Skillnad på handskar och handskar

Vad är det för skillnad på handskar och handskar

- Vad är skillnaden och vilka ska man välja?

Kampsportshandskar kommer i många olika former, storlekar och utföranden och detta är för att dom olika handskarna är tillverkade för olika kampsporter samt för träning och tävling. Gamla klassiska kampsporter så som Karate, Taekwondo, Jujitsu och Kung-Fu har oftast en handske med en lite tjockare skyddande vaddering över knogarna samt utan tumme, medan de lite nyare kampsporterna så som boxning, kickboxning och den nyare typen av Muay Thai (Thaiboxning) har en heltäckande tjockare handske med en fastsydd tumme. Sen finns det även nyare kampsporter så som MMA som har en tunnare handske som bara skyddar ovansidan av handen och har öppna fingrar och öppen hand för att man enkelt skall kunna greppa motståndaren. Utöver detta finns naturligtvis även en uppsjö mer nischade varianter, såsom säckhandskar som är en tunnare handske som endast är tillverkad för att användas på boxningssäckar. Dessa finns både med och utan tumme.

Olika typer av handskar kommer i olika typer av storlekar. Handskarna som oftast används av dom klassiska kampsporterna har en tjock vaddering över knogarna och normalt saknar tumme kommer oftast i storlekarna XS-XL medans boxningshandskar har storlekar från angivna i 2-18oz. Boxningshandskar för barn är mellan 2oz till 6oz vilket gör att dessa handskar inte är speciellt vanliga, 8-10oz är tävlingshandskar men används också till säck och mitts träning. 12oz används till mitts och lättare sparring, 14oz är den vanligaste sparringhandsken och 16-18oz är sparringhandske för det tyngre utövarna. MMA handskar är mellan 4-6oz där 4oz är standard som professionell tävlingshandske och 6oz är för amatörtävlingshandskar. När man pratar om oz så säger man oftast att det är storleken på handsken, vilket är lite missvisande då oz står för vikten på vadderingen i handsken. Hur många oz handsken har är således i praktiken hur tjock stoppningen är.

Handskar finns både i läder och konstläder, där konstläder är mycket billigare men inte lika slittåligt som äkta läder. Vilket gör att konstläderhandskar passar nybörjare som kasnke inte kommer använda handskarna varje dag och kanske inte vill lägga så mycket pengar på träningen, samt i viss mån kanske lättare personer som inte slår lika hårt som tyngre personer. Men vill du ha ordentliga handskar som håller för en hög användningsfrekvens och hårt slitage så är äkta läderhandskar definitivt värda att satsa på. Man kan som regel tänka, dyrare handske - högre kvalitet, billigare handske - sämre kvalitet. Såklart finns det undantag och ibland betalar man relativt mycket bara för märket men det är bra att ha detta som en tumregel.

Det finns även boxningshandskar med snörning istället för kardborrband, dessa handskar är inte att föredra ifall du inte är en professionell boxare som har en coach som alltid kan snöra dina handskar eller som tävlingshandskar för boxningsmatcher. Detta då de vinningar du gör i stabilitet snabbt förvanskas av vad du offrar i praktikalitet - första gången du behöver besöka uppsöka toalett under träning om inte förr.

Några generella tips är att ifall du vet att du kommer börja med kampsport och köra under flera år så köp ett par riktiga läderhandskar direkt och köp från ett välkänt märke så som, Twins, Fighter eller Hayabusa. Köp 14oz handskar då dessa fungerar både till mitts/säckträning och sparring. Har du möjlighet så köp två par handskar, ett par 14oz för sparring och ett par 10-12oz för mitts- och säckträning. Ett tips är också att köpa boxningslindor då dessa skyddar dina händer och handleder extra.

Vill du ha ännu mer info så har vi en mer utförlig guide till olika typer av handskar här.

Här hittar du alla våra boxningshandskar!