Träningsbänk - Vilken ska jag välja?

Bästa träningsbänken för hemmet

En stabil bänk är en klassisk och viktig del i alla respektabla gym. Bänken ger dig möjlighet att köra ett antal klassiska övningar som du annars inte haft tillgång till. Att du bör ha en för att få ut det mesta av din skivstångs- eller hantelträning är troligen få som i skulle säga emot.

Alla bänkar är emellertid inte jämlika. Beroende på vad du tänkt använda den till och din budget finns en uppsjö olika modeller att välja på. För dig som bara vill köra klassisk bänkpress eller ett begränsat antal övningar finns de traditionella plana bänkarna. Som namnet antyder är de fixerade och går alltså inte att justera i lutning. Detta gör dem normalt både stabilare och billigare än sina justerbara motparter, men naturligtvis med den uppenbara nackdelen att de inte går att variera i lutning. Justerbara bänkar har följaktligen motsatsvis möjlighet att ställa in lutningen, ofta på både “sätet” och ryggstödet, men offrar normalt lite stabilitet och kommer till högre pris.

Är du osäker på vad som är bäst för dig så skulle vi normalt rekommendera att du väljer en ställbar bänk i de flesta fall, för att ha maximal flexibilitet att kunna köra alla olika typer av övningar. Dock kan vi subjektivt tycka att den bättre stabiliteten i respektive prisklass hos fasta bänkar ger en klart bättre kvalitetskänsla, och många kommer vara väl nöjda med en plan bänk och inte känna något direkt behov av den ställbara vinkeln, så detta är i slutändan en fråga om personlig preferens.

Notera också att även om “ställbar” normalt syftar på ett ryggstöd och potentiellt säte som går att vinkla “upp” från plant läge, så finns det även modeller som går att ställa i så kallad negativ vinkel, alltså vinklad bakåt. Detta är naturligtvis än mer nischat, men kan vara värt att överväga för dig som vill ha maximalt antal möjligheter att köra olika typer av övningar för t.ex. variationens skull.

Nedan följer några av våra mest efterfrågade modeller och ett par personliga favoriter.

 Träningsbänk Basic

Ställbar Träningsbänk Basic - Recoil

Se denna bänk här

En utmärkt ställbar budgetmodell. Ger dig justering av lutning i både ryggstöd och sätet. Inte lika stabil som lite mer påkostade varianter, men väl tillräcklig för de allra flesta. Kan upplevas som lite smal för de som är lite större till växten, så kan vara värt att kolla på andra modeller i första hand för de bredaxlade.

Fördelar

Nackdelar

 

Prisvärd

Ställbar i både rygg och säte

Inte den allra stabilaste

Kan upplevas som relativt smal

Inga hjul

 

 

Plan träningsbänk Premium

Plan träningsbänk - Premium

Se denna bänk här

Distinkt parkerad på motsatt sida av spektrumet från föregående modell. Extremt stabil. Ger ett övertygande kvalitetsintryck från start till mål. Ett av våra bästa alternativ för bänkpressträning när man inte behöver en massa extra lull-lull.

Fördelar

Nackdelar

 

Extremt stabil

Mycket prisvärd

Inte ställbar

 

 FID Bench

FID Bench IF2011 - Impulse

Se denna bänk här

Här börjar vi komma upp i premiumklassen, vilket märks både på stabilitet och finish. Den här modellen specifikt utmärker sig delvis genom att erbjuda även negativa vinklar, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dig som vill ha möjlighet att köra bakåtsluttande pressövningar och dylikt. Har dock en asymmetrisk ryggdyna, vilket potentiellt kan upplevas som störande av vissa.

Fördelar

Nackdelar

 

Breda inställningsmöjligheter, inklusive negativ lutning

Utmärkt finish

Udda form på dynorna

 

Ställbar träningsbänk för Bänkpress

Ställbar Träningsbänk för Bänkpress - Recoil

Du hittar denna bänk här

Vår mest sålda premiumbänk. Nu snackar vi stabilitet på riktigt. Ger övertygande kvalitetsintryck och känns förvånansvärt stabil trots de ställbara dynorna. Väl tilltagen även i bredd och borde inte upplevas som problematisk ens för de starkaste individerna. Om man ska klaga på något så skulle det väl kanske vara att du inte kan luta den bakåt.

Fördelar

Nackdelar

Väldigt stabil för att vara ställbar

Breda och rektangulära dynor som lämpar sig väl för bänkpress

Kvalitetskänslan

 

Kan inte ställas i negativ vinkel
Alla våra träningsbänkar hittar du här!