Varför träna kondition?

Varför träna kondition?
Är det bra att gå på löpband?
Ja, det är ett jättebra sätt att träna på ett löpband för att få förbättring av din kondition.
Löpning är en av de bästa aktiviteterna för att förstärka hjärtat, lungorna samt stärka benen och musklerna.
Det förbättrar din allmänna hälsa och välbefinnande.

När du går på löpband kan du kontrollera din träning såsom hastighet, distans och motstånd så du kan reglera det efter dina behov och dina mål. 
Du kan också träna i ditt eget tempo, undvika trafik, väder och andra faktorer som kan störa din träning.
Löpband är också en bra träningsform för personer som har rörelsehinder, skador eller andra hälsoproblem eftersom dom kan träna säkert och bekvämt i sitt eget hem eller på sin anläggning.
Man kan också använda löpbandet tillsammans med andra träningsredskap såsom hantlar och kettlebells för att få en balanserad träning och förbättra sin kondition och styrka.

Kan man träna för mycket kondition?
Ja, det kan man och du kan uppleva symtom som utmattning, trötthet, dålig sömn, minskad prestation, ökad skaderisk och sjukdomskänslighet. 
Detta kan leda till att du blir less på träningen och att du inte får den träningsmässiga utveckling som du förväntar dig.
Det är också viktigt att du tränar med en sund och balanserad träningsplan och att du varierar din träning så att du inte tränar för mycket och undviker överträning.

Du kan också använda olika verktyg såsom träningsdagbok, träningsappar och pulsklocka för att spåra din träning och se hur du presterar och återhämtar dig.
Det är skonsamt att springa på löpband särskilt om du har rörelsehinder, skador eller andra hälsoproblem.
Löpband har oftast en dämpning som minskar stötarna och skyddar leder och muskler så att du kan springa utan att belasta dina leder för mycket. 

Vilka muskler tränas på löpband?
När du går eller springer på löpband tränar du huvudsakligen följande muskler-
Bålmuskulaturen,
Att ha en rak med något framåtlutad i överkroppen under löpning är viktigt för att kunna andas på bästa möjliga sätt som får din löpning att bli smidig och långvarig.
Då är det viktigt med stabil bålmuskulatur.
Dessa muskler tränas automatiskt löpning eftersom kroppen jobbar på att hålla överkroppen upprätt i rätt position då din rygg och bålmuskulaturen dras ihop statiskt för att hålla din core stabil under löppasset.

Ben och fötter,
Benen har en stor roll för löpandet.
Det sitter fyra muskelbukar i framsida lår som dämpar fallet när foten når marken vilket gör att knäna kan böjas i löpsteget och sträcket dom raka igen när det behövs.
Muskeln som har ett samarbete med framsida lår är alltså baksida lår. 
Musklerna i fötterna, fotleder och vadmusklerna jobbar hårt med att ta emot all kraft och din kroppsvikt i löpsteget.
Muskulaturen i fotsulan och muskler i smalbenet ger stabilitet så inte foten viker sig när du ta dina löpsteg 

Rumpa och höft,
Kroppens allra största muskel är gluteus maximus och är sätesmuskeln och den jobbar hårt i löpträning.
Sätet och baksida lår är de muskler som jobbar allra mest.
Det finns en grupp med muskler som kallas för höftflexorerna som jobbar upp ditt ben i löpsteget.

Hjärtat,
Hjärtat är en av de viktigaste musklerna vi har i kroppen och det är också något vi måste hålla igång och träna så det håller sig stark och orkar slå längre.
Hjärtat sköter hela cirkulationssystemet i kroppen så musklerna som arbetar får ordentligt med syre.
En löpare som har tränat länge har därför ett starkare hjärta som orkar pumpa mer blod per hjärtslag om man jämför med en nybörjare som precis börjat med sin löpträning.

Hur mycket ska man konditionsträna på en vecka?
Det är svårt att säga exakt hur mycket du ska springa i veckan eftersom det beror på en rad faktorer såsom din träningsnivå, dina mål, din hälsa och dina begränsningar. 
Som en allmän regel bör du börjar med lagom mycket kanske typ dagar i veckan och gradvis öka din träning så att du kan springa längre och snabbare och förbättra din kondition och styrka. 
Du kan också variera din träning så att du springer olika distanser, hastigheter och terränger och du kan också blanda din användning av löpband, crosstrainer eller andra träningsredskap för att få en balanserad träning och undvika träning monotoni.

Glöm inte att värma upp innan du börjar ditt pass.
Uppbärning som rörelse är bra för att bli varm i kroppen och få igång ledvätskan så kroppen gör sig förberedd på vad som ska hända.
Stretching är något man gör i slutet av sitt på eftersom man ska inte stretcha en ouppvärmd kropp då inte stretching är någon fördel för musklerna.

Kan man gå ner i vikt av löpband?
Ja, det kan vara möjligt att gå ner i vikt av löpband, särskilt om du kombinerar löpbandsträning med en hälsosam och balanserad kost. 
Du bör också följa en hälsosam och balanserad kost, med mycket grönsaker, frukt, fullkorn, magert protein och fett, och undvika socker, raffinerade kolhydrater och onyttiga fetter. 
När det kommer till viktnedgång så är det viktigt att komma ihåg att kosten är absolut det viktigaste.
Om du har dåliga matvanor och börjar tränar så kommer du inte se resultat lika fort som du gör när du har en balanserad kost och håller dig till den.
Du kan också prata med en tränare eller en läkare för att få råd och stöd så att du kan få en bra träningsplan och förbättra din hälsa och välbefinnande.

Vad bränner mest löpband eller crosstrainer?
Det är svårt att säga exakt vilken träningsform som bränner mest kalorier eftersom det beror på en rad faktorer såsom din träningsnivå, din intensitet och din kost. 
Både löpband och crosstrainer är bra träningsformer för att bränna kalorier och förbättra din kondition och det är viktigt att du väljer den träningsform som passar dig och din träning.
Crosstrainer är också en låg-impact träningsform så att du kan träna säkert och bekvämt utan att belasta dina leder lika mycket som att springa utomhus eller på löpandet.
Även en träningscykel har väldigt lite belastning på leder och är ett jättebra alternativ om du har smärta i knä eller höft.

Hur väljer jag ett löpband för att ha hemma?
Välj ett löpband med en motor som har rätt prestanda och motstånd för din träningsnivå och dina mål. 
Om du är nybörjare kan det vara bra att börja med ett löpband som har låg hastighet och lågt motstånd så att du kan lära dig tekniken och bygga upp din kondition. 
Om du är mer erfaren kan du välja ett löpband med högre hastighet och högre motstånd så att du kan få utmanande träning och fortsätta att förbättra din kondition.
Välj ett löpband som har rätt storlek och vikt för dina behov och din plats. 

Löpband kan vara olika stora och tunga och det är viktigt att du har plats för löpbandet i ditt hem eller träningsrum.
Välj ett löpband som har en bra konstruktion och känns bekväm att använda. 
Löpband har oftast en löprunda som är gjord av gummi, plast eller trä och en stång eller handtag för stöd och balans. 
De har också ofta en dämpning som minskar stötarna och skyddar leder och muskler.

Här kan du se hela utbudet av löpband!

Hur länge ska man gå på en crosstrainer?

Det är svårt att säga exakt hur länge du ska gå på en crosstrainer, eftersom det beror på en rad faktorer.
Vad är målet med din crosstrainer träning, ska du använda intervaller eller ska du träna för distansen? Eller är det för hälsans skull?
Beroende på vad du ska göra så ska du alltid börja i ett lugnt tempo för att sedan öka upp.
Vill du träna för distans så ökar du distansen allt eftersom träning börja kännas lättare.
Tränar du till exempel intervaller kan du öka motståndet när du känner att träningen är för lätt.

Är crosstrainer bra för att gå ner i vikt?
Ja, crosstrainer kan vara en bra träningsform för att gå ner i vikt. 
Crosstrainer är en låg-impact träningsform, så att du kan träna säkert och bekvämt utan att belasta dina leder, och du kan också kontrollera din träning såsom hastighet, distans och motstånd och anpassa den efter dina behov och dina mål. 

Se hela utbudet av crosstrainers här!

Är det bra träning med motionscykel?
Ja, motionscykling är en bra form av träning eftersom det är en låg-impact aktivitet som är lätt på leder och muskler. 
Det är också ett bra sätt att förbättra din kondition och kardiovaskulära hälsa och det kan hjälpa dig att förbränna kalorier och gå ner i vikt om du behöver det. 
Det är dock viktigt att du varierar din träning och inte bara tränar på motionscykeln utan att även inkludera andra former av träning som styrketräning och konditionsträning för att få ut det mesta av din träning.

Hur länge ska man cykla på motionscykeln?
Det beror på dina träningsmål och din nuvarande kondition men som allmän regel bör du cykla i 20-30 minuter per dag för att få några grundläggande fördelar för din hälsa och kondition.
Om du är nybörjare kan du börja med kortare pass och sedan bygga upp din tid gradvis medan erfarna cyklister kan cykla i längre perioder om de vill förbättra sin kondition ytterligare.
Det viktigaste är att du tränar regelbundet och att du lyssnar på din kropp så att du inte tränar för hårt eller för länge.

Vad är det för skillnad på Spinningcykel och motionscykel?
Spinningcykel och motionscykel är båda typer av stationära cyklar som används för träning men det finns några viktiga skillnader mellan dem. 
En motionscykel är oftast en låg-impact maskin som liknar en vanlig cykel medan en spinningcykel är en hög-impact maskin som liknar en racercykel med en lägre sittposition.
Spinningcyklar har också ofta en tyngre flywheel och en bättre justerbar sittposition så att du kan träna mer intensivt och simulera en utomhustur mer naturligt. 
Båda typerna av cyklar kan vara bra för träning men om du vill träna hårdare och simulera en utomhustur kan en spinningcykel vara ett bättre val för dig.

Se hela utbudet av träningscyklar här!