Bygga gym som bostadsrättsförening

Bygga gym!

Vi ser en markant ökning av antalet bostadsrättsföreningar som bygger gym - och inte bara blir de fler utan dessutom blir också gymmen allt bättre. Medan ett gym för något decennium sedan kunde vara en avstängd skrubb med en kombinationsmaskin som gnisslade så fort du rörde vid den, så är gymmen hos bostadsrättsföreningar idag små miniatyrversioner av ett riktigt gym.


Allt oftare ser man ett riktigt rum som helt vigs åt gymutrustning, vilket ocks betyder att folk faktiskt också kommer att använda den.

Lite beroende på storlek på lokalen så finns några olika varianter som är klassiska. Men det vanligaste oavsett storlek är att man börjar med ett hyggligt underlag, någon sorts gymgolv. Rummen som gymmen hamnar i är tyvärr ofta ganska tråkiga, och har sten eller betonggolv och gymmattan binder verkligen ihop rummet, minskar stötarna och skapar en betydligt bättre akustik och känsla - samtidigt som livslängden på utrustningen förlängs. Gymmatta är lätt att glömma, men det är oftast en mycket god investering.

När det gäller en förening så är det sedan viktigt att komma ihåg att den ska passa alla. Däremot är det så att alla inte kommer använda gymmet. Det finns alltid en viss procent människor som inte kommer använda gymmet och det är de två ytterligheterna. Dels är det dom som aldrig tränar, och dels är det dom som alltid tränar och som behöver en hel maskinpark för att känna det som motiverande. I och med att dessa två typer inte kommer nyttja gymmet ändå så kan du ofta fokusera på massan i mitten, och där är oftast det mest önskvärda en sektion med fria vikter, sedan något motionsredskap (cykel/löpband) och slutligen någon sorts drag eller multimaskin.

När det gäller fria vikter så är antagligen hantlar mest standard eftersom de tar mindre plats än en skivstångssektion. Men får man plats med båda är det ofta väldigt uppskattat.

Samma sak gäller motionsredskap. Motionscykel är mest standard eftersom det tar mindre plats och kostar lite mindre än löpband. Men har man budgeten och platsen bör man satsa på löpband eftersom det troligen är det mest använda redskapet oavsett gym.

När det kommer till dragmaskiner så kan ett kompakt kryssdrag vara en mycket smidig lösning som erbjuder allt från rehab till tung styrketräning, samtidigt som det tar väldigt liten plats. 

Har man större plats än så finns det väldigt många som uppskattar olika sorters benmaskiner, och även en specifik stretchyta.

I slutändan är föreningsgym ofta fokuserade på basövningarna, och är man osäker på vad man ska välja så kontakta gärna oss på Gymkompnaiet så hjälper vi dig sätta ihop en offert som passar just dina behov.