Black Week 18:e - 28:e November! Mängder av prisnedsatta varor!

Hantlar är tillsammans med skivstången är antagligen det redskap som är vanligast att använda till sin styrketräning. Fördelen med hantlar (och skivstänger för den delen) är att de ger dig ett fritt rörelsemönster som du själv bestämmer. Det gör att du styr över vad för träning du vill utföra och vilka muskler du vill träna. Friheten i rörelsemönstret gör också att hanteln kan användas till väldigt många olika träningsformer. Hantlar går därför att använda till allt från traditionell styrketräning till mer pulsbaserad träning som cirkelträning eller CrossFit.

Det finns generellt sett två stycken typer utav hantlar: fasta och byggbara hantlar.

De fasta hantlarna har en fast bestämd vikt och för att höja eller sänka vikten så behöver du byta till en hantel som då har den önskvärda vikten. Fasta hantlar är ett utmärkt val när du skall träna cirkelträning eller någon annan träningsform med lite mer fart då du inte behöver oroa dig för att vikten skall förflytta sig under tiden då hantlarna är helt fasta i sin konstruktion.

De fasta hantlarna kommeri lite olika material, det vanligaste är att de är tillverkade med en neoprenyta, kromyta eller med en gummerad yta på vikterna. Hantlarna med en neoprenyta ger ett väldigt bra och mjukt grepp. Fördelen med neoprenhantlarna är också att de har en mycket liten påverkan på underlaget. Hantlar med kromyta är förutom att de är praktiska väldigt snygga med sin skinande yta. Ytbehandlingen gör också att de håller sig snygga och att ytan inte flagar sig. Gemensamt med både neoprenhantlarna och kromhantlarna är att de vanligtvis finns i vikter upp till 10kg även om det självklart finns undantag. De gummerade hantlarna finns i mängd olika vikter och de vanligaste viktintervallerna mellan hantlarna är 2kg eller 2,5kg. Den gummerade ytan på hantlarna gör att de blir väldigt tysta att hantera och man behöver inte oroa sig för några oljud om man råkar hantlarna emot varandra. Ytan på hantlarna gör också att de är skonsamma mot golv eller annan yta de skulle kunna komma i kontakt med

Nedan ser du ett exempel på hur gummerade hantlar kan se ut. 


 Gummerade hantlar
Nedan kan du se exempel på kromhantlar och neoprenhantlar:
KromhantlarNeoprenhantlar


Samtliga våra modeller av hantlar hittar du här!

De byggbara hantlarna är perfekta för det lilla gymmet då du för en billig peng enkelt kan modifiera din hantel till den vikt du behöver till flera olika övningar. De fungerar på så vis att man köper två hantelgrepp (för att få ett par) och olika viktskivor till hantelgreppen. Efter det kan du själv bestämma hur tunga hantlarna ska vara beroende på vilka och hur många viktskivor du har på ditt hantelgrepp. Man kan nästan säga att det blir som en miniatyrvariant av en skivstång. Enkelheten att ändra vikten på hantlarna gör också det väldigt lätt att göra små och exakta viktökningar i dina lyft och träning. Även bland de byggbara hantlarna finns det olika varianter, framförallt två stycken olika och då är det hantelgreppen och låsningen på dem som skiljer sig åt. De två olika varianterna benämns oftast som ”internationella” och ”säkerhetshantel”. De internationella hantlarna är standardiserade i greppdiameter, längd men framförallt i diametern där du placerar viktskivorna. Det gör att det är enkelt att köpa till viktskivor till dina hantelgrepp. Diametern man skall ha på viktskivorna är där 50mm och då är det innerdiametern på viktskivorna man pratar om. På de internationella hantelgreppen låser du viktskivorna med hjälp av ett fjäderlås.

Säkerhetshantlarna skiljer sig något från de internationella hantelgreppen, den främsta skillnaden är att ändarna på hantelgreppen gängade på ändarna där man sätter på viktskivorna. Gängorna används till de lås man skruvar på hantelgreppet till skillnad från på de internationella där man trär på ett fjäderlås. Säkerhetslåset gör att låsningen av viktskivorna blir mycket stabil och därför väldigt säker. Det som mer skiljer hantelgreppen är att de istället har en diameter på 25mm i ändarna vilket gör att man måste ha det i åtanke när man väljer viktskivor till sina hantelgrepp. Säkerhetshantlarna kan även skilja i längd, de två vanligaste längderna är 37cm och 40cm. De olika längderna avgör hur många viktskivor du kan hänga på ditt hantelgrepp.

När det gäller byggbara hantlar så är järnskivor vanligast då byggbara hantlar oftast används i hemmet. Och järnskivor är det billigaste alternativet, vilket ofta passar när budgeten inte är så stor.

Hantlar järn


Avslutande tips i valet av hantlar:

Generellt kan man säga att de byggbara hantlarna passar bäst för hemmabruk eller för det mindre gymmet i bostadsrättsföreningen, företaget eller liknande. Dels blir det då billigare då man bara behöver köpa in ett par eller i alla fall ett litet antal par hantelgrepp och viktskivor då man enkelt kan ändra på vikten. Ska man köpa in hantlar till ett större gym med fler som tränar kan det istället vara bra att fundera på om man skall ha fasta hantlar så att det alltid finns standardiserade vikter och det finns många par att välja på om det är många som tränar samtidigt.


Bonus:
Här kommer ett litet tips på ett cirkelträningsprogram där du kan jobba upp pulsen och styrkan samtidigt med hjälp utav hantlar.

Cirkelträningsprogram med hantlar:
Utför alla övningar i 45 sekunder. Vila 15 sekunder efter varje övning för att förbereda dig för nästa övning. Gör alla övningar i 4 varv med 1 minuts vila mellan varje varv.

Renegade row : https://www.youtube.com/watch?v=YCmKHh05A9o

Hantelthrusters: https://www.youtube.com/watch?v=velQs8bqhLc

Hantellyft åt sidan: https://www.youtube.com/watch?v=geenhiHju-o

Utfall bakåt med hantlar: https://www.youtube.com/watch?v=qYGzE8Uou7E