Påverkas arbetskapacitet på jobbet av Träning?

Påverkas arbetskapacitet på jobbet av Träning?

I detta inlägg tar vi en titt på studien "Effects of 12 months aerobic exercise intervention on work ability, need for recovery, productivity and rating of exertion among cleaners: a worksite RCT" av Mark Lidegaard, Karen Søgaard, Peter Krustrup, Andreas Holtermann & Mette Korshøj 

I Studien gör man en 12månader lång intervention på en arbetsplats i Danmark där man låter en testgrupp genomgå 12månaders träning, för att sedan testa dem mot en kontrollgrupp och se om testgruppen fick bättre arbetskapacitet på jobbet samt minskat behov av återhämtning.

Vi har tidigare belyst ett par olika studier inom träning på jobbet. Läs bland annat här och här.

Som vanligt i dessa studier med träning på arbetsplatsen så ser man över tid en relativt god effekt, samtidigt som man dock ser en stor avhoppargrad.

Helt ovetenskapligt så skulle man kunna säga att den gamla sanningen "Det spelar inte så stor roll vad du gör, utan det viktiga är att du gör det"

Lyckas du hålla igång träningen får du helt enkelt goda effekter med bättre arbetskapacitet, mindre sjukfrånvaro, bättre mående, etc. Men det svåra är att lyckas hålla igång träningen.

Vill du som arbetsgivare då ha en ökad hälsoeffekt på din arbetsplats bör du därmed låta arbetet med detta inte falla undan och bli en punkt som ingen riktigt tar ansvar för, utan låt den stå högt på agendan. Försök skapa en aktiv arbetsmiljö där medarbetarna tillsammans hjälper varandra framåt i sin träning och därmed skapar bättre förutsättningar för att hälsoeffekterna håller i sig på sikt.

Kanske kan du skapa en årlig återkommande utmaning som ni alla kan delta i
Kanske kan du skapa förutsättningar för träning på arbetsplatsen så att man slipper stressa iväg till gymmet efter jobbet, utan istället kan varva ner i företagets gym och komma hem färdigtränad.
Kanske kan du leda uppifrån och själv försöka skapa ett föredöme för hur en aktiv medarbetare kan lyckas hålla igång

Det finns många olika vägar framåt, men ingen enkel sanning

Är en del i din satsning att du skapa träningsmöjligheter på jobbet så kan du kontakta oss på Gymkompaniet så hjälper vi dig med att ta fram en offert, en skiss och finnas där som bollplank.