De fem bästa skivstängerna att köpa till hemmagymmet

De fem bästa skivstängerna att köpa till hemmagymmet

Om du är en av de otaliga som bestämt dig för att börja träna hemma under de gångna året är det inte alls osannolikt att du känt en viss osäkerhet kring exakt var du ska börja när det kommer till utrustningen. Men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa!

Även om det finns en uppsjö av olika träningsredskap och maskiner att välja på så är och förblir den klassiska skivstången ett av de mest självklara för de allra flesta, och med god anledning. Med en enkel, robust konstruktion som lämpar sig väl för relativt tunga övningar och kan skalas upp och ned nästan i oändlighet efter den individuella användarens förutsättningar är skivstången grundpelaren i så gott som alla moderna styrkeprogram.

Med allt detta sagt så finns det ju en inte oansenlig mängd skivstänger att välja på och vi har tidigare gått igenom de olika typer av stänger som finns på marknaden och deras utmärkande egenskaper här [länk]. Idag har vi istället tänkt lista några av våra favoritstänger och mest populära modeller i respektive klass för att underlätta för dig att hitta en modell som passar just till dig eller din familj. Tänk på att en kvalitetsstång kommer hålla i många år med minimalt underhåll om den hanteras på lämpligt sätt och används för sitt tänkta ändamål, varför vi normalt rekommenderar att man kanske tar ett steg högre upp i kvalitet än vad man kanske tror att man behöver, i synnerhet om det råder någon tveksamhet.

Men nog om det, nedan följer listan med några av våra populäraste och rekommenderade modeller:

Master Internationell Skivstång

Master Fitness Skivstång Internationell

En extremt prisvärd modell från Master Fitness som slår väl över sin viktklass i kvalitetskänsla. Fullstora internationella dimensioner, så när som på greppdiametern, vilket till och med skulle kunna visa sig vara en fördel för den med lite mindre händer. Lägg till detta en testad vikttolerans om hela 375kg och det blir svårt att rekommendera något annat under 2000kr, i annat än väldigt specifika situationer. Vår Go-To när det kommer till styrkelyftsstänger för den budgetmedvetne.

Fördelar

Kvalitetskänslan

Priset

Standardstorlek

Nackdelar

Inte kullagrad

Ingen centerlettring

Lite svajigare än vanligt p.g.a. det tunnare greppet

Betyg 4/5 IPF Training Bar

IPF training bar – Master

För dig som vill ta steget upp från instegsmodellerna är det här ett utmärkt styrkelyftsalternativ från Master. Jämfört med den billigare modellen från samma märke får du nästan dubblad viktkapacitet på hela 680kg, vilket gör att den här stången borde räcka länge och väl med korrekt hantering, även för de allra starkaste individerna. Du får dessutom fulltjock 29mm-grepp, lite aggressivare lettring och en rikt snygg svart oxiderad finish, för den stilmedvetne tränande.

Fördelar 
Fullstora dimensioner
Hög vikttolerans
Finishen

Nackdelar
Inte kullagrad

Betyg 4/5

Olympiska skivstång

Olympisk 50mm Skivstång

En ypperlig modell för dig som vill börja med tyngdlyftning eller crossfit, då den tack vare sina 6 kullager låter vikterna roterar mycket friare. Med den tyngdlyftningsstandardiserade 28mm-greppytan passar den dessutom bekvämt även i lite mindre händer är de lite tjockare styrkelyftsstängerna. Med detta sagt fungerar den naturligtvis utmärkt även till de klassiska basövningarna, även om man från ca 120kg och uppåt kan känna skillnad på svikten i jämförelse med de tjockare stängerna.

Fördelar 
Kullagrad
Hög vikttolerans

Nackdelar
Lite svajjig i basövningar för den som är lite starkare

Betyg 3/5

Skivstång Recoil

Internationell skivstång för styrkelyft - Recoil

Nu börjar vi komma upp i premiumklass på riktigt. Med särskilt utvalda kvalitetsmaterial tar vi verkligen steget upp till premiumkvalitet. Extremt styv stång, med högre vikttolerans än vad som finns i viktskivor på de flesta gym. Troligen den sista stången standardsstången du kommer investera i om du prioriterar styrkelyften.

Fördelar 

Extremt hög vikttolerans
Precis lagom aggresiv lettring
Styvheten
Kvalitetskänslan

Nackdelar

Inte kullagrad

Betyg 5/5

XF-Stång Recoil
Kullagrad XF Premium-Skivstång 220cm - Recoil


Premiumalternativet för dig som vill lägga fokus på olympiska lyft. Med inte mindre än 8 kullager, genomgående premiummaterial och internationella standarddimensioner för tyngdlyftning är den ett av de mest prisvärda alternativen i klassen. Ett ypperligt val för dig som vill satsa på crossfit eller liknande träning och vill ha en stång som kommer stå pall för allt du kan tänkas utsätta den för under många år framåt.

Fördelar 

Extremt hög vikttolerans
Kullagrad
Kvalitetskänslan

Nackdelar

Möjligen lite svajigare än önskvärt i baslyften för de allra starkaste
Betyg 5/5

Nedan följer även ett par nischade bonustips som kan vara intressant under specifika omständigheter, i synnerhet för dig som har platsbrist.Damstång Master

Damstång/Träningsstång 15kg, 50mm - Master

Dimensionerad efter en olympisk tävlingsstång i damklassen väger denna stång 15kg och är endast ca 2m jämnt, vilket gör den till ett vettigt alternativ för de med ont om plats. Att greppytan dessutom är den tunnaste listade på 25mm, samtidigt som den trots detta har en respektabel vikttolerans om 375kg, gör att den är ett ypperligt alternativ för de med lite mindre händer. Notera dock att den sina dimensioner till trots inte är en “tyngdlyftningsstång” och både saknar kullager och är olämplig för släpp (och därmed även crossfit eller dylikt).

Fördelar 
Relativt hög vikttolerans
Tunnt grepp utmärkt för mindre händer
Perfekt i trånga utrymmen Sviktar betydligt mer än “vanliga” stänger

Nackdelar
Inga kullager

Inte lämplig för släpp

Betyg 3/5

Teknikstång Master

Teknikstång 180cm, 50mm - Master

Den enda 180cm-stången på listan förtjänar sin plats genom att ha osedvanligt bred greppyta för sin längd, vilket gör att det är en av få varianter i den här storleken som fungerar i vissa fullstora racks. Detta gör det i vissa lägen till ett av de enda gångbara alternativen för dig som har det trångt, men ändå vill ha ett riktigt rack. Den kommer dock inte passa till alla modeller, så mät noggrant innan du beställer.

Notera också att den breda greppytan kommer på bekostnad av “laddbar” längd av hylsorna, så vi skulle rekommendera att du om möjligt försöker investera i lite tunnare viktskivor om du går på den här modellen.

Fördelar 
Perfekt i trånga utrymmen
Relativt hög vikttolerans Korta ändhylsor, tar inte speciellt många viktskivor

Nackdelar
Inga kullager

Inte lämplig för släpp

Betyg 3/5

Vi på Gymkompaniet hoppas att vi har kunnat hjälpa dig hitta en stång som passar just dina behov och önskar ett stort lycka till med träningen!

Du hittar alla våra skivstänger här!