Månadsarkiv: April 2022

 1. Kronlyft

  Kronlyft

  Kronlyft
  Det vanliga marklyftet kallas även för smalmark och konventionellt marklyft. 
  Det är den klassiska marklyftstilen. Där står man ganska smalt med fötterna och armarna utanför knäna. 

  Detta lyft är vanligt inom sporten strongman/women då utrustning såsom dräkt för marklyft ofta är tillåtet för att ge extra hjälp i lyftet.
  Dragremmar används så greppet ska hålla och ett lyftarbälte som ger stöd åt buktrycket. 


  Konventionell marklyft är även en av två godkända stilar av marklyft inom styrkelyft.
  Marklyft förekommer i crossfit också.
  I dessa sporter får man ha lyftarbälte men inte dragremmar eller markdräkt.


  Marklyft på engelska är deadlift och ger en bra beskrivning på hur lyftet ska vara, stången ska alltså vara död (liggandes stilla på golvet) i början av lyften och vid alla andra repetitioner.
  I ett marklyft så använder du drivet från höften med styrka från ben och rygg att komma till utlåsning i toppläget då knä, höft och rygg är uträtade.
  Fördelen med bra teknik är att kunna lyfta mer vikt och man tränar hela kroppen.


  Nackdelen med lyftet kan vara om man är för stel och har svårt att komma ner i startposition för en bra teknik då risken blir att man lyfter fel och skadar sig. 


  Till skillnad från kronlyftet som gör lyftvägen kortare och mer bekvämt om man är till exempel stel eller är väldigt lång då kan det vara svårt att komma ner i bra vinklar för marklyft.

   

  Kronlyftets position är samma som de

  Läs mer »
 2. Hantlar för Hemmaträning

  Hantlar för Hemmaträning

  Guiden om hur du väljer rätt hantlar till din hemmaträning


  Att använda sig av hantlar i sin träning är populärt och bra val för dig som vill på ett enkelt sätt träna hela kroppen hemma i din bostad eller ditt garagegym. 
  Med hantlar kan man göra alla övningar som kräver en vikt och ett bra redskap för att utveckla din träning. 
  Hantlar finns på alla gym runt om i världen och kommer i många olika modeller och utseenden beroende på vilken tillverkaren är. Vissa vikter är mer kantiga och andra helt runda. 


  Vissa hantlar är i järn och andra är gummerade runt vikterna. De vanligaste vikten på hantlar är från 1 kg upp till 50 kg. Det finns även vissa gym som har tyngre än så. 


  När man tränar med hantlar hemma så rekommenderas att ha något under hantlarna som till exempel en yogamatta för att skydda golvet i din bostad och även vara försiktig vid nedsläpp av hantlarna så dom inte slängs ner i golvet.

    


  Fasta hantlar

  Har fasta vikter, kromat handtag med två vikter på sidorna som är i järn eller i gummi. 
  Dessa hantlar är väldigt gedigna och har en kvalitet som kan vara livet ut om dom vårdas på rätt sätt.

   

  Byggbara hantlar

  Dessa hantlar har ingen fast vikt utan man trär på viktskivor på båda sidor av hanteln tills man har den vikt man vill ha. 
  Sen låser man fast viktskivorna så dom inte åker av under

  Läs mer »
 3. Träna Hemma med Kettlebells

  Träna Hemma med Kettlebells

   

  Guiden för kettlebellträning hemma

  Det finns olika modeller av kettlebells att välja på och det man ska tänka på innan du skaffar dig kettlebells är att veta vart du ska träna någonstans, om du ska använda dom hemma i din bostad eller i ditt garagegym.

  Om du beslutar dig för att välja ett klot utan något skyddshölje på så rekommenderas att ha något under klotet som till exempel en yogamatta för att skydda golvet då kloten kan ge repor.

  När man tränar med kettlebells så är det viktigt att tänka på hur man avslutar övningen på ett korrekt sätt så att klotet inte släpps ner i golvet utan att man kontrollerat ställer ner den på golvet igen för att undvika skador på golvet.  

   

  Järnkettlebell

  Är den modell som kom först. Den mest enkla och billigaste varianten.
  Storleken på klotet ändras ju tyngre klot du väljer. Därav kan man behöva justera tekniken i sin övning när man vill gå tyngre.  

  Här hittar du järnkettlebells.

   

  Neoprenkettlebells

  Är lik modellen innan men denna har ett skydd runt om klotet av neopren.Den här modellen passar bra om du har tänkt att ha träningen i din bostad då klotets undersida skyddas av neoprenet och är skonsammare mot golvet men skulle klotet tappas ner på golvet så

  Läs mer »
 4. Träning Hemma

  Träning Hemma

  Träning hemma

  Att träna hemma har blivit populärt under pandemi tiden som var och växer fram mer då det är tidssparande och effektivt när man har stressiga dagar.
  Så vad för utrustning skulle du behöva ha hemma för att träna hela kroppen? Kan man träna och belasta kroppen på ett bra sätt utan att gå till gymmet?

  Här kommer information om vad som är bra att ha hemma som lätt går att ställa undan när man är färdig med träningen hemma. Med utrustning såsom yogamatta, hantlar, gummiband/ power bands, och kettlebells kan man lätt få till bra träning hemma.

  Med denna utrustning kan du få till helkroppspass eller dela upp din träning i olika delar. 
  Hantlar och kettlebells är bra för att träna både styrka och uthållighet och kan utföras på många olika sätt. 

  Hantlar finns i olika modeller. Det finns fasta hantlar som väger allt från 1 kg till 50 kg och mer.
  Det finns även hantelset som man bygger ihop själv den önskade vikten man vill ha till sina övningar.

   

  Fördelar hantlar :

  Fördelen att träna med hantlar är att du får ett större rörelseutslag och rörelsefrihet som kan ge dig bättre resultat i din träning då exempelvis i maskiner där övningen och rörelsebanan är låst och du blir begränsad.

  Med den ökade rörelsefriheten så tvingas kroppen till att arbeta med stabilisering då musklerna runt leden också får jobba och bli starka. Övningar med hantlar ger också positiv effekt på bålstabiliteten då den är viktig att ha arkiverad under alla övningarna så skaderisken utesluts. 

  Med hantlar kan man träna bort de obalans som ofta finns. Då man har en dominant sida som är starkare än den andra sidan. Träning med hantlar ger kroppen en chans att bygga upp den svaga sidan. Till exempel i en maskin där ofta rörelsen är låst och den dominanta sidan kan ta över när det bli jobbigt

  Läs mer »
 5. Gymkompaniet blir Delägare i Nordic Training Gear

  Gymkompaniet blir Delägare i Nordic Training Gear

  Gymkompaniet blir Delägare i Nordic Training Gear!

  Gymkompaniet har alltid haft en förkärlek för styrkeidrotterna och ren styrketräning, och inom skivstänger, hantlar, racks etc har vi alltid haft ett stort och gediget utbud av egna produkter, för att på så sätt kunna erbjuda kunderna den bästa produkten till det bästa priset.

  När det gäller tillbehör för utövare inom styrketräning däremot har vi inte riktigt hittat rätt, och vårt egna sortiment i den genrén är relativt litet jämfört med övriga kategorier.

  Vi har genom åren provat diverse andra varumärken, med mer eller mindre bra utfall. Vi har antingen haft problem med utbudet, kvalitén, leveranserna eller med priset. Så våra satsningar har inte riktigt blivit på det sättet som vi hade önskat.

  Som många andra inom styrkevärlden började vi dock för något år sedan få upp ögonen för Nordic Training Gear som syns på alltfler utövare inom topp-eliten, kanske framförallt inom Strongman. Rejäla, tydliga produkter med hög slitstyrka, bra pris och dessutom är de baserade i Sverige.

  Vi kunde helt enkelt inte låta bli att ta en dialog med Max som äger varumärket, och efter att ha sett hur vi har flera värderingar som överensstämmer kring hur produkter bör utformas, hur säljet bör gå till och hur utvecklingen bör föras framåt så var det i princip omöjligt att inte ge ett förslag på att gå in som delägare, vilket Max lyckligtvis också såg som en god strategi.

  Gymkompaniet kommer framöver fortsätta sälja Nordic Training Gear i sitt sortiment precis som en vanlig Återförsäljare, och vi kommer inte ha någon kontroll över den dagliga driften i Nordic Training Gear, men givetvis kan vi förhoppningsvis bidra med en del tankar, kontakter och kapital så att Max får ännu bättre förutsättningar att fortsätta ett redan fantastiskt gott jobb.

  Det är oerhört glädjande att få vara med

  Läs mer »