Träna Hemma med Kettlebells

 

Guiden för kettlebellträning hemma

Det finns olika modeller av kettlebells att välja på och det man ska tänka på innan du skaffar dig kettlebells är att veta vart du ska träna någonstans, om du ska använda dom hemma i din bostad eller i ditt garagegym.

Om du beslutar dig för att välja ett klot utan något skyddshölje på så rekommenderas att ha något under klotet som till exempel en yogamatta för att skydda golvet då kloten kan ge repor.

När man tränar med kettlebells så är det viktigt att tänka på hur man avslutar övningen på ett korrekt sätt så att klotet inte släpps ner i golvet utan att man kontrollerat ställer ner den på golvet igen för att undvika skador på golvet.  

 

Järnkettlebell

Är den modell som kom först. Den mest enkla och billigaste varianten.
Storleken på klotet ändras ju tyngre klot du väljer. Därav kan man behöva justera tekniken i sin övning när man vill gå tyngre.  

Här hittar du järnkettlebells.

 

Neoprenkettlebells

Är lik modellen innan men denna har ett skydd runt om klotet av neopren.Den här modellen passar bra om du har tänkt att ha träningen i din bostad då klotets undersida skyddas av neoprenet och är skonsammare mot golvet men skulle klotet tappas ner på golvet så kommer även den ge märken i golvet. Här hittar du neoprenkettlebells.

 

Competitions kettlebells

Är de klot som används inom internationella kettlebells tävlingar och crossfit tävlingar. Alla Klot är i samma fullstora storlek oavsett vikt så har de färgkodning för att man lättare ska hitta rätt bland vikterna. Dessa klot passa bra för hemmaträningen i din bostad lika väl till garagegymmet.

Här hittar du competitions kettlebells.

 

 

Vilka övningar kan jag göra med kettlebells?

Med kettlebells kan man träna hela kroppen. Man kan gör olika typer av squats där viktens olika positioner avgör svårighetsgraden för övningen.
Övning som clean & press är utmärkt. En utmanande övning är turkish getup som ger hela kroppen en utmaning.
Det finns det en hel drös med olika typer av svingar som används i kettlebellträning.

 

Ska jag börja med någon speciell vikt? 

Ett klokt val är att välja en lättare och en lite tyngre. Med två olika vikter kan man utmana sin träningen och det går snabbt och enkelt att byta vikten mellan de olika övningarna. Om du är helt ny och aldrig tränat innan så kan det vara bra att börja med ett 4-8 kg klot och ett 12-16 kg klot för att sedan bygga upp dig så du kan öka vikten. Är du en person som har lite träningsbakgrund och känt på vikter innan så kanske du redan vet vilka vikter som hade passat din hemmaträning med kettlebells. 

Kettlebells finns i lättare vikt från ca 4 kg upp till de tyngre på 48 kg. Det brukar vara de vanligaste vikterna men det finns såklart de som är tyngre, här finns det en kettlebell som väger hela 92 kg!


Vilken vikt ska jag ha för övningarna? 

När du tränar större muskelgrupper som ben och underkropp kan de vara bra med en tyngre vikt och en lättare vikt för till exempel pressar och andra övningar som involverar de mindre muskelgrupperna.

 

Vad har kettlebells för livslängd?

En kettlebell är gjord av järn och stål den kommer alltid hålla, även om den skulle råka ut för en del smällar i golvet så går den inte sönder. När du är behov av nya vikter så är det för att du har utvecklats i din träning och behöver ha tyngre inte för att dom har gått sönder.