Träna med skivstång

Dags att börja träna med skivstång?

Är du ute efter att bygga seriös styrka så är skivstången ditt givna redskap. Basövningarna så som marklyft, knäböj, frivändning, press, stöt och bänkpress har alla skivstången som gemensam nämnare. 

Fördelen med att köra bänkpress med en skivstång jämfört med hantel är att två armar ger betydligt bättre stabilitet och därmed kan du också ha betydligt tyngre vikter. Det är också betydligt lättare att på axlarna lägga upp 150kg för knäböj med hjälp av en skivstång istället för med hållla två enorma Kettlebells i vardera hand eller dylikt. Detta samtidigt som skivstången ändå är ett "fritt" redskap och därför hjälper dig att träna upp stabiliseringsmuskulaturen i tre dimensioner till skillnad från t.ex. en smithmaskin där din rörelsebana styrs av maskinens förutsättningar. 

En skivstång är också lätt att manipulera vikten på genom att enkelt lägga på mer vikter. Du behöver inte byta utrustning bara för att du utvecklas och oavsett vilken resa du gör, från total nybörjare till världsmästare till styrkelyft så kan en enda bra skivstång följa dig på vägen, det är bara antalet vikter som varierar.

Just på skivstången är det alltså värt att lägga ner lite extra tankemöda. Du vill ha något du kan använda i resten av ditt liv och som du är bekväm med.  

Lycka till med träningen!

Läs mer »