Kettlebells - Allt du behöver veta!

Kettlebells har kommit att bli ett känt inslag i de allra flesta gym, men även om det nästan alltid finns en liten hörna med kettlebells så är det fortfarande relativt få människor som har koll på vad kettlebells faktiskt kommer ifrån, hur de används och vem som kan dra nytta av dom. Så det är vad vi tänkte belysa i det här inlägget!

Historia:
Måste man lära sig detta? Nej... Man kan faktiskt träna med kettlebells utan att känna till bakgrunden, men för dig som är lite nördig så kan det vara roligt att vid nästa lunch med träningspolarna poängtera att inte bara har du kunskap om att Kettlebells kommer från Ryssland, de hade dessutom ett annat namn från början (Girya), och de kom till någon gång under 1600/1700-talet tror man - det är i alla fall i början av 1700-talet som man börjar se omnämnanden av detta redskap. 

Men från början var det kanske inte ett träningsredskap utan snarare någonting som bönderna använde för att väga upp spannmål och liknande och det är därför kettlebells från början inte har så många varianter av vikter. (Man mätte grödorna i antal kettlebell (pood) som då var 16kg). Med tiden har dock kettlebells utökats i vikter och numer kan man ibland få ända upp till 2-kilos-steg. Men tävlingar och standardmåtten är fortfarande relativt få.

Sedan blev givetvis kettlebells synonymt med träning istället tack vare en Rysk profil inom styrketräning, Vladislav Kraevsky. Kettlebellen förde dock en relativt lågmäld tillvaro och blev inte populärt på riktigt förrän någon gång runt 1985 när man även började tävlia på riktigt.


Träning:
Kettlebells har till skillnad från hantlar och skivstänger en mer kontinuerlig rörelse och mycket av träningen passerar också ett stort antal leder, medan exempelvis hantlar ofta bara aktiver en eller två leder.

Det är lite svårt att placera kettlebellen i ett fack av träning och ska vi generalisera får det nästan bli det luddiga svaret "allmän fitnessträning" för kettlebells kan förbättra: 
- Kondition
- Explosivitet
- Styrka
- Rörlighet
- Balans

Allt beror givetvis på vilka övningar diu väljer. Men även övningar som tenderar att fokusera mer på exempelvis en genre kommer antagligen även aktivera de andra systemet. De mest klassiska övningarna inom kettlebellträning prickar lite in alla ovanstående förbättringar och aktiverar dessutom i princip hela kroppen. 

Kettlebellträning är därför utmärkt som exempelvis komplementträning, som uppvärmning eller som intensiv avslutningsträning på ett mer fokuserat styrkepass.


Se nedanstående övningar för lite inspiration:
I första filmen ser vi kettlebell-svingar. Kanske den mest klassiska övningen och ett utmärkt sätt att värma upp kroppen och den bakre kedjan inför exempelvis ett tungt marklyftpass.




Och sedan har vi en lite mer komplicerad övning. Kettlebell Clean and Press. En helkroppsövning som förutom allmän styrka också sätter en hel del fokus på koordination och kroppskännedom. 




För dig som önskar lite mer info om kettlebellträning så kan du hitta 3 stycken klassiska kettlebellövningar här, komplett med tips för bättre utförande.


För vem?
Avslutningsvis så får vi givetvis erkänna att vi är lite partiska men kettlebells är ett fantastiskt redskap och om du bara tar det lite lugnt i början (precis som i alla nya träningsformer) så passar kettlebells i princip alla från nybörjare till avancerad, och välmående-utövare till atleter. Kettlebell har så många applikationer och möjligheter till utveckling att det är dumt att avstå bara för att man är lite nervös eller okunnig. Det finns otaliga filmer på youtube som visar teknik och ett klassiskt namn att söka på är Steve Cotter som i detalj går in på tekniken i ett stort antal övningar.


Du hittar alla våra kettlebells här!