Skivstänger
Det finns en mängd olika skivstänger där ute och det finns i alla olika prisklasser, men vad är då skillnaden mellan alla dessa? Vad är en styrkelyftstång och vad är en crossfitstång, sen vad är skillnaden på dessa? Ska jag köpa en stång för 500kr eller ska jag köpa en Eleiko stång för 10,000kr?
Men först. En skivstång är det bästa redskapet du kan ha, så enkelt är det bara. Men en skivstång så kan du göra en mängd olika övningar för att träna hela kroppen. Du kan utföra enklare basövningar som marklyft, bänkpress eller mer avancerade som ryck och stöt. Med en ordentlig skivstång, skivstångsställning, en drös vikter och lite kunskap så har du allt du kommer att behöva under din träningsresa. Du hittar alla våra skivstänger här!
Här kommer det viktigaste du behöver veta när du ska köpa en skivstång.
Vilken längd ska jag ha på skivstången?
Där ute i träningsdjungeln finns det en mängd olika längder på skivstängerna, det finns stänger som är 130cm, 150cm, 185cm, 220cm och flera andra längder. Det vanligaste och standarstången är 220cm, och det är den längden det är på stänger som du ser på dom Olympiska spelen, alla styrkelyft- och tyngdlyftningstävlingarna och på alla kommersiella gym. Det mindre stängerna så som 130-184cm kan man såklart använda till samma övningar men oftast klarar dessa stänger inte lika mycket vikt och väger inte lika mycket som en 220cm stång, så dom passar oftast bättre till hemmagym eller nybörjaren som inte lyfter så tunga vikter. Viktigt att tänka på är även att det flesta ställningar är gjorda för 220cm stång, så köper du en kortare stång så köp en ställning som är ställbara i bredd så du kan ställa in den så den passar en kortare stång.
Väger Skivstängerna olika?
Ja skivstängerna väger olika beroende på längd och ifall det är skolstång, damstång, teknikstång, curlstång (EZ-stång) eller en vanligt Olympisk skivstång. En Olympisk skivstång, den som du ser i alla gym och är standardstången väger 20kg, en damstång väger 15kg och är lite kortare och har en mindre grepp diameter än en vanlig stång. En teknikstång väger oftast 10kg men är inte gjord för att lyfta tunga vikter utan för att träna upp tekningen i rörelser. Curlstången väger oftast 12kg men finns lättare.
Vad betyder för 25mm viktskivor och för 50 mm viktskivor?
För 25mm- eller för 50mm skitskivor betyder att ändarna på stången är gjorda för att ha på viktskivor som har ett 25mm hål eller 50mm hål. Det vanligaste är 50mm hål och är det som är på alla gym. Men vissa så kallade skolstänger är gjorda för viktskivor som har 25mm hål, dessa stänger är då inte gjorda för så tunga vikter utan är oftast gjorda för nybörjare och skolbarn, varav namnet skolstänger.
Greppdiameter? Hur tjock ska den vara? Gör det någon skillnad?
Greppdiametern är hur tjock stången är där du håller. Det finns stänger som är 25mm och upp till 32mm, det vanligaste är 25, 28 och 29. Damstänger är 25mm och det är standard måttet för tjejer som tävlar i exempelvis tyngdlyftning. Skulle jag gissa så är detta på grund utav att tjejer oftast har mindre händer än män och det blir mycket bekvämare att hålla en tunnare stång om man har mindre händer. Skivstänger för styrkelyft är 29mm och för herrar i tyngdlyftning är stången 28mm.
I styrkelyft så vill man inte att stången skall svikta under lyften och då är en tjockare stång bättre då den både klarar mer vikt och är styvare, en styrkelyft stång börjar svikta svagt runt cirka 180-200kg. I tyngdlyftning så vill man däremot att stången skall svikta lite då det hjälper en i lyften när man tajmar det rätt och gör att man kan lyfta tyngre, en tyngdlyftningsstång börjar svikta vid cirka 140kg. Billigare stänger har ofta 30-32mm för att det ska klara tyngre vikter utan att gå sönder. Det vanligaste som du greppar i gymmet är 28mm.
Vad är Räfflat / Lettring grepp? Vill man ha det?
Räfflat / lettring är det på stången där man greppar, tack vare det så är det enklare att hålla i stången. Jag skulle säga att nästan alla stänger är räfflade nu för tiden och det är ett måste för att kunna lyfta för annars glider stången ur händerna. Vissa stänger är mer eller mindre räfflade och detta beror på vad stången är tillverkad för. För styrkelyft så ska lättringen vara skarpare för att ge bättre grepp och för att den inte ska röra sig lika mycket i handen, men i tyngdlyftning där stången rör sig mycket i handen vill man inte ha en allt för skarp lättring då det snabbt sliter ut huden i händerna.
Varför är inte stången helt räfflad?
På skivstänger så är det oftast två små mellanrum som inte är räfflade, detta är för att man inte ska riva upp benen när man tränar marklyft och drar stången längst smalbenen.
Vad betyder kullagrad?
Det finns stänger som är kullagrade, stänger som är nållagrade, stänger som har glidlager och stänger som inte har några lager alls. Vad dom har är beroende på vad stängerna är gjorda för. Stänger som inte har några lager alls är exempelvis skolstänger och fatbars, skolstänger har det inte för att det är så lätta vikter på stängerna så man har ingen riktigt användning av det och fatbars har det inte för dom är gjorda mest för att stärka greppet. I styrkelyft vill man inte att stången roterar så mycket vid lyft vilket gör att ett glidlager fungerar bra då det har högre fiktion än ett kullager. Medans man i tyngdlyftning vill att vikterna skall snurra mer så använder man sig av kullager och i vissa stänger nållager. På kommersiella gym så som Nordic Welness, Sats och STC så är oftast stängerna kullagrade.
Ringmarkeringarna på skivstänger?
Ringmarkeringarna på skivstänger ska vara 81cm isär på styrkelyftstänger och 91cm isär på tyngdlyftningsstänger, vissa stänger har båda markeringarna. På styrkelyftstänger så visar markeringarna den maximalt tillåtna bredden mellan pekfingrarna vid bänkpress, pekfingrarna skall vara på ringmarkeringen. Vid tyngdlyftning så visar markeringarna endast referenspunkter för att greppa stången vid övningar.
Vad menas med Olympisk skivstång?
Med Olympisk skivstång eller internationell skivstång så menar man generellt sett en skivstång som är 220cm lång, 50mm i diameter för viktskivor och väger 20kg. Detta är den vanligaste skivstången och den som används i tävlingar.
Hur mycket vikt klarar en skivstång?
Hur mycket vikt en skivstång klarar är olika märke till märke och vad för typ av stång det är. Det finns teknikstänger som har en maxbelastning på 20kg, det finns olympiska stänger som är testade för 300kg och så finns det exempelvis Recoil som är testad för 900kg och Eleiko som har en maxbelastning på 1500kg.
Vad kostar en skivstång?
Precis som med nästan allt här i världen så får man lite vad man betalar för. Med en stång som kostar 800kr så kommer du få en stång för 800kr, den håller för lite lätta lyft men lägger du på mer vikt så kommer den gå sönder. Sen precis som inom klädmärken så finns det ju dom där jätte dyra kläderna där man betala för märket men oftast så är det ju dom bästa kläderna. Eleiko är det märket inom skivstänger, Eleiko har dom dyraste men utan tvekan dom bästa stängerna på marknaden, hör du något annat så ljuger dom. Eleiko är alltså guldstandard inom skivstänger. En Eleiko tävlingsstång ligger på +10,000kr, men då håller den också för 1500kg. Sen finns det stänger som ligger där emellan, runt 2500-3000kr. Dessa stänger kan klarar en vikt runt 900kg beroende på märke. Oftast räcker det med en stång för cirka 3000kr om det inte är så att du tävlar i styrkelyft eller tyngdlyftning. Det är viktigt att ha en bra stång när du utför dina övningar för den ska hålla för många år framöver och för tunga vikter och att du släpper den på marken under marklyft och andra övningar. Så investera i en bra stång men inte en för dyr stång.
Olika typer av skivstänger.
Olympisk skivstång:
Eller Internationell skivstång som den ofta kallas är den vanligaste typen av skivstång och som du ser på alla kommersiella gym. Denna stången finns av en mängd olika märken, i flera olika prisklasser och kvalitet. Denna typ av stång är 220cm lång, en ytterdiameter på 50mm och väger 20kg, stången har oftast en greppdiameter på 28mm eller 29mm och billigare stänger brukar ha 32mm. Dessa stänger har oftast något typ av lager. Denna stång används till en mängd olika övningar men framförallt benböj, marklyft och bänkpress.
Damstång:
En damstång har en längd på 201cm, väger 15kg, har en ytterdiameter på 50mm och har en greppdiameter på 25mm. En damstång är en stång som används inom tävlingar i tyngdlyftning.
Teknikstång:
En teknikstång är en stång man använder för teknikträning och för nybörjare som skall lära sig hur man gör olympiska lyft. Stången är inte gjord för att lyfta tungt utan ofta gjord för max 40kg. Stången väger oftast 10kg, är 220cm lång, 50mm ytterdiameter och en greppdiameter på 25mm.
Fat bar:
Fat bar är en skivstång som inte riktigt har några specifika mått utan finns i flera olika längder och vikter, men alla som jag vet har en ytterdiameter på 50mm och oftast en greppdiameter på 50mm. En fat bar används till alla övningar som en vanlig skivstång används till men är främst till för marklyft och greppträning då den tjockare greppdiametern tvingar händerna och underarmarna att arbeta ännu hårdare.
Curlstång:
En curlstång kallas också EZ-stång eller Z-stång, denna stången används oftast till bicepscurls och skullcrushers. Stången är runt 130cm, väger mellan 7-12kg och har en ytterdiameter på 50mm men finns även med 25mm. Stången är krökt så att man kan utföra övningar utan att på fresta handleder och armbågar allt för mycket.
Cardio-stång:
Cardio-stång är en lättare metall stång som har fasta vikter men finns även där du själv kan justera vikterna. Denna stång används i gruppträningsprogram, intervallträning och aerobisk träning för att förbättra uthållighet snarare än styrka. Stången har inga specifika mått.
Trap-bar / Hex bar:
Även då det kanske inte ser ut som det så tillhör denna bar skivstångsfamiljen. Stången har inga specifika mått mer än att den har en ytterdiameter på 50mm, men den är väldigt uppskattad på gymmen som en stång för marklyft och shrugs tack vara att tyngden blir centrerad istället för framför en som det blir med en vanlig skivstång. Stången är konstruerad som en sexkantig form som du kan kliva in i och har oftast två upphöjda grepp som du lyfter stången i.
Tricepsstång:
En triceps stång är en kortare stång som har två lodräta grepp för att enkelt kunna träna triceps extension, stången är oftast mellan 80cm-120cm, väger mellan 7-10kg och har en ytterdiameter på 50mm.
Supra curlstång:
Är en skivstång med roterande handtag för att få en perfekt vinkel för just dig och dina handleder och armbågar när du utför biceps och triceps övningar. Stången väger oftast runt 10-12kg, runt 120cm lång och har en ytterdiameter på 50mm.
Skolstång:
Är en lättare skivstång som brukar väga runt 6-10kg, 150-220cm lång och har en ytterdiameter på 25mm. Dessa stänger tål oftast inte så mycket vikt och ska inte släppas hårt i marken. Man brukar har dessa stänger för yngre skolelever som inte lyfter så tunga vikter.