Vilken utrustning ska jag ha i mitt hemmagym?

För att kunna svara på det så behöver du egentligen först svara på några andra frågor: Vilken sorts träning tänker du bedriva hemma? Alltså vad är syftet med din hemmaträning?


Sedan följer också ett par övergripande frågor oavsett vad du svarar på frågorna ovan:

  • Vad behöver man för att kunna träna på ett effektivt sätt samtidigt som det inte får ta för mycket plats?

  • Vilken sorts utrustning lämpar sig bäst i längden?

  • Vilken kvalité kontra pris bör utrustningen ha?

Om vi ska svara på frågorna ovan så väljer vi att säga att generellt så finns det två kategorier av personer som bygger hemmagym:

Dels har vi personen som bara vill kunna träna lite allmänt, få kroppen i rörelse och slippa lägga all extra tid på att gå till gymmet. För denna person handlar det ofta om att försöka få in utrustningen i ett litet rum eller skrubb och det får inte ta för mycket plats. Man vill ha okej grejer men kanske inte bränna sitt livs besparingar.

För en sådan här person finns det tre olika alternativ som är relativt vanliga och siktar på att möta nämnda kravlista:

  1. Alternativ 1: Ett mindre multigym

  2. Alternativ 2: Ett litet styrkepaket kombinerat med en stretchmatta och en gymboll

  3. Alternativ 3: En motionscykel, ett par hantlar och en stretchmatta


Givetvis finns andra kombinationer också, men dessa ovan är relativt vanliga. Och överlag kan man också säga att om syftet bara är att hålla igång kroppen lite lätt och man inte har några större mål kring att elitsatsa så kan man med fördel titta på det mer budgetorienterade sortimentet på vår hemsida. Där har vi samlat produkter som är slittåliga och tål många års användning – men där man ofta kanske kompromissat på saker som vikttolerans, så att de kanske inte räcker för att köra tungt för de allra starkaste utövarna.

Två motionscyklar

En bra utgångspunkt för hemmaträning.


Sedan har vi Elit-motionären. Personen som bygger ett hemmagym för att verkligen kunna ta sin träning på allvar. Den här personen tränar tungt, hårt och ordentligt. Här duger det inte med lätta vikter och man vill ofta att utrustningen håller en kvalité som är likvärdig med det man hittar i PT-studios eller riktigt ordentliga företagsgym.

Den här personen väljer också ofta bort multigym till fördel för dedikerade ställningar, hantlar, vikter och annat av högre kvalitet. Då denne ofta har koll på hur man ska göra övningar för att träna hela kroppen så blir ett multigym lite överflödigt och begränsande. Om man har den budget som krävs och vill ha någon sorts maskin så kommer det i första had vara aktuellt med ett kryssdrag eller en kombinerad rodd-latsmaskin, som på ett bra sätt kompletterar de klassiska basövningarna med skivstång.

Överlag bör huvudfokus ligga på en bra skivstång med tillhörande ställning och bänk, samt eventuella hantlar och kettlebells. Med det täcker man in hela kroppen väl och vill man utvidga därifrån så kan det vara värt att titta på saker som ett chinsrack eller en kombinerad chins/dips,mag-station.

Kvalitetsmässigt brukar vi rekommendera att man kostar på sig när det kommer till skivstång, bänk och ställning. Sedan kan man vara lite snålare när det gäller hantlar och viktskivor.

Hemmagym med skivstångsställning

Man kommer långt med en robust skivstång och ställning.

Är man osäker på vad man ska välja för utrustning så är vår support givetvis gärna med och ger feedback och rekommendationer, det är bara att maila eller ringa oss för att få hjälp! (Supporten har öppet 09-15 alla helgfria vardagar)

Har du sedan kommit så långt att du bestämt dig för att beställa hem ditt alldeles egna hemmagym så ska vi bara lämna dig med ett sista tips: se till att förbereda dig på en potentiellt ganska saftig leverans! Det blir i regel snabbt ganska mycket grejer med mycket emballering och på något sätt är det alltid mycket tyngre att bära in det än vad det känns när det väl är monterat... Vi skulle starkt rekommendera att man har ett extra par hjälpande händer både för att bära in och montera lite större utrustning.

 Leverans
Det blir ofta mycket lådor.

För enkelhetens skull så har vi samlat våra mest sålda träningsprodukter för hemmagym här under en kategori på vår hemsida.