Träningsmaskiner vs fria vikter

Träningsmaskiner VS Fria Vikter

Det har alltid funnits flera debatter om vad som är bäst när det gäller träning och det kommer vi nog alltid att ha. En av dessa debatter handlar om vad som är bäst mellan fria vikter och träningsmaskiner. Alltså träningsredskap som har ett fast rörelsemönster eller vikter som du måste stabilisera med hjälp av din egen kropp.

Både träningsmaskiner och fria vikter har sin plats i ditt träningsprogram och varken någon av dem är direkt dåliga. Personligen hade jag byggt mina träningspass kring fria vikter eftersom jag anser att jag får arbeta med en större del av kroppen än om jag hade använt träningsmaskiner som utesluter de stabiliserande musklerna.

Ett exempel på en knäböj med fria vikter och en knäböj i en smith maskin, vilken av dessa två tror du är mest påfrestande? En övning där du måste balansera vikten samtidigt som du utför den eller övningen som har ett fast rörelsemönster? Jo, den knäböjen du utför med fria vikter. En del känner dock att de kan få bättre kontakt med muskeln om man utför övningarna i maskin, att man slipper tänka på att balansera vikten under utförandet men att helt utesluta fria vikter rekommenderas inte. Övningar i maskin borde alltid ligga i slutet av passen som så kallade finishers.

Om jag skulle konstruera ett träningsprogram så hade jag börjat alla mina pass med fria vikter, när man har som mest energi i kroppen som t.ex. knäböj, marklyft, bänkpress eller militärpress. Därefter, när man inte är så pigg i kroppen och tekniken kanske blivit något sämre skulle jag avsluta passen i olika typer av träningsmaskiner. Många klarar sig fint på att endast träna med fria vikter och det är absolut inget fel i det. Orkar man utföra övningarna med god form under ett helt pass så är fria vikter överlägset.

För lite mer information om basövningarna Knäböj och Marklyft så kan du läsa detta inlägget om basövningarna!

Är man skadad eller är nybörjare kanske träningsmaskiner lockar mer då de kräver mindre teknisk kunskap. Det är väldigt viktigt att utföra övningar med fria vikter korrekt. Som nybörjare bör fokus ligga på tekniken. Fråga gärna någon på gymmet hur du ska utföra dessa eller kolla på instruktionsvideos online. Rehabövningar utförs ofta i olika typer av träningsmaskiner men det betyder inte att rehabträning bara ska utföras i maskiner. Det kan i många fall kännas tryggare att utföra specifika rehabövningar i maskin och speciellt om man är nybörjare.

Om man ändå ska fördjupa sig lite i vad rehabträning egentligen är så ska dessa övningar göra din skada bättre, kanske öka blodflödet i en muskel eller stabilisera en led. Vad är då egentligen bäst? Fria vikter hjälper dig alltså att stabilisera en vikt. Muskler som assisterar övningen får alltså arbeta mer när man tränar med fria vikter och på så vis ökar både blodflödet samt arbetar med de stabiliserande musklerna. Jag tycker absolut inte att man ska utesluta fria vikter när man utför sin rehabträning. Det bästa är att samtala med sin läkare om vad han eller hon har för synpunkter på din träning.

/Detta blogginlägg är skrivet av Gymkompaniets oerhört gedigna kollega Patrik Olsson