2 basövningar med skivstång

Träning med skivstång

Nymodigheter kommer och går på gymmen, men skivstången är och förblir antagligen det mest grundläggande träningsredskapet vi har - och det mest uppskattade. I vår försäljning så ser vi att i hemmagym har skivstången en given plats när det gäller styrketräning och skivstänger är och förblir en av våra absolut mest populära produkter.


Det finns flera anledningar till att skivstången är såpass populär, men en av de största är att den är i princip oslagbar när det kommer till att bygga en ordentlig grundstyrka. 
- Nedan går vi igenom två av de övningar som hör hemma i varje seriöst grundsschema när det kommer till ren styrketräning:

Knäböj:
Låt oss vara ärliga. Knäböj är och förblir basövningen framför alla andra basövningar. Det finns antagligen inte en enda idrottare eller seriös atlet i världen (som kan göra knäböj) som inte har med det i sitt träningsschema. Knäböj är helt enkelt den bästa övningen för att bygga benstyrka.
Övningen aktiverar: Quadriceps (framsida lår), Gluteus maximus (säte), Hamstrings (baksida lår), Samt hela bålmuskulaturen.. Och givetvis en ängd andra småmuskler som aktiveras indirekt.

Tips
1. Tänk på att ha tyngden på hela foten.
2. Låt knäna gå i samma riktning som tårna, och låt fötterna vara något utåtroterade. 
3. Bibehåll en aktiv bål genom hela lyftet.





Marklyft:
Om man uppskattar knäböj, så måste man nästan älska marklyft. Det är svårt att säga vilken av dessa övningar som är den mest essentiella i ett träningsschema. Ingen övning är lika bra när det gäller att bygga styrka i hela den bakre kedjan i kroppen. Och med tanke på hur mycket tid människor idag spenderar sittades, framåtroterande och ihopkurade så är marklyft antagligen mer aktuellt än någonsin att få till i sin träning.
Aktiverar primärt: Hamstrings (baksida lår), Erector spinae (ryggen), Samt hela bålmuskulaturen... Men även greppmuskulatur, skuldror, säte etc. indirekt.

Tips:
1. Neutral, men stark och rak rygg genom hela lyftet. 
2. Fötter under höfter och tårna pekandes mer framåt än utåt. 
3. Fokusera på att pressa fötterna genom marken och driva med baksida lår.




För att hitta skivstänger till dessa övningar så kan du leta här: Skivstänger!