Månadsarkiv: Oktober 2018

 1. Förberedelser inför Tävling - Therese Beirup Espenkrona

  Förberedelser. 
  Att förbereda sig inför en tävling

  Läs mer »
 2. Emil Norling - Äta som en Styrkelyftare!

  Hallå hallå!

  Nu har det hänt litegrann sedan senast jag skrev här. På styrkelyftsidan har jag varit iväg på Nordiska Mästerskapen i bänkpress på Island. Där lyckades jag få med mig guldmedaljen efter ett lyft på 180kg. Guld är guld men jag hade hoppats på mer än 180kg. Det kommer fler tävlingar och nu har jag bevisat att 180kg är en vikt jag kan hantera trots lite halvbra uppladdning med lång resa, förkylning och långsamma stopp från domarna. 


  Emil Norling - Bänkpress

  Nästa tävling blir det ”nya” mästarmötet under Tyngre 7 där Sveriges bästa lyftare är inbjudna för att tävla om vem som får den bästa wilkspoängen. 

  Läs mer »
 3. Fördelar med Hemmagym

  Fördelar med Hemmagym

  Att ha ett hemmagym och därmed också ha möjligheten att träna hemifrån har en mängd olika fördelar. Vi är givetvis lite partiska, men nedan tänkte vi lista de allra största fördelarna så får vi se om du håller med.

  Tidsbesparing:
  Det tilltalar dig givetvis mer att ha ett hemmagym om du är folkskygg alternativt om du har förlorat hoppet om mänskligheten och bara vill vara ifred. Men ett hemmagym är också perfekt om du har en väldigt stressig livssituation med både jobb, barn och en partner som kräver uppmärksamhet. Det är ytterst sällan som gymmet ligger precis bredvid där man bor, och tränar man 2-3 gånger i veckan med en snitt-tid på pendlingen till gymmet på 15minuter så innebär det upp till 26h per år enbart för att ta sig till gymmet. Det är tid som de allra flesta hellre hade lagt på något annat.

  Tidsanpassning

  Läs mer »
 4. Kettlebells - Lite om allt

  Kettlebells är ett redskap som dyker upp allt oftare både i litteraturen och ute på gymanläggningar runt om i världen.

  Vad är då en kettlebell och vad använder man dessa fantastiska järnklot till?
  Det är som sagt ett järn- eller stålklot med ett fast handtag på toppen som man kan greppa tag i. På grund av att klotets vikt ligger under handtaget till skillnad från en hantel så blir det lättare att svinga dessa klot, både från sidan och mellan benen. Att kunna svinga klotet är dess primära användningsområde, men mer om det lite senare.

  Ursprungligen användes dessa klot som vikter när man vägde grödor under 1800-talets Ryssland men började på 1900-talet användas som styrkeprov för starkemän på cirkus. Kettlebellträningen stannade under lång tid i Ryssland och slog igenom långt senare internationellt. Pavel Tsatsouline är den mannen man

  Läs mer »
 5. De tre bästa övningarna på gymmet

  De tre bästa övningarna på gymmet!

  Om man bara fick välja tre övningar på gymmet, vilka skulle man då välja? Det måste vara övningar som aktiverar så mycket av kroppens muskulatur som möjligt. Bicep curls? Nja, den övningen tränar väl inte en stor del av kroppen? Det självklara valet för alla människor borde vara de tre basövningarna marklyft, knäböj och bänkpress. Vad gör dessa övningar så himla bra kan man fråga sig? 

  Jo, de involverar flera olika leder i kroppen och tränar de största muskelgrupperna. Det finns ingen bättre ryggbyggare än marklyft, ingen bättre benbyggare än knäböj och inte heller någon bättre bröstbyggare än bänkpress men det är inte bara dessa muskelgrupper som tränas vid marklyft, knäböj och bänkpress utan en mängd olika muskler som hjälper till vid lyftet. Om vi kollar på bänkpress som ett exempel så involveras både triceps och a

  Läs mer »
 6. Strongman - Historia och Kända Personer

  Strongman - Historia och Kända personer

  Att mäta sin styrka med andra har varit ett roligt tidsfördriv och mandomsprov så länge människan har funnits. På Island har man t.ex. en mängd historiska stenar som man kan åka runt och mäta sin kraft genom att lyfta som den beryktade stenen Húsafell som väger hela 186 kg. Det var Snorri Björnsson som upptäckte stenen för omkring 200 år sedan. Han förvarade den intill en gethage som stenen skulle bäras runt. Klarade man att gå hela sträckan på 50 meter blev man klassad som fullsterkur. Alltså helstark. 

  Det finns andra lite lättare stenar runt om på Island som beroende på dess vikt, får olika namn. Stenen som kommer närmast fullsterkur är Hálfsterkur, alltså halvstark, därefter kommer hálfdrættingur som kan översättas till vekling och sist och faktiskt också minst är amlóði som betyder värdelös. Mång

  Läs mer »