Vilken Skivstång Ska Jag Välja?

Skivstången

Skivstången är den kanske mest essentiella produkten i ditt hemmagym. I princip alla basövningar utförs med hjälp av skivstången och det är på något sätt kring denna som hela gymmet kan utformas.

Samtidigt är skivstången kanske en av de mest knepiga produkterna att välja, då det egentligen inte finns några visuella skillnader utan prisnivåerna och modellerna kan skilja sig väldigt markant åt samtidigt som skivstången ser nästan identisk ut.

I det här inlägget är vårt mål att försöka ge en inblick i varför vissa skivstänger kan kosta 1000kr, medan andra kostar mångdubbelt mer, samt vad du bör välja för skivstång beroende på vad du tänker träna. (I detta inlägg belyser vi enbart det som normalt sett kallas internationella skivstänger. Skivstänger på 220cm och gjorda för 50mm-vikter)

Budget
Det finns lite olika anledningar till att priset kan variera så mycket. Överlag kan man säga att en billig skivstång tål betydligt mindre vikt än en dyr variant. De billigaste modellerna kan ibland ligga ner mot en maxvikt på 200kg, och belastas de mer än så kommer de att böjas, medan de lite dyrare modellerna kan ha maxvikter upp mot nästan ett ton eller liknande. Till detta kommer också att en billigare skivstång ofta kan "slå sig" alltså bli skev av att man släpper den i marken med vikter, medan en dyrare skivstång tål släpp på ett helt annat sätt. Och slutligen kostar ofta kullagrade stänger något mer än de med glidbussningar. Och i rälighetens namn ska nog sägas att varumärket på stången i vissa fall kan stå för en del av kostnaden också. Med allt detta sagt. Är du nybörjare som inte planerar att lyfta över 200kg i mark, eller köra ryck och stöt med släpp, så behöver du ingen värsting-stång, utan det räcker med en lite billigare variant. Medan du som avancerad styrkeutövare bör satsa på en lite mer påkostad stång då du annars troligen ändå kommer få byta ut den med tiden.

Kullagrad vs Glidlager
En kullagrad stång har ändar som roterar mer fritt än en glidlagrad stång. Många tänker per automatik att en kullagrad stång låter bättre, men det är inte alltid fallet. Kör du mycket ryck och frivändningar så är en kullagrad stång att föredra då du annars behöver ta emot all rotation i stången i handlederna och det kan vara direkt farligt om du inte har kontroll över lyftet. Medan om du kör vanliga basövningar som marklyft, bänkpress, knäböj, etc så är det skönt att det inte är så mycket rotation som stör i lyftet, utan att vikterna står relativt stilla. Så i enkelhet, ska du köra frivändningar/ryck så välj en kullagrad stång och ska du köra basövningar så välj en stång för styrkelyft.

Det är i enkla drag vad man behöver ha i åtanke när man väljer sin skivstång

Behöver du någon att diskutera med och få feedback från så ring eller maila oss gärna så hjälper vi dig att hitta rätt i djungeln av skivstänger!

Du hittar alla våra olika modeller av skivstång här