En utökad artikel om Bumper Plates hittar du här.

Bumper plates används främst inom olympiska lyft och CrossFit. De är skapta för att tåla mycket stryk, något som krävs med tanke på att stänger inom nyss nämnda idrotter ofta slängs i marken från huvudjöd eller högre. En högst omild behandling som berörda bumper plates dessutom behöver genomlida många, många gånger. På grund av den behandling bumper plates utsätts för så är hög kvalitet A och O. En hög kvalitet och lång livslängd ger också fler användningstimmar, något som är skönt då denna typ av viktskivor ofta är mycket dyrare än andra sorter.


Från början existerade inte de relativt mjuka gummiskivor som dagens bumper plates är. Under tyngdlyftningens tidiga dagar packades skivstängerna istället fulla med viktskivor av järn eller stål. Något som ställde krav på att plattformarna där lyften utfördes var tjocka och mäktade med de krafter som uppstod när stången kom dykandes och gick in för landning.

Om plattformar saknades och lyften istället ägde rum direkt på golv av olika material och kvalitet så var krafterna som uppstod alldeles för tuffa och under åren har många stänger, golv och viktskivor fått ge vika mot övermäktiga krafter. Under en kortare period var det dessutom ett regelbrott att släppa stången i marken, något som ledde till mer eller mindre dödsföraktande moves av de aktiva när de desperat försökte fånga stången. Ett move som bara blev farligare och farligare i takt med att lyften blev tyngre. Som tur var tog styrande folk sitt förnuft till fånga och slopade regeln.

Alla trasiga stänger, skivor och golv samt det öronbedövande ljud som uppstår när skivstänger med järnskivor slår emot underlaget tvingade fram en utveckling. En tidig upplaga av bumper plates bestod likt sina föregångare till största del av järn/stål. De hade dock en liten men naggande god skillnad. Längs med skivans yttre kant - alltså den den del av skivan som har kontakt med underlaget - fästes en några centimeter tjock gummilist. Gummilisten hade två primära uppdrag. För det första fanns den där för att minska risken för skador på golv, skivstång och viktskivorna och för det andra dämpade den det ljud som uppstår när stången med tillhörande skivor kommer farandes i full fart mot golvet. Trots en utveckling i rätt riktning hade denna tidiga modell av bumper plates nackdelen att de lätt sprack och gick sönder.

Under åren har en stor utveckling skett och dagens moderna bumper plates är stabila, tåliga, tystare och långlivade styrkeredskap. Det finns bumper plates i olika kvalitet och färg och de består av en solid gummiblandning som omsluter en stor eller liten stålinsats som är placerad i skivans mitt.

Skivor avsedda för olympiska lyft är försedda med en stor insats. Insatsen i sig väger så klart mer än en liten insats och är fördelaktigt då skivans tjocklek kan hållas nere trots att skivans vikt ökar. Något som är önskvärt vid tävlingar (och till viss del träning) då utrustningen som används måste följa vissa bestämda mått. Med tunnare skivor finns således möjlighet att ladda skivstången med fler viktskivor och därmed ha möjlighet att lyfta tyngre samtidigt som reglerna följs.

För bumper plates avsedda för CrossFit är stålinsatserna mycket mindre men ack så starka. Mindre insats betyder mer gummi och mer gummi betyder tjockare skivor. En 25kg-skiva avsedd för CrossFit kan faktiskt vara mer än dubbelt så bred som en olympisk bumper plate med samma vikt. Gummit som används för många av den här typen av bumper plates kallas crumb rubber - som på svenska kan översättas till smulat gummi eller gummismulor - ett namn som kan härledas till den gryniga konsistens som denna typ av gummi har. Inom spektrat för CrossFit-bumpers kan det finnas skillnader i tätheten på gummiblandningen samt hur hård eller mjuk själva skivan är. Något som i sin tur påverkar hur högt stången studsar samt hur högt ljud den ger ifrån när den släpps i marken.

Hi-Temp Bumpers

Just ljudnivån och fokus på en så låg sådan som möjligt är viktigt när det gäller bumper plates avsedda för CrossFit. I miljöer där CrossFit utövas - oavsett om det är tävling eller träning - är det inte ovanligt att flera utövare släpper stänger samtidigt, något som givetvis bidrar med ljud. Att då ha så tystgående bumper plates som möjligt är att föredra. Något som fixas med hjälp av bredare och mjukare skivor.

Färgkodade bumper plates
En finurlig detalj med bumper plates är att de till skillnad från andra typer av viktskivor har samma yttermått oavsett skivans vikt. Det standardiserade måttet är 450mm, något som t.ex. bidrar till att alla kan lyfta från samma utgångsposition oavsett hur mycket vikt som laddats på stången. Dessutom fördelas de krafter och det tryck som uppstår när stången dundrar i marken jämfört med vad som hänt om endast ett par skivor varit större än övriga på stången.

Om du sett viktskivor på gym, vid tävlingar eller i andra sammanhang har du kanske lagt märke till att det finns uppsättningar helt i svart samt mer färgglada uppsättningar. Bumper plates i färg följer en speciell färgkodning som antagits av IWF (Internationella tyngdlyftningsförbundet) och ser ut så här:

- Vit vikt: 0,5 eller 5kg
- Grön vikt: 1,0 eller 10 kg
- Gul vikt: 1,5 eller 15 kg
- Blå vikt: 2,0 eller 20 kg
- Röd vikt: 2,5 eller 25 kg

Färgkodningen gör det lätt att hålla koll på vilken eller vilka vikter som stången laddats med. Tidigare skrev vi att alla skivor har ett yttermått på 450mm. Detta sträcker sig i regel mellan skivorna som väger 10-25kg för olympiska skivor och för skivor mellan 5-25kg om det handlar om CrossFit. Inom olympiska lyft används även mindre, kompletterande vikter. Dessa har mindre mått och mäter in på cirka 150-200mm beroende på tillverkare och skivans tyngd.

De dyraste och mest avancerade viktskivorna på marknaden kalibreras enligt regler som satts upp av IWF. Reglerna innebär att varje enskild skiva över 5 kilo som används inom tävling får ha en felmarginal på högst +0,1% och lägst -0,05%. I praktiken innebär detta att en viktskiva som väger 20 kilo inte får väga 20 gram över eller 10 gram under denna vikt.

Du hittar flera olika sorter av Bumper Plates och Viktskivor här.