Vad kan man snåla med på hemmagymmet och ej?

Vad kan man snåla med på hemmagymmet och ej?
Gymvärlden är lite av en djungel. Vad måste man köpa? Vad är oviktigt? Vad ska man fokusera på först? Vad kan man spara på och vad ska man lägga ner mer pengar på?
Det är frågor som de flesta hemmagymköpare ställer sig.

Det absolut viktigaste för min del är att köpa saker av hög kvalitet som man kan lita på och som håller länge.
Saker som helt enkelt inte strular.


Vad är då det första man ska välja?
Personligen hade jag valt en internationell skivstång först och främst.
Eftersom jag tränar en lite mer styrkelyftsbaserad träning med ett fokus på knäböj, bänkpress och marklyft så hade jag valt en styrkelyftstång som har kullager som gör att inte vikterna på stången snurrar så mycket och gör dessa tre övningar mer stabila.

En lite dyrare skivstång klarar av mer vikt och har bättre grepp.
Jag har personligen råkat göra sönder en billigare skivstång vid ett lyft när jag misslyckades med en boxböj.
Stången föll mot boxen och såg därefter ut som en banan och jag var tvungen att köpa en ny.
Se skivstänger här!Nästa sak som jag hade lagt lite mer pengar på är en stabil skivstångsställning.
Den ska gärna ha säkerhetsarmar vilket ger ett skydd när man tränar tungt eller maxar.
Extra säkerhet är alltid en bra investering.
Lägger man ännu lite pengar kan man få en ställning som även har en chinsstång vilket är en fantastisk övning för rygg och armar.
Skivstångställninar ser du här!En bra bänk tycker jag också är en bra investering. Jag tror att de flesta kan känna av att man ligger på en billig bänk.
Den brukar vara rätt ranglig, är bänken också ställbar så kan det vara ett större mellanrum mellan ryggdynan och sittdynan vilket leder till att man kan råka ligga i skåran mellan vilket är obekvämt.

En annan sak är benen på bänken som när man bänkpressar ofta kan vara i vägen för fötterna.
Att ha en smalare fot i fotändan och en bredare fot vid huvudändan är ett måste för mig för att kunna komma i korrekt position.
Här kan du se utbudet av träningsbänkar!


Viktskivor tycker jag hamnar i ett mellanläge, jag tycker inte att de är lika viktiga som artiklarna ovan men beroende på vad det är för typ av träning du ska utföra så skiljer det sig lite.
Om din plan är att fokusera mer på styrkelyftsträning så tycker jag att man kan komma undan med både järnskivor och polyuretanskivor.
Är ditt mål att träna mer tyngdlyftning med ryck och stöt som huvudfokus så måste man investera i ett set bra bumper plates men då hade jag kunna strunta i bänken istället då tyngdlyftningen inte innefattar bänkpress i så stor omfattning.
Se viktskivor här!Hantlar är något som man kan komma undan billigt med. Om man ska köpa ett komplett set med hantlar från 5 kg upp till 50 kg så går detta på tiotusentals kronor.
Om man orkar lägga lite tid på att byta sina egna viktskivor på hantlarna så är ett par ställbara hantlar både billigt och väldigt smidigt.
Alla hantel modeller hittar du här!Kettlebells är även det något som jag anser att man kan spara in på.
Dessa järnklot om de är producerade på rätt sätt så kommer de hålla resten av ditt liv.
Det finns flertalet olika typer med häftiga handtag eller häftiga kulor i olika former och färger men ska man vara ärlig så är dessa kulor till för att kastas omkring, man kan använda dem ute i trädgården.

Efter några vändor regn och ett par stötar i marken kommer de ändå inte vara så vackra längre. Då är det bättre att lägga pengarna på annat.
Här kan du kika på kettlebell utbudet!