Vett och etikett på gymmet!

Vett och etikett på gymmet!
Det kanske inte alltid är lätt att veta hur man ska bete sig och hur man ska agera på gymmet.
Men alla gym brukar ha en del regler för att alla ska kunna trivas så bra som möjligt med det finns såklart också regler som är solklara men också kanske lite diffusa för vissa.
Gymmet kan vara den stora sociala delen för vissa personer medan andra bara vill dra på sig stora hörlurar och inte vara sociala alls på något vis och det är också okej. 
Men det bästa är ju att följa regler som finns så att alla kan få en trevlig träning som möjligt.

Men de absolut vanligaste reglerna är-
Skor,
Skor ska alla ha i gymmet men det finns absolut inga ytterskor inne.
Och att träna utan skor eller barfota är ohygieniskt och ofräscht, dessutom är det lättare att skada sig om du skulle tappa en vikt eller något med tyngd på foten.
Och den klassiska - jag har ju bara gått från bilen in hit- förblir uteskor då eftersom du ändå hade dom utomhus.
Det spelar ingen roll om hur många steg du tog från bilen eller hur kort tid de var ute. 
Har dina skor varit utomhus så får du inte ha dem inne på gymmet.

Varför då?
Jo, svaren är enkla!
Du förstör dyr utrustning, om du ställer dig på löpbandet och ska värma upp så och du har grus och småsten under dina skor som du har gått från bilen in till gymmet med fastnar i banden och gör då att motorn i löpande gå sönder och då har inte gymmet några löpband kvar att erbjuda medlemmar, tråkigt!
Om du sätter skorna med grus och småsten i på en bänk om du tex ska göra step up så kommer bänkens klädsel skadas.
Golvet slits snabbare och sen såklart att golvet blir smutsigare snabbare och det blir svårare för personalen att hinna med att städa och då blir det mindre trevligt för medlemmar att träna i smutsiga lokaler.
Så använda inneskor eller om du inte har det så får du använda blåa tossor som brukar finnas i entrén att låna.

Klädseln,
När man ska träna så ska man ha på sig bekväma och funktionella kläder såsom, shorts, tights, mjukisbyxor, joggingbyxor, träningstopp, sport bh, t-shirt mm.
Man har inte ytterkläder i gymmet, det kan man hänga av sig i entrén eller i omklädningsrummet där det finns skåp att lämna dina personliga saker i.
Det man inte har på sig är arbetskläder, eller vanliga kläder som jeans och skjorta.
Sen ska man använda sig av rena träningskläder.
Att använda otvättade träningskläder som luktar gammal svett är inte okej att entra gymmet med, då med respekt till andra att man inte ska behöva känna din gamla svett lukt.
Att använda deo är jättebra men att använda parfym innan gymmet är inte passande  heller då det är en plats där flera ska använda och inte vill träna i en dimma med parfymdoft.

Träningen,
Om du står och tränar knäböj och på gymmet finns det begränsad plats för att träna knäböj så är det vänligt och respektfullt att låta någon annan som också ska träna knäböj att dela med sig av racket.
Du hade kanske också uppskattat att få använda racket när den andra personen har vila mellan seten.
Såklart så finns det undantag med att dela rack med någon om det skulle skilja sig enormt mellan vikterna och inställningarna på racket och det påverkar din träning negativt eller att det kommer ta orimligt lång tid.
Men att prata med respekt och vara en trevlig mot varandra är bäst.

Paxa,
Att paxa ett gäng maskiner eller annan typ av utrustning och plats funkar inte när man ska dela gymmet med alla andra medlemmar.
Först till kvarn eller störst går först funkar inte när man tränar på ett kommersiellt gym.
Om du ska träna i en cirkel eller gör superset så ser du till att du inte tar utrustningen extra länge och sitter och vilar med mellan seten extra länge för att sitta och kolla Facebook eller tiktok, sociala medier kan du ta sen.

Om det skulle vara någon som också vill använda sig av utrustningen kan det vara schysst att låta dom gå in i mellan dina sett och få sin träning gjord också.
Man kan inte lämna en lastat stång och maskin för att sedan komma tillbaka efter 30 minuter och tro att den är ledig, funkar inte så.
Om du ska göra cirkelträning så är det klokt att gå en tid till gymmet då det inte är prime time och det är fullsatt.

Ingen vill vara den som,
Gör bicepscurls i racket för knäböj!
Om du är den som gör det så ska du göra om och göra rätt.
Bicepscurls kan göras med hantlar och skivstänger men man använder inte det i
racket för knäböj eller press just för att du behöver inte använda det och att ta ta upp utrustning som du absolut inte behöver för att göra en övning är oschysst.
Det skapar irritation hos medlemmar som faktiskt kommer till gymmet och ska använda racket till det den är till för.

Städa efter dig,
Att hänga tillbaka vikter och ställa undan utrustning i gymmet på sin angivna plats är ett måste.
Om du är klar i benpressen och känner att det är onödigt att hänga av vikterna för att det är ändå någon annan som ska ha den efter mig så bör du tänka om då kanske en äldre person eller en person som är skadad och ska använda benpressen som rehabträning och som inte klarar av att ta av vikterna för att du valde att inte hänga av dom av ren lathet. 
Inte okej!

Och hur man hänger vikterna är också viktigt.
Tyngre vikter ska hängas längre ner då man lättare kan ta av dom på ett säkert sätt.
Eller att lämna hantlar på golvet framför dig, som har sin plats i hantel stället där andra dom andra hantlarna är. 
Då blir det bättre för personen som ska ha dom nästa gång vet vart hantlarna är och slippa leta efter dem och även att personalen inte ska behöva städa efter dig.
Har du orkat bära dit utrustning är du stark nog att bära tillbaka utrustningen!

Respektera andra på gymmet,
Att störa eller att gå fram och prata med personer som är mitt i en övning eller förbereda sig med att koncentrera sig och fokuserar på att lyfta, vänta och ta kontakt när personen är klar.
Som ett tecken på gymmet är hörlurar, har en person hörlurarna så ta det som att personen inte vill vara social på gymmet.
Kanske är personen där för att få sin egen tid eller kanske är fokus på en styrkelyftstävling då lägger man inte den tiden på att tjöta på gymmet.
Eller kanske är det bara att man inte vill prata när man är på gymmet helt enkelt.

Att vara experten,
Har du träffat experten på gymmet?
Den personen som alltid vet bättre och kan bättre? Ja, den personen finns på alla gym och behöver tagga ner.
Om det inte skulle vara så att man ser någon gör något farligt för sig själv eller för någon annans så måste man säga till personalen på gymmet.
Om inga råd har tillfrågats så ska inga råd ges!

Att ha med barn på gym,
Det är inte alla som har någon som kan passa barnen var och varannan dag för att du ska  lägga några timmar på gymmet ett par gånger i veckan.
Men det är inte okej att ha barnen lekandes på gymmet.
Dels för att barnen kan skada sig allvarligt då det finns tunga vikter och andra redskap som barn inte ska använda sig av.
Man bör också har förståelse för resterande medlemmar att man inte vill att barnen ska ta upp plats i gymmet genom att leka på maskiner och ta utrustning betalande medlemmar vill använda.

Och man kanske precis blivit avlöst hemma då ens partner har tagit barnen så ska få egentid och då vill man inte behöva vara på gymmet och ta hand om andras barn som leker runt i gymmet.
Vissa gym har ett rum för barnen och i vissa fall även en barnvakt som jobbar där.

Men man måste också respektera personalens regler, tex kan inte lämna ett blöjbarn där och tro att personalen ska ta hand om det behövs bytas osv.
Kolla gärna upp reglerna innan så du vet vad som gäller där.
Vissa gym har även gruppträning för föräldrar där man kan man ta med sig barnet på gruppträningen även att gymmet kanske ger tillgång till gymmet under vissa tider när man har med sig barnvagn.

Ditt skräp,
Ditt skräp är ditt ansvar, ingen annans!
Om du har en burk som är slut så slänger du burken på angivet ställe och samma gäller även om du ska slänga rester av mat och frukt.

Vi rundar av med sunt förnuft och respekt till alla medlemmar och personal på gymmet,
När du skriver på ett medlemskap på ett gym så gör du dig skyldig till att följa gymmets regler annars kan ditt medlemskap avslutas direkt utan undantag.
Som att filma andra medlemmar på gymmet är inte okej, ingen ska behöva synas på sociala medier utan deras vilja.
Stirra inte på folk som tränar, många kan känna sig uttittade och illa till mods då.
Kanske är det en person med dålig självkänsla som precis har börjat sin träningsresa och vill träna i fred.
Och gymmet är ingen raggningsplats, undvik att ragga på gymmet!

Så låt gymmet vara en plats för alla!