Är vatten viktigt när man tränar?

Är vatten viktigt när man tränar?
Att en vattenflaska hänger med på träning är ju ganska självklart men  vet du varför du behöver fylla på med vatten under träningen?
Vätska är en viktig del av livet för att kroppen ska må bra och fungera men man behöver inga mängder med vatten som många tror.
Om man pratar överdrivet med vätska så blir det livsfarligt men då får man ligga i och hinka i sig vatten, så ingen övervätskning.
Man kan se ofta på sociala medier om hur viktigt det är med att ha sin stora dunk vatten med sig hela tiden och att dricka frenetiskt, men det finns inget som säger att den jätte mängd vatten är nödvändig för något.

En vuxen människa består av cirka 60 procent vatten medan en nyfödd är hela 80 procent.
Vatten är ett bra lösningsmedel som kroppen använder sig av för att transportera salter, proteiner och kolhydrater dit de behövs.
Avdunstning av vatten är också viktigt för kroppen då den reglerar kroppstemperaturen på de sättet, det menas med att när vi svettas så används överskottsvärmen från kroppen till avdunstningen så vi blir nedkylda och då måste vi tillföra ny vätska. 
Av urinet så utsöndras slaggprodukter och reglerar saltbalansen i kroppen.

I kroppen finns två tredjedelar av vatten inne i cellerna och en tredjedel utanför.
Vattnet utanför cellerna finns i och utanför blodbanan och i olika vävnader och organ.
Vävnad utanför blodbana fungerar som en vätske buffet och allra mest vatten lagras i musklerna.
Så normalt sätt så behöver en normal person cirka en liter upp till en och en halv per dygn för att må bra.
Men det finns ju undantag beroende på miljön runt om dig som till exempel om det är varmt.
Man kan ha koll på sin vätskebalans genom att kontrollera hur urinet ser ut.
Om färgen på urinen är ljusgult så dricker du lagom mycket.

Så då behöver du inte den mängden vatten som överdrivs på sociala medier.
Det överskottet av vatten som kommer in i kroppen kommer ut genom urinet.
Men man ska också veta att njurarna klarar inte av att utsöndra mer än 20 upp till 25 liter per dag innan de inte orkar jobba mer. 
Så om du känner törst så är det ett tecken på vattenbrist men vi blir sällan törstiga av fysiologiska skäl. 
Så istället så ska man dricka vatten på rutin så man undviker vätskebrist.
Om du är en kaffedrickare eller en tedrickare så kan man dricka ett glas vatten efter varje kopp kaffe för att regelbundet få i sig vatten.
Då ska man också veta att både kaffe och te innehåller koffein som är då vätskedrivande.

Träning och vätska,
Om man inte fyller på med vätska i när vi tränar eller idrottar så händer det ofta att vi dricker för lite då vi är fokuserade på prestationen under tiden.
Då kommer vätskebristen ha stor påverkan på prestationen.
Det händer redan vid måttlig undervätskning och det går inte att dricka i förväg för kroppen lagrar inte överskott av vatten. 
Så då bör man fylla på med lite vätska regelbundet och ha det som vana när man idrottar.

Om man tittar på olika typer av maratonlopp så är det inte jätte ovanligt att man ser personer som deltar i loppet få vätskebrist och inte kan fortsätta loppet.
Mindre vanligt är att man kan bli vattenförgiftad men de förekommer men är väldigt ovanligt istället.
Om du har tränat kontinuerligt och ganska hårt under några år så har du säkert fått inflammation någonstans på kroppen, vilket är vanligt vid överanställningar som inte får vila och återhämta sig ordentligt så kan det vara bra med lite extra vätska för att hjälpa området som är inflammerat att återhämta sig och läka fortare då 
Men rent generellt kan man säga att en vanlig frisk person kan ha för lite och för mycket vätska i sig utan att det blir farligt.

Träning och prestation,
När man får en vätskeförlust i kroppen så kommer det såklart påverka din prestation i din träning till det sämre och därav bör man dricka mer vid träning än vid vardagen.
- Vätskebristen påverkas av att man svettas ut vätskan och kroppen har svårt att reglera värmen som uppstår vid träning och tävling.
-Blodets totala volym och blodflöde minskar, och då får man sämre syre och näringsupptag i musklerna.
- Energiproduktionen i muskelcellerna blir svårare.
Så om man inte har ett bra intag av vätska vid prestation så kan det leda till försämrad prestation och vätskebrist.
Symptom vid vätskebrist vid träning kan leda till muntorrhet, huvudvärk, trötthet, svullnad, ökad puls, lågt blodtryck, illamående, och svettningar, svaghet och muskelkramper.

Hur känner man av vätskebrist när man inte tränar?
Det finns många och olika effekter som kan påverka oss när vi har vätskebrist och kan vara lite kluriga att förstå vad de kan bero på.
Men de vanligaste är huvudvärk, de sägs att vätskebrist gör att det bildas spänning i hjärnhinnan som gör huvudvärken.  
Koncentrationssvårigheter och kramp i musklerna är också ett vanligt symptom.

Dessa symtom är bara för lätt uttorkning men vid stor uttorkning kan symtomen som minskad urinmängd, insjunkna hud, trötthet, och uttorkade slemhinnor.

Om man medverkar i långa maratonlopp eller om du är i en miljö där det är väldigt varmt samt om du lever med en sjukdom som gör att du svettas mer än vanligt så kommer du såklart behöva mer vätska eftersom du förlorar mer och det gör kroppen för att reglera temperaturen men då förlorade man också saltet i vätskan.
Och om kroppen har slut på vätska för att hjälpa kroppen att komma ner i temperaturen så kommer blodvolymen påverkas och du kan hamna i en värmekollaps.
Så det finns inga speciella mått som personer ska dricka och förhålla sig till utan men får se till sig själv vad man behöver, tänk på din miljö, aktivitet och kolla urinet för att se hur din vätskenivå i kroppen är.


Salthalten,
Man kan möta salthalten i blodet genom ett blodprov för att få dom absolut bästa och korrekta svaren.
Så om du är inlagd på sjukhuset för misstanke om vätskebrist eller vattenförgiftning så kommer dom att ta ett blodprov för att kolla upp salthalten i blodet.
Så om du har vattenförgiftning så kommer du ha en låg salthalt i blodet.

En av de allvarligaste effekterna av vattenförgiftning är att hjärnan svullnar.
Men då ska överskott ligga på mellan 5 till 10 kg vätska vilket är svårt att få i sig.
Resten av kroppen kan ta en svullnad ganska bra då den kan expandera ganska mycket innan den säger stopp men när det kommer till hjärnan så är utrymmet begränsat.

Så drick vatten i måttliga mängder under dagen, och mer i varmare miljöer och när du tränar och överdriv inte intaget.