Hantlar - En artikel om de olika typerna samt historien bakom

Hantlar är ett enkelt och effektivt redskap som används för att öka styrka i främst armar och överkropp, men beroende på hur de används kan de vara lika användbara när det gäller att utveckla styrka i övriga delar av kroppen.

Precis som skivstång och kettlebell ryms hantlar i kategorin fria vikter. Det finns flera fördelar med fria vikter jämfört med träning med maskiner. En stor fördel är att en fri vikt inte sitter fast i något utan har möjlighet att röra sig i alla riktningar. Därmed tvingas din kropp att aktivera fler muskler under en övning för att på så vis stabilisera vikten. Denna typ av träning kan översättas och vara användbar i din vardag då lyft som sker i hemmet, på mataffären eller i andra situationer sällan följer en fast bana som i en maskin, utan istället liknar lyft som sker vid träning med fria vikter.

Hantlar är idag ett mycket populärt redskap och det är i princip omöjligt att besöka ett gym utan att kunna hitta hantlar i olika viktklasser och modeller. De vanligaste modellerna - vars namn skvallrar om dess utseende - är fasta och byggbara hantlar.

Fasta hantlar väger vanligtvis någonstans mellan 1-50 kg. De gjuts i ett enda stycke och är vanligtvis gjorda i gummi eller järn. Ibland förekommer även en blandning med en kärna av järn och ett yttre lager av gummi, något som tar bort risken att du repar t.ex. golv med dina hantlar.

Byggbara hantlar är som en liten, handhållen skivstång. Dess vikt går att justera med viktskivor av olika tyngd och precis som på en skivstång låses skivorna fast med någon form av låsningsanordning. Dessa är smidiga då du som användare kan justera vikten med hjälp av en uppsättning viktskivor. Gillar du att träna hemma och vill ha ett smidigt hemmagym med många alternativ så passar byggbara hantlar alldeles utmärkt. Dessutom är yttermåttet på många byggbara hantlar 25mm vilket gör att du kan ha en bred uppsättning viktskivor som passar såväl på hantlarna som på många av de skivstänger som är avsedda för hemmabruk.

Det finns även en tredje, relativt ny variant som kallas ställbara hantlar. De liknar byggbara hantlar på så vis att vikten enkelt kan justeras. En ställbar hantel vilar i ett litet ställ och genom att vrida på handtaget kan du koppla på eller av viktskivor för att på så vis justera vikten enligt ditt önskemål.

 

Historia

Handhållna vikter är uråldriga verktyg för styrketräning och ursprungligen kan hantlar spåras ända tillbaks till det antika Grekland. Där använde idrottare ett redskap som kallades halteres. Formen och vikten på det redskapet kunde skilja sig åt och var vanligast gjort av sten eller metall.

Halteres användes främst på två sätt. Dels som redskap för att utveckla styrka och muskulatur och dels som ett hjälpmedel vid den variant av längdhopp som det tävlades i vid de antika olympiska spelen. Dåtidens deltagare tog ingen löpande ansats utan tävlade i så kallat stående längdhopp. För att nå längre svingade utövarna sina halteres fram och tillbaka när de stod redo att hoppa. Genom att hoppa då vikten via svingen befann sig framför kroppen bidrog till längre hopp, det spekuleras i att ungefär fem extra centimeter per hoppad meter kunde bli vinsten om tekniken utfördes på ett korrekt sätt.

Idag är verkligheten en helt annan. Längdhopparna använder inga vikter utan springer innan avstamp sker från plankan. Dagens halteres, det som vi benämner och känner som hantlar har utvecklats och kommer idag i olika tappningar. Hantlar som styrkeredskap har tagit ett fast grepp och är en given pjäs hos i princip alla kommersiella gym samt en vanlig syn i många vardagsrum där de tjänar som redskap i det lilla hemmagymmet.

Dagens moderna hantlar fick sitt stora genombrott år 1864 då John Blundell släppte sin bok The Muscles and Their Story. Boken bidrog till att sprida hantlar som träningsredskap ut till gemene man och populariteten och användandet växte snabbt.

Dock finns det skäl att tro att hantlar - i den form som vi idag känner som fasta hantlar - förekom långt innan bokens releasedatum. På 400-talet byggdes Villa Romana del Casale, en av de mest ikoniska och välbevarade romerska villorna. I villan finns det en hel del mosaikkonst. På en av villans alla mosaiker syns tio kvinnor utföra olika typer av idrottsliga övningar. Konstverket kallas Bikini girls och på den utövas bland annat bollspel och löpning. Dessutom syns en av kvinnorna hålla ett par hantlar i sina händer. Hantlarna är formade som de hantlar med fast vikt som vi tränar med idag, något som bevisar att redskapet i sig har många, många år på nacken.