Träna Greppstyrka

Träna Greppstyrka

Känner du att du inte riktigt räcker till när du skakar hand? Tycker du att ditt handslag är mesigt och pinsamt? Eller sviker ditt grepp dig alltid först i ett marklyft? Då borde du lägga mer fokus på din greppstyrka. Dragremmar bör inte alltid vara en standardlösning om du inte kan dra 400 kg eller mer i marklyft. Att använda dragremmar kommer inte lösa ditt grundproblem utan bara dölja det. Bekvämlighet får aldrig hindra din utveckling.

Du kanske tycker att det är bortkastad tid att lägga tid på greppstyrka men du använder ditt grepp mer än vad du kanske tror. Inte bara på gymmet utan även i din vardag. Behöver partnern hjälp att öppna syltburken? Vill du slippa gå flera gånger till bilen för att hämta matkassarna?

För många räcker det gott att bara träna tunga marklyft och utföra de andra övningarna utan dragremmar för att få ett stadigt grepp men känner man att greppet är den svagaste länken i övningarna är det dags att ta tag i problemet, bokstavligen.

Det finns dock en mängd olika övningar och hjälpmedel för att få ett starkare grepp. Ofta räcker det med det som ett vanligt gym tillhandahåller. Att hålla en skivstång under tid, hålla två 5-10 kilos viktskivor mot varandra med den släta sidan utåt eller att utföra olika typer av handledscurls ger bra träning för underarmarna och greppet. Man kan också fästa ett rep runt änden på en skivstång, knyt sedan fast en vikt i den delen på repet som hänger ner. Försök sedan snurra på skivstången så att vikten kommer hela vägen upp och sedan hela vägen ner kontrollerat.

Har du ett stillasittande jobb och har några gummiband i närheten? Då är det ett ypperligt läge att träna ditt grepp. Surra några gummiband runt dina fingertoppar och försök sedan att öppna din hand. Går så många repetitioner som du orkar. Det är lätt att öka vikten, då det bara är att lägga till ett eller flera gummiband.

Utrustning för Greppstyrka

Om man sedan vill ta det ytterligare en nivå kan man använda sig av så kallade grippers eller handtränare. Det är ett redskap du håller i handen som du ska trycka ihop med hjälp av en hand. Det finns en mängd olika typer av motstånd. Från 45 kilo till hela 181 kg. Passar också perfekt på kontoret då de tar väldigt lite plats.

Fat gripz är ett annat roligt alternativ som kan göra nästan alla övningar till en greppövning. Fat gripz är två cylinderformade gummihandtag som du lätt kan sätta på skivstången eller hanteln. Den gör att stången blir tjockare och mer utmanande att hålla i. Sätt dem på en hantel och hantelrodden arbetar nu inte endast roddmuskulaturen utan även greppet, det samma gäller hantel- eller skivstångscurl som annars bara skulle vara en bicepsövning.

Om man inte har råd med fat gripz kan man göra stången tjockare genom att använda en handduk som du kan vira runt. Det är kanske inte lika smidigt som fat gripz men handduken kan ändå vara en utmaning för de allra flesta. Handduken kan du också hänga över chinsräcket och göra dina chins till en ordentlig greppövning. Är det för svårt kan du bara hänga i handduken eller stången om det är lättare att börja med.


/Detta inlägget är skrivet av vår eminente kollega Patrik Olsson som förutom styrketräning också spenderar dagarna klämmandes på saker