Historia

 1. Utmaningarna och hur vår ehandel svängde under Corona

  Utmaningarna och hur vår ehandel svängde under Corona

  Utmaningarna och hur vår ehandel svängde under Corona!

  Som alla andra som driver företag så påverkades vi ganska rejält under Corona. Nu när vi tittar tillbaka på de senaste åren tänkte jag att det kunde vara intressant att göra en kort sammanfattning över allt som hände, och hur vi hanterade de olika situationerna.

  Kanske minns vissa av er att SATS stängde sina gym. Det var i princip startskottet för oss inom gymutrustning. I samma sekund som gymmen stängdes så sköt ordrarna iväg. Det var som att någon bara drog på kranen på fullt ös och vi som är vana vid en relativt jämn och linjär tillväxt fick helt plötsligt panik när vi insåg att det inte fanns någon chans att vi skulle hinna med allt. Vi har vårt eget lager, och det finns ingen personal att tillgå utan upplärningsperiod så helt plötsligt stod vi inför valet att börja få dröjsmål, väntetider, och missnöjda kunder, eller dra ner på försäljningen. Så vi tog faktiskt beslutet att stänga av vår marknadsföring. Och under 4-5 månader körde vi helt organiskt bara för att hinna med (givetvis i samband med nya anställningar för att kunna fortsätta växa)

  När den initiala stötvågen kommit insåg vi att lagret skulle ta slut. Fabrikerna i Asien stängdes ju ner och leveranstiderna gick från 4-5 månader på en container till 9-12 månader. Så vi dammsög marknaden i Sverige och till viss del i Polen. Vi köpte upp allt vi kunde lösa med kort varsel. Vi köpte till och med från konkurrenter då priserna sköt uppåt rätt fort i takt med att saker tog slut. Så vi resonerade att det var bättre att ha en löpande verksamhet och något att sälja än att ha rätt marginaler på alla produkter.

  Sen kom nästa chock med extrema fraktpriser och ökade produktionskostnader. Frakten fullkomligt ballade ur, och vissa produktgenrer blev inte ens möjliga att ta hem längre. Prisnivåer på 600-800% över vanlig frakt var inget ovanligt. Och detta i samband med högre produkti

  Läs mer »
 2. Strongman - Historia och Kända Personer

  Strongman - Historia och Kända Personer

  Strongman - Historia och Kända Personer

  Att mäta sin styrka med andra har varit ett roligt tidsfördriv och mandomsprov så länge människan har funnits.

  Läs mer »
 3. Lönar sig Personalgym?

  Lönar sig Personalgym?

  I detta inlägg går vi igenom varför personalgym är en bra investering

  Läs mer »
 4. Varför inte börja med skivstångens historia!

  Varför inte börja med skivstångens historia!

  Vi på Gymkompaniet har ett oerhört stort träningsintrsse och det innefattar såklart historiken om träning och träningsredskap. Därför tänkte vi dela med oss av vad vi tycker är intressant här i bloggen och hoppas att ni finner det lika intressant som vi gör. Det blir inte bara en historielektion här på bloggen men vi kommer att varva nytt med gammalt och även givetvis träningstips här varje vecka framöver.

  Så ska vi börja med skivstången?

  Det absolut första kända träningsredskapet med variabel vikt var faktiskt en tjurkalv som en herre vid namn Milo från Kroton tränade med. Denna kalv bar Milo på sina axlar hemma på sin gård, men allt efterssom kalven växte så växte även Milos muskler. Till slut orkade han bära den nu vuxna tjuren runt en olympisk arena på sina axlar. Milo blev därmed gudfader till den progressiva viktträningens idé. 

  Vid förra sekelskiftet blev kraftkarlar mycket populära vid cirkusar och på varietéer. Där de visade upp sina fantastiska kraftprov, både som uppvisning och i tävlan med varandra. Den mest kända svensken från denna tid var “starke Arvid”. Men vid dessa uppvisningar kunde man inte ha med sig varsin tjur utan då uppfanns "kulstången". Kulstången kan lättast beskrivas som en förlängd hantel med runda bly/järnvikter på sidorna. Denna typ av skivstång som man inte kunde byta vikt på användes fram till en bit in på 1900 – talet då den moderna skivstången med reglerbara vikter uppfanns. Efter det har utvecklingen gått oerhört fort fram och skapat olika sorter av skivstänger. Exempelvis: Tricepsstång. Curlstång och den vanliga raka skivstången.

  Dagens skivstång skiljer sig ganska mycket från den tjur Milo började träna med.

  Läs mer »