Hängande boxningssäck eller Stående boxningssäck

- Ska man köpa en hängande säck eller en stående säck?

Det finns en mängd olika sorters boxningssäckar som är framtagna för att träna och bygga upp olika typer av egenskaper. Några säckar som finns är vanlig avlång boxningssäck, stående boxningssäck, banana bag (säckar som är 180cm), uppercut bag, bowling bag och aqua bag. Alla dessa säckar är tillverkade för att bygga upp olika egenskaper och träna olika typer av tekniker. Dom vanligaste säckarna man ser är vanliga avlånga säckar, stående säckar och banana bag, ett stor skäl är att dessa säckar är mångsidiga och man kan utföra en mängd olika tekniker och få en dynamisk säckträning, vilket är betydligt svårare att få på exempelvis på en aqua bag.

Så om du är intresserad av att köpa hem en säck att träna på så är en vanlig hängande säck, banana bag eller en stående säck att föredra tack vare sin mångsidighet. Men vad är då den stora skillnaden mellan dessa och vilken är att föredra?

Fördelar med stående säck
Det som är så otroligt positivt med en stående säck är just det att den är stående vilket gör att man inte behöver borra hål i taket eller väggen och man behöver inget tak/ väggfäste. Utan det enda man behöver göra är att fylla foten på säcken med vatten eller sand och så är den redo att bli slagen och sparkad på. Det andra positiva med en stående säck är att man kan flytta runt den och ställa den vart man vill, den är alltså inte fast på ett ställe som en hängande säck är. Det som kan vara lite negativt med en stående säck är prislappen, då en stående säck är dyrare än en vanlig hängande säck. Sen rör sig inte en stående säck så som en hängande säck gör, en stående säck vinglar till lite när den blir slagen och sparkad på, medans en hängande säck kommer svinga fram och tillbaka. Här är det olika åsikter då många föredrar att säcken inte rör sig, så finns det även många som gillar att säcken rör sig när den blir slagen på, så här får man själv besluta vad man föredrar och inte.

Fördelar med hängande säckar & banana bags
Hängande säckar är oftast mycket billigare än stående säckar, man kan även lyfta av den och lägga undan den eller om man vill lägga den på marken och slå på den så kan man göra det också. Det finns hängande säckar i alla olika storlekar och vikter, allt från 70cm till 180cm och från 20kg till 80kg. Det som kan vara lite negativt med en hängande boxningssäck är att man måste fästa den i taket eller väggen med hjälp av ett takfäste eller väggfäste, vilket kan vara lite jobbigt då alla kanske inte har möjlighet att göra detta. Men fördelen med att ha en hängande säck är att den kommer röra på sig när man slår på den vilket många utövare föredrar då man får en mer verklig känsla och att det känns bättre i träffen då säcken faktiskt flyttar sig.

Du hittar alla våra boxningssäckar här!


Så vad ska man tänka på nu när man ska köpa en säck?

En mindre hängande säck är billigare än en stor hängande säck men man kan kanske inte sparka på den lilla säcken och den kommer röra sig mycket mer än den stora säcken. 

En stående säck kommer inte röra sig speciellt mycket medans en hängande säck kommer att svinga fram och tillbaka när du slår och sparkar på den.

Har du möjlighet att hänga upp säcken utan att den är i vägen och så att du kan använda den ordentligt där den hänger?

Ordentliga boxningshandskar och boxningslindor är viktigt så du inte skadar dina händer och handledor när du slår på säcken.