De bästa viktskivorna till gymmet

De bästa viktskivorna till hemmagymmet 2021

Om du bestämt dig för att på allvar börja träna hemma har du med god sannolikhet, i likhet med många andra, famlat dig runt mellan otaliga siter och Youtubevideor för att både bilda dig en uppfattning om vad för typ av prylar du behöver investera i, såväl som i jakt på de bästa och mest prisvärda alternativen i respektive kategori.

Troligen har du då landat i någon form av skivstång med tillhörande ställning och sannolikt en bänk som kompletterar dessa. Perfekt. Men vikter då? Gissningsvis så har de flesta aspirerande hemmagymsägare kollat på någon form av paket där dessa säljs tillsammans med skivstången. Absolut inget fel i detta, men precis som är fallet med skivstänger kan det vara värt att lägga en extra tanke på det tilltänkta ändamålet även när det kommer till viktskivorna.

Bland de största övervägandena att göra här är troligen huruvida man har tänkt köra crossfit eller liknande träningsupplägg, eller mer specifikt om man tänkt implementera någon form av klassisk tyngdlyftning i sin träning. Detta är intressant huvudsakligen då denna typ av lyft normalt kommer innebära släpp/tapp av stång och vikter från relativt hög höjd, vilket mer eller mindre kräver att man använder sig av vikter lämpade för detta ändamål, så kallade bumpers. Visst skulle man teoretiskt kunna göra motsvarande lyft med klassiska “nakna” järnskivor t.ex., men sannolikt kommer vare sig skivorna, stången eller golvet vara speciellt glada över detta.

Notera att även om du köper dämpande vikter kommer detta inte nödvändigtvis utesluta behovet av ett ändamålsenligt underlag att träna på. Vi på Gymkompaniet rekommenderar i princip alltid ett ordentligt gymgolv eller plattformslösning, både för att skydda utrustning och golv, men även för att dämpa en del av vibrationerna och ljudet från vikterna.

Nedan kommer vi gå igenom några av våra populäraste modeller av viktskivor, men om du vill veta mer om de olika varianter som finns och vad som skiljer dem åt hittar du med fördel vår viktskivsguide här.

Förresten - Glöm inte viktträd eller motsvarande lösning för lagring av dina skivor om du inte vill ha dem liggande huller om buller!

 

Polyurethan-skivor Recoil

PU-viktskivor

Du hittar viktskivorna här

En förbättrad basmodell, av god anledning. Skivorna har både handtag och ett skyddande hölje av Polyurethan, vilket gör att de känns väsentligen mer lätthanterliga än de gammaldags “nakna” järnskivorna. De är dessutom väl smalare än de flesta bumper-skivorna, åtminstone på det tyngre vikterna, vilket gör att du kan lasta på relativt höga vikter utan några problem. Däremot tveksamt hur mycket vare sig dessa eller stången de monteras på hade uppskattat att släppas från höjd regelbundet, ens med bra underlag. En prisvärd instegsvariant för dig som tänkt hålla på med de klassiska basövningarna, men kanske inte den bästa lösningen om du tänkt köra olympiska lyft.

Fördelar

Nackdelar

 

Prisvärda

Mer kompakta än vissa alternativ

Praktiska handtag

Oerhört slitstarka

Ingen gummidoft

Inte lämpliga att släppa från höjd

 

 

Premium Bumper Plates - Recoil

Premium Bumpers Recoil

Du hittar dessa viktskivor här

Recoils variant av den klassiska bumpern, med de flesta för och nackdelar som brukar följa av den här typen av vikter. Utmärkta för vardagsbruk under lång tid och förlåtande av tapp och släpp. Kommer skydda både golv och stänger från slitage och samtidigt skydda omgivningen från de allra ljudligaste smällarna och skramlet du får med hårdare vikter.

Utmärkta vardagsvikter för de flesta, men notera att skivornas bredd i likhet med många bumpers begränsar mängden vikt du kan lasta stången med innan du fysiskt för slut på plats. För referens får du normalt plats med ca 200kg+ (beroende på stång), så detta är inget de flesta behöver oroa sig för, men värt att ta i beaktning för dig som redan tränat ett tag eller är lite större i växten.

Det här är Gymkompaniets mest rekommenderade alternativ för de flesta hemmagym och bör fungera utmärkt till alla utom de allra starkaste.

Fördelar

Nackdelar

 

Slittåliga

Färgkodade i texten

Prisvärda

Begränsar hur mycket vikt du kan lasta på stången

Lite otympliga

 

 

Viktskivor i Järn med handtag

Dessa viktskivor hittar du här

Nästan så basic det blir. Handtagen gör dessa något mer lätthanterliga än de allra enklaste klassiska skivorna. Har dock ingen dämpning överhuvudtaget och det märks på skramlet som uppstår både när de läggs ner på marken och när vikterna slår i varandra under lyft. Den mest ekonomiska lösningen för dig som vill köra uteslutande basövningar och inte kommer släppa vikterna, men se till att du har något som skyddar både vikter och golv.

Fördelar

Nackdelar

 

Billiga

Handtagen gör dem relativt lätthanterade

Högljudda

Relativt ömtåliga

 

Hi-Temp Bumper Plates

Hi-Temp Bumpers Recoil

Dessa viktskivor hittar du här

Kanske den mest “bumpiga” typen av bumpers, på gott och ont. Den här typen av vikter är gjorda av återvunnet gummi och känns lätt igen på den skrovliga ytfinishen de får av tillverkningstekniken. Upplevs som relativt mjuka och har därför utmärkta dämpande egenskaper. Passar perfekt till dig som kommer köra mycket crossfit eller tyngdlyftning. Enda uppenbara nackdelen är att de är anmärkningsvärt tjocka och kommer i regel, beroende på tillverkare och stång, begränsa dig till ca 180kg i de flesta fall.

Fördelar

Nackdelar

Utmärkta stötdämpande egenskaper

Relativt prisvärda

Återvunnet material

 

De mest begränsande i hur mycket de låter dig lasta på stången

Distinkt utseende

Luktar potentiellt gummi