Ben-maskiner

Ben-maskiner

Benmaskiner för effektiv träning av dina benmuskler. Hos oss hittar du allt från benpressar till maskiner för knäböj och vadträning. Benmaskinerna håller för höga belastningar och flera olika kombinationsmodeller av maskiner finns för träning av både framsida och baksida lår.

Benmaskiner

Det krävs många stabiliserande muskler för att träna med fria vikter, vilket gör maskinerna perfekta för bland annat nybörjare. Med hjälp av maskiner kan det vara lättare att träna isolerade muskelgrupper och träna upp rörelserna i vissa övningar. För de som saknar full muskelkapacitet, har nedsatt rörelseförmåga eller försöker komma tillbaka efter en skada kan ben-maskiner vara ett bra hjälpmedel. Det finns olika maskiner för att komma åt olika muskelgrupper i benen, varav vissa maskiner är mer mångsidiga än andra.  


Typer av ben-maskiner

Det finns många olika maskiner för att träna underkroppen och benen. Hos Gymkompaniet har vi både maskiner med inbyggda vikter och bänker/ ställningar som används med fria vikter beroende på vad du är ute efter. Vi har även hybridmaskiner som kan användas för att träna olika muskelgrupper genom enkla justeringar på maskinen. Nedan presenteras några olika typer av benmaskiner och dess användningsområde.  


Benpress-maskin

Denna maskin används genom att utövaren med hjälp av benen trycker en vikt eller någon slags motstånd ifrån sig. Benpress kan även användas för att räkna ut underkoppens allmänna styrka hos till exempel atleter. Det är viktigt att använda denna maskin på rätt sätt då utövaren kan råka ut för en skada om knäna skulle låsa sig och böjas på fel sätt. Om du är stel på baksida lår kan du om möjligt justera ryggstödet så att det vinklas nedåt. Med benpress-maskinen tränar du framförallt framsida lår, rumpa/ säte och insida lår. 


Benspark eller leg extension-maskin

Denna maskin används genom att utövaren sträcker ut benen från cirka 90 graders vinkel vid knäna med motstånd från vikter. Greppa handtagen på sidorna och sträck ut benen helt under utandning. Se dock till att resten av kroppen är stilla . Stanna gärna i denna position i någon sekund innan du under inandning sänker vikten tillbaka till ursprungspositionen, utan att låta vikten vidröra kvarvarande vikter. Benspark eller leg extension-maskinen tränar framförallt den största muskelgruppen i kroppen som finns på framsida lår. Maskinen har funnits sedan 50-talet och kan spåras tillbaka till Jack LaLanne, fitnessguru och uppfinnare, och Harold Zinkin, en tidigare kroppsbyggare som bland annat uppfann den universala träningsmaskinen. Idag är denna en vanlig och välanvänd träningsmaskin på gymmet, men det krävs dock även andra maskiner och övningar för att träna hela underkroppen. 

 


Bencurl-maskin


Bencurl-maskinen används för att träna baksida lår. Denna finns i olika varianter, liggande eller sittande. I den sistnämnde lutar du dig tillbaka mot ryggstödet och placerar benen på det mjuka benstödet. Se till att justera dessa så att stödet som hamnar ovanpå låren slutar innan knäskålarna. Greppa handtagen på sidorna och pressa ner benen så att de böjs under utandning. Kom ihåg att hålla överkroppen stilla. När du hållt positionen i några sekunder sträcker du sakta ut benen till ursprungspositionen. I den liggande varianten ligger utövaren på mage och benen böjs från knäleden uppåt istället för nedåt. För att undvika skador ska du aldrig ta så mycket vikt att du måsta svinga benen med kraft för att utföra övningen. Detta kan skada såväl nedre rygg som baksida lår.  Att tänka på

Det är viktigt att benmaskinen är stabil. Vid tunga lyft utsätts maskinens delar och kroppen för stor påfrestning, det är därför viktigt att maskinen är testad för tunga vikter. Om maskinens delar skulle wobbla vid användning kan detta leda till skador på såväl utrustning som utövare. En annan viktig aspekt att ha i åtanke är att maskinen är justerbar för att passa utövarens längd. Ska maskinen fungera i ett kommersiellt gym bör den vara justerbar så att den kan användas av många olika människor. En benmaskin förväntas hålla i många år och bör därför ha hög kvalitét då den kommer utsättas för slitage i princip varje dag.  


Kommersiellt gym eller hemmagym? 

Som nämndes ovan kan olika utövare ha olika anledningar till att använda benmaskiner. Det kommersiella gymmet bör därför se till att det finns åtminstone några benmaskiner som erbjuder användarna möjligheten att träna olika muskelgrupper i benen. Hemmagymmaren väljer å andra sidan själv vad denne vill investera i utefter behov. I det sistnämnda fallet är dock hybridmaskiner, där man kan träna flera muskelgrupper, ett bra alternativ om utrymmet eller budgeten är begränsad.


Svårt att bestämma dig?
Vi erbjuder benmaskiner och träningsmaskiner av hög kvalitét. Kontakta oss  HÄR så hjälper vi dig att hitta rätt.


Handla efter
Filtrera
Kategori
Pris

39 Artiklar

per sida

39 Artiklar

per sida