Lönar sig Personalgym?

För en vecka sedan stod vi på en e-handelsdag och pratade om vår snabba tillväxt senaste året. En av frågorna var just "Varför tror ni att företagen bygger egna gym?"


För oss är det egentligen en ren självklarhet. Samtidigt som vi ser en alltmer stressad och sjuk arbetarbefolkning så ser vi också att företagen i större grad slåss om att behålla sina duktiga arbetare. Med en snabbrörlig arbetsmarknad och en värld där frihet, tid och mjuka värden ofta värderas högre än rena penga-argument för arbetaren så sker konkurrensen om kompetens på ett helt nytt sätt. Nya argument till att behålla och utveckla sin arbetskraft.

Ett av de argumenten är att bygga personalgym.

Idag har i princip alla större företag samt statliga organisationer någon form av friskvårdsbidrag. Man vill ha en frisk personal som orkar jobba.

Men! Problemet med friskvårdsbidrag är att hur väl vi än menar så kommer inte 2000kr på exempelvis massage leda till särskilt mycket förändring i hälsa och ork. 2-3massager på ett år är ingen mirakelmedicin varken för personalens glädje eller för företagets sjukfrånvaro.

Vi tror att en betydligt bättre investering är att satsa på någonting mer bestående. Nämligen ett personalgym. Och vi tror också att det är därför vi sett så många nya kunder senaste åren - där en majoritet är just företagsgym.

Vårat kanske starkaste argument till detta är att människor idag i allra möjligaste mån vill spara tid. Många människor vill träna men hinner helt enkelt inte, eller upplever inte att de hinner. Dessutom vill man inte trängas på ett gym med hundratals andra människor som ständigt ockuperar alla maskiner och utrymmen precis efter jobbet – när även dina kollegor kommer vara där.

På ett personalgym slipper personalen ta sig till och från jobbet. Man kan träna innan jobbet, på lunchen, eller efter jobbet. Det finns ingen transporttid och antalet personer i rummet blir ofta betydligt färre än på kommersiella gym. Det ger en betydligt större känsla av frihet för personalen att styra sin träning och sin tid.

Dessutom sparar den anställda in en dyr träningsavgift vilket ytterliggare stärker chansen till att träningen blir en vana.

För företaget blir detta också en mycket lönsam affär. Ett gym är ofta en mycket låg och rimlig investering jämfört med friskvårdsbidrag. Speciellt om man tänker på att gymmets utrustning håller i många, många år.

Vi har under senaste åren sålt personalgym åt Volvo, H&M, IKEA, men även små bolag med några enstaka anställda. Oavsett storlek på företaget är personalgym en mycket stark investering som dels skapar bättre hälsa – men även ett argument för en hälsointresserad anställd att stanna kvar på företaget. Hälsa idag är ett starkt säljargument inom bolaget.

Vi har även ett flertal bolag där de anställda själva går ihop och har valt att lägga hela sitt friskvårdsbidrag på att bygga ett gym på arbetsplatsen. På det sättet skapas en oerhörd win-win-situation där de anställda får exakt det som de själva vill ha – samtidigt som bolaget får ett ökat värde på sin arbetsplats och en friskare personal.

Vi förespråkar givetvis träningsmöjligheter på jobbet. Men många argument finns till och med för att låta personal träna på arbetstid. Läs mer om det i studierna här:
https://www.suntarbetsliv.se/forskning/ledarskap-och-organisation/traning-pa-arbetsschemat-sparar-pengar/
http://www.dn.se/ekonomi/anstallda-tvingas-trana-for-att-fa-hogre-lon/
http://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/pressmeddelande-arkiv/tr%C3%A4ning-p%C3%A5-arbetstid-%C3%B6kar-produktiviteten-1.23358