Vikter / Viktsskivor

Köp Vikter / Viktsskivor

Viktskivor

i olika tyngd och utformning - viktskivor i gummi och viktskivor i järn. Vi har viktskivor både i 25mm och 50mm beroende på vad du har för behov. Vi erbjuder även paket av viktskivor till rabatterade priser. Givetvis har vi produkter som lämpar sig både för hemmagym och företagsgym.

Artiklar

Vikter

Lösa viktskivor kommer i alla vikter, material och storlekar och är, som vi alla vet, A och O i ett gym. Viktskivor kan användas tillsammans med en skivstång, på byggbara hantlar eller helt enkelt separat. Det faktum att de är just lösa innebär att de kan användas på en mängd olika sätt för att träna hela kroppen. Viktskivor är grundläggande utrustning i gymet och tanken med dessa är att utövaren enkelt själv ska kunna välja tyngd genom att antingen addera eller ta bort vikter.


Typer av viktskivor

Det finns viktskivor från 1kg till 45kg, men som tidigare nämnt kan dessa användas tillsammans för att komma upp i mycket höga vikter. Vissa viktskivor har handtag, men de kan också vara helgjutna utan handtag.

 

Lösa viktskivor finns i olika material, men vanligast är att de är gjorde av järn. Det finns alltid viktskivor i järn i kommersiella gym. Dessa finns i två typer: olympiska vikter, eller tävlingsvikter, som används i tävlingssammanhang och passar för skivstänger med en diameter på 50mm, och standardvikter som är tillverkade för stänger med 25mm i diameter och passar perfekt för amatörbruk. Olympiska vikter är alltid färgkodade.

 

I många hemmagym, och även i vissa kommersiella gym, är det dock vanligt att det finns viktskivor i gummi. På grund av gummiskivornas tjocklek begränsas antalet vikter som kan användas på en skivstång, vilket kan vara problematiskt för den som vill avancera till tyngre vikter. På en nybörjarnivå fungerar dessa dock alldeles utmärkt.

 

Att tänka på

Det finns några aspekter som är värda att ha i åtanke när man väljer viktskivor. Först och främst bör man fundera över användningsområde. Ska viktskivorna enbart användas för hemmabruk eller handlar det om att utrusta ett kommersiellt gym som kommer användas av många människor? Om det handlar om det sistnämnda alternativet bör kvalitét prioriteras framför pris, då man som gymägare vill ha något som håller i längden. Idag finns dock flera prisvärda alternativ som håller en hög klass trots sitt låga pris. För hemmabruk fungerar de flesta typer viktskivor, även enklare varianter.


Är det tänkt att skivorna ska användas utomhus eller för en specifik typ av träning? Olika material och gjutningar på skivorna gör dem mer eller mindre lämpliga för olika användningsområden. Viktskivor helt i järn ger ifrån sig mer ljud när de landar på marken än gummiskivor. De sistnämnda kan dock, om de är för mjuka, studsa vid landning.


Svårt att hitta i djungeln? Vi på Gymkompaniet hjälper gärna till om du har frågor eller funderingar kring vilka viktskivor du ska välja utifrån dina behov. Kontaktuppgifter hittar du HÄRHistoria

Viktskivor i järn har funnits länge, men det var först i början av 60-talet som fransmännen tog fram de gummerade viktskivorna. Dessa fick dock sitt genombrott några år senare och blev allmänt accepterat i början av 70-talet. Anledningen till att man utvecklade gummiskivor var för att de var mer golvvänliga. För att minska bredden på dessa och ändå behålla tyngd utvecklades skivor med en kombination av gummi och järn. Dessa var dock dyrare att köpa in och hade en kortare livslängd än viktskivor som var helt i järn.  

 

Storleken på de tyngsta viktskivorna har alltid varit 450mm i diameter. Sedan 60-talet har även 15 kilos vikter haft denna storlek, vilket Ryssland var först med. Att lägre vikter började tillverkas i denna storlek välkomnades bland framförallt junioratleter. Idag finns dock även skivor i fullstorlek i såväl 10kg, 5kg och 2,5kg.   


Färgkodning på viktskivorna kom strax efter gummiskivornas etablering på marknaden. Då var skivor i 25kg röda, 20kg blåa och 15kg gula. De gröna 50 kilos skivorna kom 1976, men användes sällan på grund av deras tyngd och försvann från marknaden strax innan 1980. De gröna viktskivorna kom sedan tillbaka 1988, men då som 10kilos vikter.


Precisionen gällande skivornas vikt var på den gamla “goda” tiden inte särskilt strikt. En gång användes

40 Artiklar

per sida

40 Artiklar

per sida