Träning Under Semester

Träning under semester 
Snart kommer den underbara semester som alla väntar på. Vad är din plan? Ska semestern bestå av att vara hemma och ta det lugnt? 
Kanske är det en avslappnande tid på hotell som gäller. Eller är du den som rastar husbilen under sommaren. 

Saksamma vart du tänker lägga din semester någonstans men du kanske undrar hur din träning kommer se ut under den perioden.
Man kan lätt komma åt träning på den plats semestrar på.
Under semester så kan man välja olika sätt att se sin träning på. 

Det finns den delen av människor som släpper alla typ av måste och bara  vill bara vara. Kanske ligger dom i hängmattan i några veckor för att vila upp sig.
Eller ger sömnen en chans till att återhämta sig och har sin semester sovandes i sängen. Det är helt ok att välja dessa alternativ.

Sen finns den andra delen av människor som lägger all sin lediga tid på träning under sin semester och ser det som en extra satsning för sin hälsa.
Kanske börjar du dagen ute i spåret och tar ett till pass på gymmet. 
Eller är du på som lite omväxling så brukar det finnas fina och välutrustade gym som gör gymråttan glad.

Nu är också ett bra tillfälle att äntligen prova något nytt. Du kanske har varit nyfiken på att prova något utmanande som tex crossfit eller ett köra lite svettiga pass på en kampsportsklubb. Varför inte prova att sporten strongman och lyfta lite sten. 

Att komma igång med löpning är också ett bra tillfälle under semestern.


Ge tid till återhämtning-
Tiden mellan ledigheterna så rullar vardagen på och ekorrhjulet glöder av all upprepning. Dagarna går i ett och man hinner inte alls med det man borde.
Hur många pass för återhämtning har du i ditt träningsschema? 
Hur är det med stretching och massage? Vardagsmotionen som promenader för återhämtningen.
Är det något som du känner att det uteblir. 

Man går upp, frukost, barnen, jobb, hämtningen av barn, handla, laga mat, träning säng, så kan nog mångas vardag se ut. 
Tänk ändå om dagen hade fler timmar att erbjuda för då kanske vi skulle ha tid för att ta hand om kroppen som den förtjänar. 

Under semestern kan man lägga lite tid på dig själv och din återhämtning för att ge kroppen lite extra kärlek så den kan vara stark när du hoppar in i ekorrhjulets vardag igen.

 

Måste man vila från träningen?
Nej de behöver man inte men en period av träning som inte skapar prestationskrav är nyttigt att slänga in och kan passa ganska bra när man har ledigt en längre period. 
Eller om du lägger om din träning till deload så kroppen får återhämta sig.
Men rörelse och fysisk aktivitet mår kroppen bäst av.  

 

Underhålla din muskelmassa-
Lite träning är bättre än inget alls. Många tänker kanske att dom kommer förlora en stor del av kroppens muskelmassa om man inte håller stenhårt i sin träning och ger 100 % hela tiden. 
Men faktum är att det tar lång tid för kroppen att bygga muskler men du ska även veta att förlora muskelmassa tar också tid. 

Men något att ha i åtanken är hur du väljer att äta. Glöm inte ditt dagliga behov av proteinet och ligg inte på underskott om du vill behålla din muskelmassa. 
Skulle de vara så att du får till 2-3 stycken lätta styrketräningspass är du safe. 

Det kan du lätt fixa med ett hotellgym eller i husvagnen på campingen, du kanske t.om inspirerar andra i din omgivning till en mer aktiv semester.

Träning och aktivitet utan utrustning- 
Möjligheter till träning och aktivitet är jättestor. Det finns så mycket man kan göra för att hålla igång och inte bli stillasittande och trött under semestern.

 

Promenera-
Är väldigt populärt och passar alla åldrar, man får en härlig känsla av en skön promenad då man får känna sig lite varm i kroppen medans man inte blir helt slut som en löprunda kan göra. 
Ett bra sätt att återhämta den mentala biten också, man bryter negativa tankar och saker man grubblar på genom en promenad. Skönt för både kropp och själ. 
Är du kanske på semester i en ny stad eller ett helt nytt land så kan man använda sin promenad till den viktiga vardagsmotionen för att uppleva nya ställe.


Jogging/Löpning-
Om du är löpare eller löptränar till vardags så kan en lugn variant av löpning vara fint för återhämtningen. 
Om du vill ta ditt promenerande till en anna level så kan lugn jogging vara ett sätt att utveckla de på.


Yoga- 
Har ett sätt att stressa ner kropp och sinne. 
Man kan meditera och andas så man får ny energi och känna sig som född på nytt. 
Om man är sugen på att testa yoga så finns det massor av hjälp och guider som man man kan använda sig av. 


Vandring-
Om ditt intresse ligger i naturen så är vandring ett fantastiskt sätt att få motion samtidigt som du får njuta av naturen runt omkring dig.
Kanske du tar med dig tältet och stannar en längre stund. 

 

Bada och simma-
Är ett utmärkt sätt att få in motion på semestern och är en skonsamt och avkopplande för kroppen att få röra sig i vattnen. 
Dessutom så kan du slå ihop nytta med nöje och få med hela familjen, gammal som ung.

 

Uteaktiviteter-
Att spela olika typer av spel ute i solen med vänner och familj är också ett sätt att få in rörelse utan att ens tänka på att kroppen får jobba. 
T.ex som fotboll och brännboll är gamla godingar som ofta dyker på sommaren och är roligt för hela familjen.
Att köra 5-kamp hemma på gräsmattan är också ett sätt att få in lite pulshöjning där säckhoppning  eller en klassisk dragkamp kan vara jätte roligt. 

 

Träning med redskap-
Är det så att du ska åka husbil, husvagn eller hyra en stuga i sommar och ändå hålla igång din träning med utrustning så finns många alternativ som är smidigt att ta med utan att behöva lasta ett helt släp med utrustning för sommaren.

Man kan även hålla byggningen uppe med lite utrustning låt fantasin flöda när du väljer dina övningar.
Kan du ersätta knäböjen med en hantel eller kettlebell, JA de kan du. Finns det möjlighet att köra bröst med annan utrustning än bänkpressen som finns på gymmet hemma, svaret är som innan JA!

De kan vara svårt att hålla uppe den tunga träningen med utrustning som man kan ha med. Men att träna till failure är ett utmärkt sätt att få till bra styrketräning med lägre vikter.
Vad är då att träna till failure, det betyder att den muskeln som tränas inte kan eller orkar  lyfta mer repetitioner utan hjälp alltså muskeln blir så trött att den har jobbat till failure.
Men det finns olika definitioner av denna träningsform. 

Här är några olika utföranden av att träna till failure- 


Till absolut failure-
Betyder att då har man tagit ut allt som finns att ge och du skulle inte ens med hjälp i övningen klara av en repetition extra. 

 

Tempo failure-
Då innebär det att du inte kan uppehålla den tänkta hastigheten på repetitionerna avslutar då. 

 

En annan variant-
Är att du inte orkar ta dig igenom en påbörjad repetition och så väljer att hjälpa till med fusk eller någon som hjälper dig med passning.

 

Teknisk failure-
Den här är minst krävande av dessa och innebär att man slutar när man känner att utförandet tappar sin teknik och stannar då.
Men man skulle kunna ta några repetitioner till men utan korrekt teknik.

 

Enkla redskap-
Här kommer tips på redskap som är lätt att få med sig under semestern.
Med dessa redskap kan man får till träning för hela kroppen.

Det spelar ingen roll om hur du väljer att lägga upp din träning det går att få till på alla olika metoder.

 

Byggbara Hantlar-
Det bästa med byggbara hantlar är att du kan få en mängd olika vikter på samma hantel.
Det är ett löst handtag som man lastar sidorna med viktskivor till den vikt som önskas och sedan låser man hantel med medföljande lås.

Denna variant är populär att ha hemma eller i garagegymmet pga av den smidiga funktionen av de olika vikt möjligheterna och att de inte tar så stor plats samt lätt att förvara så då passar den utmärkt att slänga in i bagaget i bilen som går till stugan eller campingen.

Med hantlar kan du träna hela kroppen med övningar som tex-
Axelpress
Bröstpress
Tricepspress
Hantelrodd, hög rodd
Marklyft
Raka Marklyft
Knäböj

Här hittar du de byggbara hantalrna!


Kettlebell-

Kettlebell är en mångsidigt redskap där man kan träna alla övningar som nämndes i stycket om byggbara hantlar.
Dock är det bra att ha en kettlebell med en vikt som du kan utföra många olika övningar med.

Om det finns möjlighet med plats för fler vikter är det ju ett plus men inget nödvändigt för att få till bra träning under semestern.
Med kettlebells kan du träna effektiv i olika cirklar där du aktiverar stora och många muskelgrupper samtidigt, som tex-
KB swing
Turkish getup
KB press
KB Clean och press

Det bästa är att välja en vikt som du kan använda till alla övningar du tänkt gör och kunna använda den i en cirkel som du kör t.ex 10-12 repetitioner eller att du kan arbeta en viss tid och sen byta övning.

 

Det finns olika modeller av kettlebells-

Helgjutna i järn-

Som har en enorm hållbarhet och om du ska träna ut i naturen så är det ett väldigt bra alternativ då underlaget inte behövs skonas annars kan det vara bra med en yogamatta under som skyddar golvet inne.
Den här modellen finns i vikter från 4kg upp till 40kg.

 

Neopren kettlebell-
Här är en kettlebell med ett skyddshölje på som gör att det skyddar golv från repor och skråmor.
Så om du har planerat att träna inomhus med kettlebell så är det här ett bra alternativ.
Men ha ändå i tanken att vara försiktig med nedsläpp av vikten då den kan ge skada om den slängs eller tappas ner i golvet. 
Den här modellen finns i vikt från 4kg upp till 48kg.

Här hittar du det stora utbudet av kettlebells!


Suspensionband-
Är en super uppfinning som är så smidig att ha med sig på semestern eller om du ska iväg och bo på hotell. Den förvaras i en liten påse som inte tar någon större plats.
Du kan även hitta den på gymmet eftersom det har en sån stor möjlighet till olika typer av övningar och du behöver inte springa runt i gymmet för att använda dig av olika maskiner.

Man fäster lätt banden i en dörr och sedan är du redo att träna med banden eller varför inte ute i ett träd.
Om du vill ha den i din privata stuga så finns en annan upphängning som är mer permanent som fästs i taket.

Övningarna kan man gör olika jobbiga beroende på hur banden är inställda, man kan ändra banden så det passar dig.
Hur du använder dig av din kropp och olika lutningar ger också  utmaning till övningen som du gör. Du kan träna allt från explosivitet, uthållighet och tung styrketräning.

Här hittar du utbudet av Suspensionband 

 

Lycka till med din semester träning!