Mental träning

Mental träning
Mental träning är en vetenskaplig, utarbetad, och långsiktigt metal process och slutet av målet är att genom mental träning må bättre och fungera bättre.
Grundläggningen av mental träning består av avspännings och avspänd koncentration och den ger en stresshantering för inre balansen och känsla av egenkontroll.
I ett läge där du i avspänt tillstånd är du mer mottaglig för självpåverkan och när nästa steg är att du redan i förväg ger dig en föreställning av hur du ska göra, känna och tänka när du har nått ditt mål.

Vad är mening med mental träning?
Förutom att avspänning och koncentration för de mentala föreställningar om egna meningsfulla mål kan det helt enkelt handla om mentala förberedelser för arbetsdagen eller till personliga livsmål.
När du tänker dig själv i olika situationer så kommer kroppen och sinnet ställa in sig på att uppfylla det du föreställer dig eftersom nervsystemet har svårt att skilja på upplevelser av verkliga situationer och situationer du föreställer dig kan du med visualisering mental förbereda din kropp och sinne på att du lyckas genomföra den upplevelsen du föreställde dig.
Även att träna upp sin inre styrka som gör att du står stadigare när din omgivning blåser.

Det handlar om att möjliggöra din fulla potential för både för vardagen och i mer krävande situationer, få balans i livet och må bättre.
Eftersom hjärnan är föränderlig och formbar så kan mental träning ha en enorm effekt och stärka dig mentalt genom kontinuerlig och långsiktigt träning av hjärnan.
Du väljer också vilka tankar du ger energi till, genom att träna din hjärna kan du på sikt uppnå en bättre psykisk hälsa och dessutom frigöra energi genom återhämtning.
Mental träning kan vara ett verktyg på arbetsplatsen inom stresshantering, teambuilding, ledarskapsutveckling.

Mental träning är bra för många delar såsom,
-Ökad och förbättrad självkänsla
-Påverka yttre och inre stress
-Påverka din prestationer
-Öka koncentration 
-Förbättra minnet

För vem är mental träning?
Mental träning är för alla, gammal som ung, lite som stor, stark som svag.
Kan och vara bra i olika delar av livet att mental träna som till exempel som småbarnsföräldrar, tonåringar och pensionärer.
Eftersom man befinner sig i olika delar i livet och kan behöva stöd med hjälp av mental träning för att få en bättre och mer fungerar vardag.
Eller om du har nått en punkt i livet där sorg, ångest eller mycket stress har upplevts.

Kanske upplever du att vardagen rullar på utan att du reflekterar över vart du är på väg eller vad du vill göra med ditt liv?
Kanske känner du dig omotiverad, trött och har ångestkänslor?
Vill du bryta någon ovana  och stärka din självbild och leva mer?
Prestera bättre på jobbet? Eller prestera bättre på träningen?
Men du vet inte hur? 

Då kan mental träning vara till hjälp för att nå just dina mål i livet.
Om du mental tränar och använder det då kan du hantera stress och oro och öka din självinsikt så att dina hinder inte känns så tunga och svårhanterliga.
Träningen hjälper dig att hitta ditt inre driv och göra dig hjärnstark!

Hur börjar man med mental träning?
Det bästa med mental träning är att du kan anpassas det till vilket livspussel som helst.
Börja smått, i liten skala så att du har chans att skapa en ny rutin så du kan ge det en ärlig chans.
Det finns inget rätt eller fel när du ska börja din mentala träning, vissa tränar på morgonen och andra tränar på kvällen eller under dagen, ta det när de passar dig så du kan fortsätta gör den!
Men att börja den men några minuters träning är en fantastisk start på dagen, du lägger grunden för hur dagen blir.
Man väcker medvetandet och ger större chanser till att du behåller det lugn du känner i kroppen resten av dagen också.

Men precis som med allt, man blir bra på det man övar på, det krävs att du gör din mentala träning för att det ska ge resultat.
Så gör det till en vana att träna varje dag.
Nyckeln till förändring är att du konsekvent tränar dina tankar genom att rätta dig själv när tankarna hamnar på jobbiga ställen och då kan du hjälpa hjärnan så den vet hur den ska ställa sig när det händer.

Ett bra sätt att hålla motivationen är att sätta upp mål för dig själv och ha något specifikt att jobba mot.
Lite som träning för kroppen om du följer ett progression schema och jobbar mot nya vikter.
Det finns en uppsjö av olika appar som hjälpmedel för att mental träna men det finns också mental coacher som funkar ungefär som en personlig tränare, och hjälper dig att nå dina mentala mål.