Pusselgolv för Gym! - En artikel om vilken sort man välja

Pusselgolv är en av de absolut mest populära formerna av gymgolv idag. Tack vare sin mycket enkla hantering och installation så passar de lika bra i hemmagymmet som på den kommersiella anläggningen.

Det finns idag så oerhört många olika modeller, tjocklekar, storlekar och färger att det är lätt att stira sig blind och bli osäker på vad man ska välja. Här kommer vi därför på ett smidigt och enkelt sätt gå igenom de aspekter som du behöver ta i beaktande när du välljer just ditt gymgolv.


Pusselgolv eller gymmatta?
Som generell regel så kan man säga att man köper pusselgolv när det området man behöver skydda är någorlunda litet, och slitaget kommer vara högt. Det finns givetvis även gym så som crossfitboxar och liknande som lägger pusselgolv över hela gymmet då de har väldigt högt slitage över hela ytan. Men det vanligaste är att man lägger pusselmattor under specifika lyftområden eller hantelstationer och sedan klär man själva allroundunderlaget i de större ytorna med gymmatta.


Hur tjocka pusselgolv?
Här har man en lite svårare avvägning att göra. Det finns normalt sett gymgolv mellan 25mm till 45mm tjocklek (vi säljer även tjockare än så på förfrågan. Ett tunnare golv ger något högre stadga, och en del som lyfter tungt föredrar ett något styvare golv då det känns mer säkert att stå på. Detta förutsätter dock att man klär hela ståytan i golv. Om man lägger gymgolv i två rader där exempelvis skivstångens vikter slår i, eller om man använder en träplatta mellan pusselmattorna så kan man ju stå stadigt på det rena underlaget.

Tjockare pusselmattor kan upplevas som något mjukare, vilket för glada amatörer oftast inte ens uppmärksammas, men på hög nivå kan det vara någonting utövarna tänker på. Däremot är exempelvis en 45mm-platta oerhört slittålig och du får ett mycket kraftigt skydd för ditt golv samt dina öron då gymgolv ju också fungerar ljuddämpande.

Som generell regel så kan vi se att de flesta av våra kunder som bygger hemmagym använder 25mm gymgolv, eller 30mm gymgolv i sina hemmagym - medan kommersiella anläggningar och företag använder ett större spektrum, även om 25mm och 30mm tenderar att vara väldigt vanligt där, men då liggandes på en 6mm gymmatta, vilket ger ytterliggare lite skydd.


Jämfört med lyftplattform:
Många använder pusselgolv istället för att investera i en lyftplattform. Det fungerar i de allra flesta fall alldeles utmärkt som budgetalternativ. Det materaialet som används i våra pusselmattor är väldigt likt det som används i flera av våra lyftplattformar, och med pusselmattor kan du enkelt styra själv hur stor yta du vill täcka.

Har du frågor om vilket gymgolv du ska välja? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig rätt.