Crosstrainer - En Guide

Har löpning aldrig varit din grej? Brukar du få ont i knän och höfter snabbare än du får upp pulsen?

Då är en crosstrainer kanske helt rätt för dig. Med en mjuk och följsam eliptisk bana som kan liknas vid en blandning av löpningstavgång och skidåkning är det ett utmärkt och skonsamt alternativ för dig somvill konditionsträna, men inte kan eller vill löpa.

Då dessa maskiner låter dig jobba med hela kroppen i större mån än cykling och löpning får du dessutom att jobba med din kondition och därmed även din hjärt- och kärl hälsa, utan att behöva uthärda lika mycket mjölksyraoch muskelutmattning i enstaka kroppsdelar.

Vad skiljer då olika modeller av crosstrainers åt?

I förstahand kommer det för användaren att vara fråga om huruvida maskinen är framdriven eller bakdriven. Ofta kommer detta nämligen gå hand i hand med steglängden på maskinen, där de bakdrivna maskinerna i regel har lite kompaktare design och kortare steglängd, medan de framdrivna har lite mer generös steglängd, men i gengäld också normalt tar upp lite större plats.

Detta påverkar också i viss mån känslan vid användning. De framdrivna modellerna kommer få en planare rörelsebana, där stegen rör sig klart längre i djup än i höjd. Detta gör att dessa påminner mer om att löpasnabbt eller åka skidor, medans de bakdrivna maskinerna med kortare steglängdkanske för tankarna mer till att cykla eller jogga.

I allmänhet kan man säga att längre steglängd känns litemjukare, då det blir längre rörelser och till följd av detta troligen inte likamånga "steg" per minut. Dock skall det understrykas att en av destora fördelarna med crosstrainers oavsett är det faktum att de oberoende av stegläng är väsentligen skonsammare för knän och leder än t.ex. att springa pålöpband, då du inte får samma typ av upprepade stötar vid nedslag tack vare den runda banan.

Steglängd kan även vara aktuellt att ta lite extra hänsyntill för dig som är lite längre, då en alltför kort steglängd troligen kommer kännas lite trång och onaturlig. Normalt kommer maskiner komma i ett spann om cirka 30-50cm, där du sannolikt vill hitta en maskin som ligger på den övre halvan av spektrumet om du är över 1,75.

Vad det gäller den tekniska implementeringen av själva drivdelen så kan det också vara intressant att kolla på bromssystemet. Encrosstrainer är i grund och botten uppbyggd lite på samma sätt som enspinningcykel, med ett svänghjlul som ansluter till fotmedarna och står förmotståndet.

I de allra enklaste modellerna kan man stöta på friktionsmotstånd, i likhet med hos enkla spinningcyklar, där det helt enkelt finns en del som bromsar hjulet olika mycket genom att man spänner åt och på såsätt anpassar hur hårt det fysiskt trycker mot svänghjulet.

På lite mer påkostade modeller börjar man i regel stöta påolika former av magnetbaserade bromslösningar. En av dem är servo-magnetlösningar, som bygger på att magneter som omsluter svänghjulet justeras närmare eller längre bort från svänghjulet för att ge olika grader avmotstånd. I lite modernare maskiner (i synnerhet de som är av lite högredignitet) har det blivit vanligare och vanligare med elektromagnetisk bromsning, där man inte styr magneternas verkningsgrad genom att mekaniskt förflytta dem, utan istället genom att reglera spänningen till dem elektriskt.'

Detta innebär att dessa modeller torde hålla bättre över tid och vara mindre känsliga för slitage, då de inte behöver göra några fysiskajusteringar och därmed inte har några rörliga delar som slits ner över tid.

Många av dessa maskiner har även inbyggd pulsmätning i handtagen,vilket möjliggör pulsbaserad träning. Detta är ett utmärkt alternativ för attveta att du ligger på en bra intensitetsnivå under dina pass och inte kör varesig för hårt eller för lätt.

Utöver detta har du självfallet möjlighet att använda dig avalla andra modaliteter som du typiskt kan tänkas stöta på i andra konditionsträningssammanhang, t.ex. intervaller och fartlek.

I övrigt kan var värt att ta i beaktning sådana saker somförvaringsmöjligheter och hur man har tänkt bruka maskinen. Vill man ha den till hemmabruk kan vara värt att satsa på en lite kompaktare maskin som går att plocka undan när den inte skall användas.

På andra ändan av spektrumet är det, i likhet med andratyper av motionsmaskiner, viktigt att verifiera att modellen i fråga är optimerad för kommersiellt bruk om det är hur den är tänkt användas, dettabl.a. för att enklare modeller för hemmabruk normalt saknar garantitäckning för kommersiell användning, vilket snabbt kan bli mycket dyrare än tänkt ommaskinen skulle gå sönder utan att ha garantitäckning.


Du hittar alla våra crosstrainers här


Här är slutligen lite modeller vi rekommenderar:

För hemmet

Master CF35

Superkompakt modell för dig som vill ha en smidig maskin som kanske kan stuvas in i en skrubb eller dylikt, men som trots detta har relativtlång steglängd för klassen.

MasterCR30

Här får du ett steg upp i kvalitet men också i storlek.Något kortare steglängd, men betydligt stabilare svänghjul som ger följsammare känsla.



För företags- eller föreningsgymmet

XC 500

Bakdriven variant, som tar ett klart steg upp frånhemmamodellerna. Med stabilare svänghjul, längre steglängd och elektromagnetiska bromsar levererar den en överlägsen upplevelse mot billigare modeller.

För det kommersiella gymmet

Master RE700

Ett prisvärt alternativ för kommersiellt bruk eller ettriktigt påkostat företags eller föreningsgym. Är självgenererande och kansåledes placeras fritt i lokalen utan att behöva ta hänsyn tillströmförsörjning. Är tack vare sin smarta konstruktion dessutom i det närmstaunderhållsfri.