Löpband

Köp Löpband

Köp Löpband

Med ett löpband kan du löpträna inomhus på ett effektivt sätt. För vem vill ge sig ut i snö, regn och rusk och springa? Visst är det härligt att löpträna utomhus på sommaren när det är soligt och fint men så fort hösten börjar närma sig så är det inte lika lätt att samla motivation för att ge sig ut. Därför har vi samlat de bästa löpbanden på marknaden för att du skall kunna löpträna i en behaglig miljö, antingen i ditt hem, företagsgym eller på kommersiella gymmet.

Artiklar

Löpband

Ett löpband är en stationär träningsmaskin som normalt sett används för att promenera eller springa. Löpbandet kom innan andra träningsmaskiner men hade då ett annat användningsområde än idag. Ursprungligen användes maskinen för att utnyttja djur eller människors kraft för att utföra någon slags arbete, vanligtvis att mala säd i till exempel en kvarn som drevs av människor eller djur i ett så kallat “ekorrdjur”. Senare användes löpbandet som ett straffverktyg för människor dömda till straffarbete i fängelset.


Numera används löpbandet för att träna gång eller löpning på samma plats. Istället för att utövaren med egen kraft får bandet att röra på sig, är maskinen kopplad till en strömkälla vilket får bandet att rulla automatiskt. Bandet drivs av en motor vars hastighet kan justeras med hjälp av olika funktioner på maskinens display. Tidigare slutade bandet att röra sig när personen stannade då den drevs av personens egna kraft, detta sker alltså inte på moderna maskiner idag. Det finns dock fortfarande vissa manuella löpband som gör detta.


Fördelar

Användaren av en löpmaskin kan träna oberoende av väder och vind då de flesta löpband är placerade inomhus. Själva bandet som fungerar som underlagt är även mjukare än att springa på till exempel sten eller asfalt, vilket många löpare får skador av. Att löpbandet har flera funktioner såsom ändrad hastighet och lutning bå bandet gör att den som använder maskinen kan styra sin träning mer än om denne hade befunnit sig utomhus i naturen. Man får även bättre överblick och kontroll över sin egen hastighet, antal kalorier, hjärtfrekvens och distans vilket många löpare eftersöker. Dessutom kan utövaren göra andra saker samtidigt såsom att se på tv.


En video som går igenom grundläggande teknik för löpning på inomhuslöpband. 

 

Risker och skador

Vissa personer som enbart springer på ett löpband utvecklar vissa negativa rörelsemönster som blir tydliga när man sedan återgår till utomhuslöpning. Löpbandets hastighet är ofta konstant och saknar naturliga element i naturen som gör att löparen måste träna på sin balans och stabilitet. Många utövare finner även att träning på löpband blir monotont efter ett tag, särskilt om det inte finns något som kan ge nya intryck under tiden man springer.


Vid oförsiktig eller felaktig användning kan löpbandet leda till skador av olika slag. ‘Det har till exempel hänt att barn som har försökt ta sig upp på ett snabbt rullande band har ådragit sig svåra friktionsskador där huden bränts bort av plastmattan. Dock finns det en säkerhetsnyckel som bör dras ur så att bandet stannar när det inte används och som måste sättas tillbaka för att kunna starta den igen. Att köpa ett löpband är dyrare än att springa utomhus och maskinen tar även relativt stort utrymme i hemmet, ändå är det en välanvänd och vanlig träningsmaskin som har och fortsätter att hjälpa många personer med sin träning.


Frågor?

Kontakta oss  HÄR så hjälper vi dig att hitta rätt bland löpbanden.


Historia

Det första löpbandet för hemmabruk utvecklades av William Staub, en mekanisk ingenjör. Detta gjorde han efter att ha läst boken Aerobics från 1968 skriven av Dr. Kenneth H. Cooper. Boken noterade att individer som sprang i åtta minuter gyra till fem gånger per vecka hade en bättre fysisk form. Staub såg att det inte fanns några prisvärda löpband för konsumenter och bestämde sig för att utveckla en för eget bruk i slutet av 60-talet. Det allra första löpbandet kallade han PaceMaster 600, vars prototyp han skickade till Cooper för att få hjälp med att sälja. Cooper i sin tur hittade de första köparna, vilket var säljare av träningsutrustning. Staub började därefter producera löpband på hans gård i Clifton i New Jersey, innan han därefter flyttade produktionen till Little Falls i New Jersey.  


Idag finns löpband nästan överallt, bland annat på sjukhus, rehabiliteringscenter, medicinska och fysioterapeutiska kliniker, sportklubbar, biomekaniska institut, ortopediska skobutiker, olympiska träningscenter, universitet, brandsläckarutbildningar, NASA, militär och polisskolor samt kommersiella gym och hemmagym.

27 Artiklar

per sida

27 Artiklar

per sida