Slamballs kontra Wallballs

Slamballs kontra Wallballs

Det finns en mängd olika sorters träningsbollar inom gymvärlden. Slamballs, wallballs, pilatesbollar, bosubollar, medicinbollar, etc. I just det här inlägget tänkte vi fokusera på två av dem som ofta blandas ihop.

På en hemsida är det lätt att tycka att de ser någorlunda liknande ut, men i verkligheten skiljer de sig ordentligt både till utseende och till funktion. En wallball är ofta relativt stor i diametern, täckt med någon sort textilmaterial och kommer med en viss studs. Medan slam balls å andra sidan ofta är relativt små gentemot sin vikt och kommer med någon sorts gummerat hölje samt en insida som är fylld med någon sorts sandliknande element.

Den allra största skillnaden mellan bollarna är att wallballs som sagt studar om man kastar den i marken, medan en slam balls självdör. Den stannar helt enkelt kvar på marken utan någon sorts studs. Det gör att bollarna lämpar sig väldigt olika bra för olika övningar.

Slam balls fungerar utmärkt för övningar som kast i marken och sedan lyft av boll, en fruktansvärt jobbig och intensiv övning som görs ännu jobbigare av att man behöver lyfta bollen hela vägen från marken då den som bekant inte studsar. Överlag finns det en mängd olika explosiva övningar där slam ballen kan användas med fördel. Både när det gäller kast mot mark, men också kast mot vägg (där det kan vara behagligt att slippa få en studsande boll rakt emot sig) eller långa kastm där det är skönt att bollen inte fortsätter rulla i all evighet.

Medan wallballs ofta används i olika sorters kast mot just vägg eller ball-targets. Allra mest klassisk är kanske övningen där man kastar bollen mot vägg och samtidigt gör en knäböj. En övning som många har svurit över då den bränner ordentligt efter ett tag.

Du hittar alla olika gymbollar här!