Sammanfattning 2021

Sammanfattning 2021

Ännu ett bisarrt år börjar ta slut

Efter 2020 tror jag många hoppades på en långsam återgång till det normala under 2021.

Ack så fel. 2021 blev på många sätt "De stora efterdyningarnas år". En period då otaliga, (förr otänkbara situationer) uppstod som en följd av Corona. En sådan märklig situation var t.ex. att alla engångspallar helt plötsligt tog slut. Höjda träpriser, samtidigt som ehandeln slog nya rekord innebar helt plötsligt att de engångs-pallar som fanns i rotation helt plötsligt tog slut, och det tog ett tag innan vi kunde hitta en bra lösning på detta. 

Med flera konkurser i produktionskedjan, container-fraktpriser som legat 600-800% över det vanliga, råvarupriser som gått upp 200-250%, råvarubrist, och ett fortsatt högt tryck på gymutrustning, samtidigt som produktions och leveranstiderna skjutit i höjden - så har det minst sagt varit ett logistiskt "intressant" år.

Under 2020 handlade i princip allting om att bara lyckas få in produkter att sälja för oss som sålde gymutrustning. Det spelade nästan ingen roll vad man sålde. Allt såldes. Trycket var enormt.

Under 2021 har trycket varit lite mer sansat. Det i takt med bisarra prishöjningar åt alla håll, har gjort att mycket av året har gått åt till att försöka hitta någon sorts balans i sortimentet. Vilket då och då har visat sig vara rejält svårt då vissa produkter helt enkelt inte går att få fram i långa omgångar. Samtidigt som andra produkter inte längre är värda att ta hem. Som exempel kan nämnas större "luftiga produkter" som snabbt fyller en container. Tänk exempelvis EVA-mattor eller boxsäckar. Där frakten av en container numer kostar i princip lika mycket som hela innehållet, vilket gör att priset på mattan skjuter i höjden och efterfrågan rasar.

2021 har helt enkel varit ett år där vi försökt få tillbaka balansen i bolaget. Få in normala lager av våra storsäljare, samt hitta tillverkningssätt och fabriker så att vi kan få en rimlig prisnivå och leveranstid på de viktigaste varorna i vårt sortiment.

I samband med detta har den normala driften rullat på och vi försöker alltmer landa i att vi numer kanske är ett "riktigt bolag" och inte bara en startup. Varje dag lämnar numer ca 1,5 trailer vårt lager full med gymutrustning, och på ett år ska någonstans runt 1300 ton gymutrustning tas emot och skickas vidare. 18000+ kunder ska ha grym kundservice. Och allt ska löpa på som önskat både bland personal, hemsideutveckling, egen produktion, logistik och framtida tillväxt. En utmaning som både är underbar, utmanande och väldigt, väldigt intressant.

Vi har fått välkomna Tommie till lagret, Alexis till kontoret och Ola till Verkstan. Och åter igen har vi haft en enorm tur i vår rekytering när vi hittat personer som i princip omgående kommit in i företaget och blivit självgående enheter som vi numer inte hade klarat oss utan.

Vi blev utsedda till Superföretag för andra året i rad, en utnämning som bara ges till en knapp promille av Sveriges alla företag och som bygger på en god soliditet i sifforna samtidigt som tillväxten ser stabil ut. Otroligt kul givetvis.

Under 2021 har vi åter igen själva kunnat åka ut på en mycket stor mängd byggen, vilket är oerhört glädjande då det (trots jobbiga trappor och långa resor) ger oss en mycket nyttig inblick i hur produkter fungerar live samt sätter oss i direktkontakt med kunden och deras utmaningar. Dessutom är det underbart att se hela anläggningar/företagsgym/hemmagym fulla med våra produkter.

Allt som allt har 2021 varit ett år då vi satts på prov för att fortsätta vår goda tillväxt samtidigt som balansen och glädjen i jobbet ska bibehållas, och vi är hyggligt stolta över resultatet.

Under 2022 har vi en del riktigt spännande händelser som kommer driva verksamheten fortsatt framåt och vi ser fram emot att löpande få avslöja vad som händer.