Hantlar för Hemmaträning

Guiden om hur du väljer rätt hantlar till din hemmaträning


Att använda sig av hantlar i sin träning är populärt och bra val för dig som vill på ett enkelt sätt träna hela kroppen hemma i din bostad eller ditt garagegym. 
Med hantlar kan man göra alla övningar som kräver en vikt och ett bra redskap för att utveckla din träning. 
Hantlar finns på alla gym runt om i världen och kommer i många olika modeller och utseenden beroende på vilken tillverkaren är. Vissa vikter är mer kantiga och andra helt runda. 


Vissa hantlar är i järn och andra är gummerade runt vikterna. De vanligaste vikten på hantlar är från 1 kg upp till 50 kg. Det finns även vissa gym som har tyngre än så. 


När man tränar med hantlar hemma så rekommenderas att ha något under hantlarna som till exempel en yogamatta för att skydda golvet i din bostad och även vara försiktig vid nedsläpp av hantlarna så dom inte slängs ner i golvet.

  


Fasta hantlar

Har fasta vikter, kromat handtag med två vikter på sidorna som är i järn eller i gummi. 
Dessa hantlar är väldigt gedigna och har en kvalitet som kan vara livet ut om dom vårdas på rätt sätt.

 

Byggbara hantlar

Dessa hantlar har ingen fast vikt utan man trär på viktskivor på båda sidor av hanteln tills man har den vikt man vill ha. 
Sen låser man fast viktskivorna så dom inte åker av under övningen.
Den här varianten på hantel är den mest populära för hemmaträning då de är billigare och lätt att ha hemma eftersom dom inte tar så mycket plats som vanliga fasta.

Det finns även en byggbar hantel för 50mm viktskivor. Den kan du lasta riktigt tungt och lättast låser du dom med fjäderlås.

Nackdelen är att man måste lägga lite tid på att ändra om vikten vid byte av övningar. Det här alternativet är att rekommendera om du inte vill betala så mycket för dina hantlar.


Ställbara hantlar

Är suveränt för dig som inte har eller vill ge så mycket plats till att ha en hel uppsättning hantlar med hantelställ hemma. 
Med dessa hantlar kan du få vikten från 2 kg upp till 20 kg utan en massa viktskivor som ska på eller av och träningen går smidigare. 
Det finns alltså 10 st olika hantlar i en.

Man ändra snabbt och enkelt vikten på hanteln genom en lätt vridning av greppet när den står i medföljande ställ. 

Efter träningen så är det supersmidigt att ställa undan dom i garderoben eller under sängen. 

Ställbara hantlar är mer känsliga för stötar och nedsläpp i golv.

 

Vilka övningar kan jag göra med hantlar?

Med hantlar kan du lätt träna hela din kropp och göra alla övningar som kräver en vikt. 
Det bästa med att träna med hantlar är att du kan stärka upp musklerna om muskelobalans finns, det vill säga att du är svagare på ena sidan av kroppen än den andra. 

Då låter man musklerna få jobba isolerat från den andra sidan då den dominanta delen av kroppen ofta tar över när den sidan som är svag inte orkar mer.

Populära övningar med hantlar för överkropp är, axelpress, bröstpress, bicepscurl, tricepspress och rodd. Andra övningar med hantlar för underkropp kan vara marklyft, raka marklyft, knäböj, utfall och höftlyft.


 

Vad ska jag ha för hantlar?

Det beror på hur mycket plats som finns att förvara dom på och hur mycket pengar du har tänkt att lägga på hantlar. 

Om du har begränsat utrymme och mindre budget att lägga på utrustning så kan de byggbara hantlarna vara ett bra alternativ. 

Eller du söker ett snyggt hantelset och vill lägga lite mer pengar är ett ställbart set med hantlar ett bra alternativ. 

Det kanske är så att du vill ha ett maffigt hantelställ med en stor uppsättning av hantlar i ditt garagegym så är de dom fasta hantlarna att rekommendera.

 

Vad kostar hantlar?

Om valet är ställbara hantlar så är svaret att ju dyrare dom är ju bättre kvalitet är det. De ställbara hantlarna kostar lite mera men då får man ca 10 stycken olika vikter i samma hantel. 

Dom fasta hantlarna kostar mer än dom byggbara hantlarna och kan lätt bli en större summa eftersom man ofta vill ha några hantlar att variera med. 

Det billigaste alternativet är byggbara hantlar, eftersom funktionen med dom är att man kan lasta den vikt man själv vill ha så får man många hantlar för en mindre summa.

 

Hur förvara jag hantlar på bästa sätt?

Om du väljer att ha en uppsättning av de fasta hantlarna så finns det ett hantelställ som hantlarna kan vila på. 

Det blir lättare att se vilken vikt du ska använda. De blir även lättstädat eftersom man inte behöver lyfta bort dom.

Med dom ställbara hantlarna så går det lätt att ställa undan dom under sängen eller i garderoben finns även ett viktställ för dom.

Samma är med dom byggbara hantlarna, lätt att plocka undan och förvara dom där du har plats.

 

Kan hantlar gå sönder?

De fasta hantlarna och dom som är byggbara är inte så känsliga om man skulle tappa ner dom i golvet skulle de inte hända så mycket förutom att golvet skulle få sig en smäll och kanske skadas. Dom ställbara hantlarna bör man vara mer försiktig med då dom tål mindre. 

 

Hur länge håller en hantel?

Hantlarna kan man ha för alltid om man är lite försiktigt med dom och inte slänger dom på hårda ytor som betonggolv till exempel.