Hur jobbar protein

Hur jobbar protein
Vad är då protein? 

Är ett livsnödvändigt näringsämne som ska ingå i våran kost.
Protein har påverkan på musklerna, bindväv, hormoner och enzym och involveras i cellernas alla processer.
Protein består av 20 stycken aminosyror och 9 av dom är essentiella och betyder att kroppen inte kan bilda dom själv.
De andra kan kroppen producera själv och bildas från kolhydrater och andra aminosyror som bryts ner.

Proteinet som innehåller alla essentiella aminosyror kallas för fullvärdiga och högkvalitativa proteiner och dessa kommer från de animaliska livsmedlen.
Om man tittar på sojaprotein så skulle de också tillhöra fullvärdigt men inte de andra som nötter, fröer eller alger.
Tittar man på proteintillskott så framställd de oftast från naturliga proteinkällor såsom mjölk som är ett fullvärdigt protein.
I ett proteinpulver har man isolerat proteinet och tagit bort fett och kolhydraterna för att göra den till en ren proteinprodukt.
Men det finns ju proteinpulver med mera av kolhydraterna kvar också.

Om man inte äter animaliska produkter så finns och proteinpulver i andra former som till exempel soja och ärtproteinpulver.
Protein är ett näringsämne som är lite uppe på tapeten eftersom träningstrenden fortsätter att växa och allt fler börja få upp ögon och vill ha goda resultat så man inte tränar i onödan.
Att kombinera muskelbyggande för idrottare och vardagsmotionärer tror sig behöva tillskott i form av proteinpulver eller om man vill heller vill öka upp proteinmängden i maten går också bra.
Det kan vara svårt att förstå sig på vad som är bäst för kroppen om man ska ha protein som ett tillskott, ska man då äta dom eller dricka dom?
Men ibland kan  det vara kämpigt att äta en större portioner av mat man är van vid.

Men då kan det vara bra att veta hur mycket protein man ska få i sig och vilket är bäst av proteinkällor?
När vi pratar om proteinpulver så är det främst fitness och kroppsbyggare som man tänker på som använder sig av det men på senare år så kan man hitta proteinberikade livsmedel så som bröd, mjölk, glass och olika typer av bars och dryck där man har lagt till extra protein.
Hur mycket av protein behöver vi få i oss och när ska man få i sig det för att få bästa resultat?
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna så ska en normal människa ha ett intag av protein som minst är 0,8 g protein per kilo kroppsvikt per dygn.
Så en person som väger 80 kg och använder sig av intaget på 0,8 g ska då få i sig 64 gram protein.

Men idag ser det annorlunda ut och och människan äter ungefär 100 g protein per dag och det resulterar i att vi får i oss mer än de minsta rekommenderade på 0,8 g.
Därför behöver inte vuxna människor som inte är högpresterande någon extra protein då man får i sig det i matintaget.
Det är om man har ett mycket låg kaloriintag då det finns risk att ha ett för litet intag av protein som understiger den minimala behovet av protein.
För en fysisk aktiv person som har en ganska hög energiförbrukning och ett högt energiintag kommer proteinintaget att överstiga behovet även om det är förhöjt.
För personer som är lite äldre med lågt energiintag eller med dålig apati så kan man be hjälp av proteinberikade produkter såsom yoghurt med extra protein vara ett lätt sätt att få i sig mer av proteinet för det dagliga behovet.

Hur funkar det hos idrottare?
Med en ökad omsättning av fysisk aktivitet så behöver personen öka sitt intag av protein.
Då rekommenderas det att dubbla minimala rekommendationer för att täcka behovet hos idrottaren och framför allt när det kommer till idrottare som styrketränar.
Hos de flesta idrottare täcks det förhöjda behovet av protein via ett högre energiintag då man även höjer proteinintaget när energiintaget ökar.
Man bör tänka på kvaliteten av proteinet så att man får i sig tillräckligt med de essentiella aminosyrorna.
Protein som har rikligt med essentiella aminosyror är ägg, mjölk, och kött som dessutom höjer muskelproteinsyntesen både i vila och efter fysisk aktivitet.
Om man ser till de vegetabiliska proteinkällorna så är proteinsyntesen lägre när man jämför med de animaliska proteinkällorna.
Vegetariska proteinkällor är till exempel bönor, linser, tofu och ärtor.

Proteinet i samband med träning,
Proteinet har en väldigt bra och positiv inverkan på återhämtning och det är något alla som har börjat tränat fått höra. 
Men om man intar protein eller aminosyror under styrketräning kommer effekten förstärkas så att muskelproteinsyntesen får större stimulans om man jämför att styrketräna utan det.
Mängden av protein eller aminosyror som brukar rekommenderas vid träning för att ge störst effekt på synteten är 15-20 g, man kan räkna 0,25 g per kroppsvikt.
För att få bästa möjliga resultat av träningen bör dygnets övriga intag av protein fördelas ut över dagen så jämnt som möjligt.
Leucin som är en av de essentiella aminosyrorna som har en stimulerande effekt på muskeltillväx och den bästa effekten får man när man intar leucin ihop med de andra essentiella aminosyrorna då dom stimulerar proteinsyntesen och behövs till byggstenar vid syntetisk nya protein.