Milo från Kroton tränade med. Denna kalv bar Milo på sina axlar hemma på sin gård, men allt efterssom kalven växte så växte även Milos muskler. Till slut orkade han bära den nu vuxna tjuren runt en olympisk arena på sina axlar. Milo blev därmed gudfader till den progressiva viktträningens idé. 

Vid förra sekelskiftet blev kraftkarlar mycket populära vid cirkusar och på varietéer. Där de visade upp sina fantastiska kraftprov, både som uppvisning och i tävlan med varandra. Den mest kända svensken från denna tid var “starke Arvid”. Men vid dessa uppvisningar kunde man inte ha med sig varsin tjur utan då uppfanns "kulstången". Kulstången kan lättast beskrivas som en förlängd hantel med runda bly/järnvikter på sidorna. Denna typ av skivstång som man inte kunde byta vikt på användes fram till en bit in på 1900 – talet då den moderna skivstången med reglerbara vikter uppfanns. Efter det har utvecklingen gått oerhört fort fram och skapat olika sorter av skivstänger. Exempelvis: Tricepsstång. Curlstång och den vanliga raka skivstången.

Dagens skivstång skiljer sig ganska mycket från den tjur Milo började träna med.

Läs mer »