Månadsarkiv: September 2018

 1. Styrketräning vs kondition

  Styrketräning vs kondition

  Styrketräning vs kondition

  Det har länge debatterats om vilken typ av träning som är mer effektiv. Styrketräning eller konditionsinriktad träning?

  Läs mer »
 2. Träna Greppstyrka

  Träna Greppstyrka

  Träna Greppstyrka

  Känner du att du inte riktigt räcker till när du skakar hand? Tycker du att ditt handslag är mesigt och pinsamt? Eller sviker ditt grepp dig alltid först i ett marklyft?

  Läs mer »
 3. Träningsmaskiner vs fria vikter

  Träningsmaskiner vs fria vikter

  Träningsmaskiner VS Fria Vikter

  Det har alltid funnits flera debatter om vad som är bäst när det gäller träning och det kommer vi nog alltid att ha. En av dessa debatter handlar om vad som är bäst mellan fria vikter och träningsmaskiner.

  Läs mer »
 4. Träna på resande fot - Övningar

  Träna på resande fot - Övningar

  Träna på resande fot - Övningar

  Är du ofta ute och reser? Eller kräver ditt jobb att du måste bo på hotell några dagar i veckan?

  Läs mer »
 5. Ny skribent - Therese Beirup Espenkrona

  Ny skribent - Therese Beirup Espenkrona

  Ny skribent - Therese Beirup Espenkrona

  Med en öm och sliten hand ska jag försöka berätta vem jag är och vad jag gör.

  Läs mer »
 6. 3 Kettlebellövningar

  3 Kettlebellövningar

  3 Kettlebellövningar

  Kettlebellträning har kommit att bli alltmer populärt på senare år - men även om de allra flesta idag känner till kettlebells och har ett litet hum om hur kettlebells fungerar så är det relativt få som faktiskt har denna sortens träning som en standardiserad del av sin träningsregim. Och det kan bero på att man är lite osäker på exakt hur kettlebellträningen ska gå till.

  Läs mer »
 7. Kettlebells - Allt du behöver veta!

  Kettlebells - Allt du behöver veta!

  Kettlebells - Allt du behöver veta!

  Måste man lära sig detta? Nej... Man kan faktiskt träna med kettlebells utan att känna till bakgrunden

  Läs mer »
 8. Vad behövs i ett hemmagym?

  Vad behövs i ett hemmagym?

  Vad behövs i ett hemmagym?

  Vad man behöver i ett hemmagym varierar från person till person. För vissa räcker det med en skivstång, skivstångsställning och en bänk, eller ett par hantlar och några gummiband. Och för andra kan konditionsmaskiner vara i fokus.

  Läs mer »
 9. Bygga gym som bostadsrättsförening

  Bygga gym som bostadsrättsförening

  Vi ser en markant ökning av antalet bostadsrättsföreningar som bygger gym - och inte bara blir de fler utan dessutom blir också gymmen allt bättre. Medan ett gym för något decennium sedan kunde vara en avstängd skrubb med en kombinationsmaskin som gnisslade så fort du rörde vid den, så är gymmen hos bostadsrättsföreningar idag små miniatyrversioner av ett riktigt gym.


  Allt oftare ser man ett riktigt rum som helt vigs åt gymutrustning, vilket ocks betyder att folk faktiskt också kommer att använda den.

  Lite beroende på storlek på lokalen så finns några olika varianter som är klassiska. Men det vanligaste oavsett storlek är att man börjar med ett hyggligt underlag, någon sorts gymgolv. Rummen som gymmen hamnar i är tyvärr ofta ganska tråkiga, och har sten eller betonggolv och gymmattan binder verkligen ihop rummet, minskar stötarna och skapar en betydligt bättre akustik och känsla - samtidigt som livslängden på utrustningen förlängs. Gymmatta är lätt att glömma, men det är oftast en mycket god investering.

  När det gäller en förening så är det sedan viktigt att komma ihåg att den ska passa alla. Däremot är det så att alla inte kommer använda gymmet. Det finns alltid en viss procent människor som inte kommer använda gymmet och det är de två ytterligheterna. Dels är det dom som aldrig tränar, och dels är det dom som alltid tränar och som behöver en hel maskinpark för att känna det som motiverande. I och med att dessa två typer inte kommer nyttja gymmet ändå så kan du ofta fokusera på massan i mitten, och där är oftast det mest önskvärda en sektion med fria vikter, sedan något motionsredskap (cykel/löpband) och slutligen någon sorts drag eller multimaskin.

  När det gäller fria vikter så är antagligen hantlar mest standard eftersom de tar m

  Läs mer »
 10. Vilken skivstång ska jag välja? 3 saker att titta på.

  Vilken skivstång ska jag välja? 3 saker att titta på.

  Marknaden är full av olika skivstänger och för den oinvigde kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter eller vad man behöver. I det här inlägget tänkte vi gå igenom tre av av de olika sakerna man kan hålla ett öga på och hur man kan tänka kring de olika modellerna och deras egenheter.


  Först av allt. i detta inlägget pratar vi om klassiska 220cm olympiska skivstänger. Skivstänger som passar till 50mm viktskivor. Helt enkelt, den sortens skivstänger du ser i normala gym och i seriösa hemmagym. Vi kommer inte benämna kortare skivstänger eller skolstänger. Det gör vi i andra inlägg, så att det inte blir för mycket fakta på en gång - och allt bara blir rörigt.

  Kullager:
  Kullager i skivstänger gör att skivstången roterar på ett väldigt fint och jämnt sätt, och med enkelhet. Du kan oftast avgöra om en skivstång är kullagrad bara genom att snurra på änden som håller viktskivorna. Om det snurrar på i bra takt och jämnt så är stången kullagrad. Om den är lite trögare och/eller ryckig så är det inte kullager. Det kan tyckas självklart att kullager alltid är bra, men det är inte helt sant. Det finns två huvudsakliga anledningar till att inte välja kullagrad stång:
  1. Det kostar mer
  2. I exempelvis styrkelyft vill man inte ha viktskivor som roterar onödigt mycket, då det skapar obalans (tänk: bänkpress, knäböj, marklyft, etc)
  Med detta i åtanke vill man i budgetstänger och i styrkelyftstänger inte ha kullager, utan bara vanliga lager som roterar lite trögare. I skivstänger för tyngdlyftning däremot, med övningar som frivändningar och ryck så vill man absolut ha en kullagrad stång. Det gör att crossfitstänger och tyngdlyftningsstänger brukar vara kullagrade. 

  Du kan se exempel på kullagrade skivstänger här.


  Lettring:
  Lettringen är det som du ser på greppytan p

  Läs mer »
Sida