Hantlar

Köp Hantlar

Köp Hantlar 

Hantlar är antagligen det mest använda redskapet på gymmet. Det är mycket svårt att hitta ett gym utan hantlar, och det är därför lätt att förstå att det är ett utmärkt träningsredskap. Hos oss hittar du gummerade hantlar, byggbara hantlar, neoprenhantlar och kromhantlar. Likväl som hantelpaket och hantlar med ställ. Det är väldigt obehindrat sätt att träna med hantlar och man når varje muskelgrupp med detta gymredskap.

Artiklar

Hantlar

Hantlar är föga förvånande det kanske vanligaste redskapet i ett gym. Tack vare sin utformning passar de såväl nybörjare som avancerade utövare och antalet övningar som man kan utföra med en hantel är i princip obegränsat. Det enkelt att succesivt öka vikterna när man tränar med hantlar och dessa finns i en mängd olika tyngder. De flesta kommersiella gym har idag tyngder mellan 1kg - 50kg.

 

Övningar

Hantelträning finns givetvis i tusentals olika varianter, men för dig som vill ha lite inspiration på övningar så kan du kolla in videon nedan.


Hantelns plats i gymmet

Oavsett vilken sorts gym du har så kommer hantlar antagligen vara en del av det. Om möjligt så försök välja hantlar utefter golv. Har du ett hemmagym med parkett så bör du ha en gummerad hantel, medan du på ett gym med gummerad matta kan välja i princip vilket material som helst. Idag finns en mängd olika hantlar i olika material och utformningar. På gym är runda gummerade hantlar vanligast när det gäller tyngre vikter då de är skonsamma mot golv och öron, medan man i äldre gym fortfarande hittar järn-modellen som länge dominerade marknaden. För lättare vikter är det ofta kromhantlar som man hittar ståendes i ett vertikalt ställ då det sparar gott om plats, men hexagonhanteln i gummi tar långsamt marknadsandelar. I samband med grupp-passens frammarsch har också neoprenhantlar kraftigt vuxit i popularitet då de är billiga att köpa in, enkla att särskilja tack vare olika färger beroende på vikt och smidiga att förvara i backar. 

För hemmabruk väljer de flesta en byggbar hantel då det både sparar plats och ekonomi. Trots att gummi hade varit skonsamt mot golvet är det många som väljer järn, då gummi ofta har en tendens att lukta - vilket i ett hem kan vara rätt märkbart jämfört med på ett stort gym med ventilationssystem.

För att kunna få till så optimal träning som möjligt så bör hantlar kombineras med en bra träningsbänk som du hittar här.

Och beroende på hantelmodell så hittar du förvaring av hantlar här

 

Historia

Hanteln har funnits länge och det är svårt att se ett startdatum för redskapets uppkomst. I princip allt som innehåller en vikt och som hålls i en hand skulle kunna kallas för hantel. Det är dock allmänt accepterat att antikens Grekland ligger bakom det som vi idag förknippar med en hantel. Redskapet som under denna tid kallades "Halteres"  användes delvis för styrketräning men även för längdhopp– där vikten hjälpte hopparen att skjuta sig själv framåt genom luften. Hantlarna på den tiden såg inte ut som idag utan var ofta gjorda i sten och hade ett hål genom mitten där man höll redskapet. Sedan dess har hanteln utvecklats en hel del och i mitten av 1800-talet när John Bundell gav ut boken "The Muscles and Their Story", med tips för hur man kunde öka musklernas storlek med hjälp av olika övningar, ökade redskapets acceptans och popularitet i samhället.

Artiklar 1-49 av 53

Sida
per sida

Artiklar 1-49 av 53

Sida
per sida