Fördelar och nackdelar med hemmagym

Fördelar och nackdelar med hemmagym
Fysisk aktivitet och träning börjar ta en allt större plats ute i samhället.
Om man tittar tillbaka några årtionden så såg vardagen helt annorlunda ut.
Gemene man var inte alls lika påläst om träningens goda effekter och efter jobbet så såg man mest fram emot att ligga på soffan och kolla på TV.

Nu på senare år har fler och fler insett att träning är oerhört viktigt för ett långt, friskt och behagligt liv.
Styrketräning kan vara direkt avgörande för ditt yrkesliv om du har ett monotont jobb inom t.ex. industri eller vården där tunga lyft är mer regel än undantag men det är fortfarande människor som skippar träningen och går miste om allt gott som den medför.

För dessa människor är tillgänglighet det som hjälper mest för att kunna bli aktiv.
Om man vet att man måste ut i kylan på vintern eller i höstrusket, ta kollektivtrafiken eller gå 15-20 minuter till närmaste gym så drar sig många för att gå och träna.
Det är mycket skönare att sitta vid paddan eller framför någon streamingtjänst.

Hade man istället haft gymmet mer lättillgängligt, kanske till och med i sitt eget hus eller lägenhet blir det genast mycket lättare.
Det kanske räcker med en matta och några hantlar för att få sig en genomkörare men något som ökar motivationen att träna ännu mer är att ha fina grejer som är roliga att använda.
Om du har fler saker så kan du utföra fler övningar, det säger sig självt.

Även om du inte alls är intresserad av styrketräning så finns det ändå träningsartiklar som skulle passa.
Är man intresserad av konditionsträning eller bara är ute efter att promenera eller sitta och trampa lite på en cykel så finns det många prisvärda artiklar att köpa till sitt hemmagym.
Ett löpband, spinningcykel, roddmaskin eller varför inte en air bike?

Det kan också vara så att man inte orkar med en massa människor.
Du kanske har ett socialt arbete, bara vill lyssna på din egen musik utan hörlura.
Då är hemmagymmet perfekt. Att behöva stå och vänta på att maskiner eller stänger blir lediga är också ett stort irritationsmoment, ibland vill man bara gå till gymmet, köra sitt pass och sticka hem utan en massa kallprat och väntande.

En annan aspekt som talar för hemmagymmets fördel är något som vi alla blivit drabbade av de senaste åren, pandemin.
Helt plötsligt stängdes delar av samhället av, människor med träning som sin största passion möttes av låsta dörrar till sitt gym.
Något som vi nog måste vara beredda på är att virus inte kommer försvinna och att vi ska vara förberedda när något liknande händer igen.
En god fysisk hälsa är alltid ett bra skydd mot sjukdomar, det tar inte bort risken att bli sjuk helt men den blir mindre och symtomen blir oftast mildare.

Vi såg en enorm ökning av försäljning när pandemin bröt ut, vilket såklart är helt naturligt men om alla människor åtminstone hade några träningsartiklar hemma så hade trycket inte blivit så enormt.
Vi sålde slut på många storsäljare rätt omgående och under en period så fanns det knappt en träningsbänk att få tag på i hela Sverige.
Låt det inte hända igen! Var förberedd!

Men efter att ha prisat hemmagymmet till skyarna så finns det såklart saker som inte bara är positivt.
Det största problemet vi stöter på är att folk helt enkelt inte har plats för sakerna som de är intresserade av.
Om man t.ex. inte har plats för en skivstång, skivstångsställning, bänk och vikter hemma när det är det som man använder på gymmet man går till så kommer inte en matta och några hantlar uppfylla dina mål med träningen.

Om man som löpare köper ett löpband för vintern samtidigt som man bor på tredje våningen i ett lägenhetshus så kanske inte det är den bästa lösningen på din träning, om du nu inte vill göra dina grannar under dig till fiender eller att du blir ombedd att flytta för att du låter för mycket.

En annan faktor är att det inte är direkt socialt att träna ensam.
Många människor får en ökad motivation tillsammans med andra.
Man kan pusha varandra och man kan snacka om annat som hänt under dagen eller i livet.
Gymmet kan vara en ventilator för din vardag och har du ingen att prata med när du tränar så kanske du blir mindre motiverad att träna.

Den sista aspekten som jag tycker kan vara negativ är säkerheten.
Det är aldrig helt riskfritt att träna och vem som helst kan skada sig om man har otur eller är oaktsam.
Det finns såklart säkerhetsåtgärder man kan tillämpa för att inte bli allvarligt skadat som att använda säkerhetsarmar vid tunga lyft men vid mindre skador är det alltid bra att ha någon i närheten.


Med allt detta sagt så anser jag ändå att äga ett hemmagym helt klart väger över.
Bara för att man har ett hemmagym så betyder inte det att man absolut inte kan träna på ett annat gym samtidigt.
Man kan t.ex. köra vissa pass hemma, de passen som kanske inte är lika krävande och när man kanske inte känner sig så social eller när man har bråttom.

För personer som inte har så mycket plats och som ändå tränar hårt på gymmet så kanske man inte kan byta ut gymmet men man kan ändå köra rörlighetsträning hemma vilket jag anser är bortglömt. Att kunna köra ett pass rörlighet med en foam roller, en stretchmatta och några gummiband är guld värt minst en gång i veckan.

Om du bara lägger 20 minuter två dagar i veckan på rörlighet så kommer din kropp tacka dig och du kommer få ut mer av din träning och du kommer inte skada dig lika lätt.

Se utbudet av träningsutrustning här!