Hur du förbereder dig för en strongman / strongwoman tävling

Hur du förbereder dig inför en strongman / strongwomen tävling


När du tagit steget till att tävla i sporten strongman / strongwoman så är det bra att ha en plan över hur du ska lägga upp träningen så du kan bli den bästa och starkaste versionen av dig själv.
I sporten är det viktigt att vara duktig på allt, du ska vara max stark, uthållig, explosiv och rörlig.
Det är många moment att vara bra på och alla delar ska finns i träningen. 

 

Maten -

Under uppbyggnadsfasen så är det extra viktigt att inte ligga på ett underskott i maten då man behöver mycket mer energi för att kunna prestera och bygga upp sig. 
Om du ligger på ett underskott i de dagliga kaloriintaget så kommer det hämma din utveckling och progressionen kommer inte gå lika bra, lite som att köra bil med handbromsen i - det kommer gå trögt!


Det lättaste sättet att ha koll på att man får i sig allt man behöver är att ha ett kostschema att följa. Det är lätt att  förbereda alla måltider under veckan. 
På det sättet missar man ingen måltid och du får i det du behöver för bästa resultat.
Om det skulle slinka ner en och annan godsak utöver kostschemat ger bara extra energi inför träningen.  

 

Sömn -

När du sover är då du återhämtar dig och bygger upp nedbrutna muskler.
En dålig period av sömn kan göra att utvecklingen inte sker som den borde eftersom kroppen inte kan jobba optimalt för att ge resultaten som förväntas.

Man kan aldrig ta igen sömn som gått förlorad, så om du inte sover på natten men tar en powernap på dagen kommer de inte kompensera upp för nattens förlorade sömn, men kan gör dig lite piggare såklart.

En bra nattsömn ligger runt 7-9 timmar. Det varierar från person till person vad man behöver.

 

 

Inför tävling -


Perioden som du har innan tävlingen är avgörande hur resultatet kommer bli. Beroende på hur många veckor som är innan tävlingen så vet man hur man ska lägga upp träningen för att det ska bli så bra som möjligt. Det bästa är att ha ca 3 månader på sig att förbereda kroppen.

Första träningsperioden ska du förbereda kroppen för den tunga träningen, så det innebär att muskelfästen och leder ska få en chans att stärkas upp innan maxbelastningen kommer och på det sättet motverkar du skador.

Det gör man genom att träna med fokus på teknik, lägre vikt och mer reps.
Viktigt är att övningarna som du väljer ska hjälper dig att bli stark i de grenar som tävlingen har.

Nästa träningsperiod bli lite tyngre men fortfarande fokus på teknik med lite mer vikt.
Här kan vara bra att byta assistansövningar men de ska fortfarande vara övningar som ger dig fördelar till grenarna på tävlingen.

Sista träningsperioden kommer dom tunga vikterna, i den här perioden ska självförtroendet flöda och du ska känna att lyten sitter och att det finns mer i tanken,  då har du gjort ett riktigt bra förarbete. Veckan innan tävlingen är det bra att träna men bara lätt, så kallad genomblödning för musklerna.

Man tränar för att hålla igång kroppen för att undvika stelhet.
Att hålla kroppen smidig och rörlig är stretching och aktiv vila bra och bör finnas med under alla träningsperioder.

Ett bra tips är att utesluta koffein 7 dagar innan tävling för att få en bättre och starkare effekt av de på tävlingsdagen om du använder dig av PWO eller andra koffeindrycker.
Dagen innan tävlingen sker kolhydratladdning och stort vätskeintag för att vara så pigg och energifylld under tävlingen.

 

 

Tävlingsdagen - 


På tävlingsdagen sker alla maxlyft. Att äta innan tävlingen är jätteviktigt och det är bra om du får i dig kolhydrater för det är de du har nytta av under dagen. 
Under tävling är det bra att ha något med snabb energi och som är lätt att äta, t ex en påse gummibjörnar, det tar kroppen upp snabbt om du skulle behöva lite extra energi mellan grenarna.

Vätska är viktigt att underhålla med under hela tävlingen, gärna med vätskeersättning då man kan bevara vätskan bättre i kroppen än om det bara är vatten för det rinner mestadels bara igenom kroppen och inte ger någon effekt.

Att dricka vätskeersättning under tävlingen motverkar uttorkning som kan ge muskelkramper.

Innan grenarna så är det bra att ha en plan över max lyften och vilka vikter som ska sättas.

En bra idé är att göra några lyft som du är säker på innan du går in för ett maxlyft.

Och testa inget nytt! Att gör något annat än vad du tränat in är jättedumt att prova på självaste tävlingsdagen.
Då ska du bara använda det du tränat på, hur du står, hur du lyfter och hur du andas i lyftet. Allt ska göras på de sättet du har övat in de på.

 

Efter -


Efter en tävling kan det vara skönt att ha en vilodag så du kan återhämta dig.
Om det var en jätte tung tävling så kan det vara bra för kroppen att ta ett par dagars vila för att återhämta sig. Många tar en hel vecka utan träning, det är en smaksak.

Kroppen behöver fortfarande bra mat med mycket näring i för att återhämtningen ska bli optimal.
Är det så att du har en till tävling inom kort så börjar hela förberedningen med träningen igen för att kunna ge allt på tävlingsdagen. 

Om tävlingssäsongen är över så är det dax för offseason träning, träning för att förhindra skador för nästa säsong och bygga upp dig starkare så du kan lyfta mer. 

 

Lycka till med din tävling!