En utökad artikel om de olika sorterna av skivstänger hittar du här

Bakgrund

Skivstången uppfanns på 1800-talet och var från början en stång med ihåliga glober i ändarna. Globerna var fyllda med bland annat sand för att på så vis öka stångens vikt. 1865 presenterade George Baker Windship sin vidareutveckling på skivstången. Han hade nämligen kommit på den briljanta idén som möjliggjorde att på sin stång lasta på viktskivor av olika vikt och storlek. Maxvikten för denna pionjär bland skivstänger var cirka 45 kilo och får anses vara föregångaren och inspirationskällan till de former av skivstång som vi ser på marknaden idag.

Att lyfta tungt har länge ansetts som något statusfyllt i många olika länder och kulturer. Gick du på 1800-talets cirkus så var det högst troligt att du skulle få se en Starke Adolf-figur göra mer eller mindre omöjliga lyft med en skivstång (eller något annat styrkeredskap för den delen). Tävlingar arrangerades och olika typer av lyft växte fram då fler och fler lyftare specialiserade sig inom specifika sätt att lyfta en skivstång. Det var ju så klart lättare att få epitetet världens starkaste om du vigde all din vakna tid till att lyfta din skivstång på ett sätt som ingen gjorde.

Över tid växte röster om att standardisera tyngdlyftandet fram, kanske som en motpol till de tävlingar där du som utövare förväntades utföra en lång rad olika moment innehållandes olika former av press, knäböj samt stöt med både en och två händer. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns ännu inga viktklasser vilket gjorde det högst fördelaktigt att tillhöra de allra största lyftarna vid en tävling. Över tid skalades fler och fler moment bort och till slut landade det hela i de lyft vi känner till och är vana vid idag, nämligen de olympiska lyften ryck och stöt. Från början var denna duo av lyft en trio då press fanns med som gren vid de olympiska spelen. Efter spelen i München 1972 ströks dock detta moment och ryck och stöt marscherade på i ensamt majestät.

Vad gäller styrkelyftning så såg dess verklighet helt annorlunda ut innan 1950-talet mot den form vi känner idag. De tre standardlyften (the big three) knäböj, bänkpress och marklyft är idag standard men hade innan dess sällskap av en lång rad andra lyft. Gemensamt för dessa lyft var att de blev kategoriserade som ”udda lyft”. Av de tre lyften som används idag har marklyftet äldst anor då det fungerade som signaturlyft för den professionella lyftaren Herman Goerner under 1920-talet.

Populariteten för knäböj växte under 1930- & 40-talet, bland annat med hjälp av Milo Steinborn och Bert Assirati. Bänkpressen användes i rehabprogram för soldater som deltagit under andra världskriget, något som man tror var en del i den ökade populariteten för momentet. Under 1950-talet gav bland andra Doug Hepburn populariteten en ytterligare skjuts med en rad imponerande lyft. Under 1960-talet växte styrkelyft som gren fram och det första nationella mästerskapet i USA hölls under 1964.

Några år senare bildades IPF (International Powerlifting Federation) och det första världsmästerskapet arrangerades 1973. En svensk deltagare fanns med under mästerskapet som annars dominerades av amerikanska deltagare. Hela 34 av 47 utövare var från USA.

 

Skivstänger - olika typer

En skivstång är ett användbart och effektivt redskap oavsett om du genomför din träning på gymmet eller i hemmets trygga vrå. Med en bra skivstång och en stabil uppsättning viktskivor kan du utsätta kroppen för riktigt bra träning oavsett var du befinner dig.

Skivstången kommer i en rad olika utföranden där de olika sorters stängerna fyller olika funktioner och används inom olika moment för tävling och träning. En skivstång är enkel och effektiv i sitt utförande och du kan själv styra över om du helst utför dina knäböj och slipar på din bänkpress hemma, på gymmet eller beger dig till obskyra lokaler för att delta i distriktsmästerskap eller klubbtävlingar. Oavsett vad du väljer så har vi på Gymkompaniet.se ett brett utbud av skivstänger som passar de flesta ändamål.

 

Standardskivstång

Denna typ kallas ibland även för skolstång och är en av de vanligaste skivstängerna på marknaden. Den är också den billigaste sortens skivstång. Vikten på denna typ av skivstång kan skilja sig åt men ligger oftast runt 5-10kg. Diametern på skivstången kan brukar i regel vara 25mm och skivstångens längd mellan 130-180cm. Dessa skivstänger kan inte belastas med för mycket vikt och är främst lämpade för hemmabruk samt vanliga i skolors gymnastiksalar, något som lett till att denna typ av stång även är känd under namnet skolstång.

 

Internationell skivstång

En internationell skivstång är den form av skivstång som oftast förekommer på gym. Den kallas även för tävlingsskivstång och är för herrar 220 cm lång och 20 kilo tung. För damer är den 201 cm lång, med en vikt på 15 kilo.

Skivstängerna har antingen skjutlager eller kullager vilket möjliggör att stången kan snurra vid de lyft som kräver detta. För skivstänger som används inom tyngdlyftning är kullagren anpassade så att stången kan snurra på ett snabbt och smidigt sätt. Inom styrkelyft är kullagren ibland trögare. Detta beror på att man vill att stången ligger still under de lyft där snurr på stången inte är önskvärt. På senare tid har dock stänger som används både vid tyngdlyftning, styrkelyft och crossfit tagit stora marknadsandelar.

Längs med stången och den yta där utövaren greppar stången finns det som kallas lettring. Det är ett räfflat mönster som skapar bättre förutsättningar för grepp. Resterande del av stången är slät för att skona benen under övningar där skivstången är i kontakt med benen under utförandet.

Curlstång

Curlstången uppfanns av Lewis G. Dymeck och kallades från början för Dymeck curling bar. Den är också känd under namnet EZ-stång och används främst till bicepscurl, men även till övningar som fokuserar på triceps. Den är kortare än en standardstång och mäter runt 130cm i de flesta modeller. Den skiljer sig dessutom kraftigt från en standardstång som är helt rak i sitt utförande. En curlstång är krökt och har en slags vågig form, något som är fördelaktigt vid tricepsövningar och när du kräver ett smalare grepp

 

Skivstång med fasta vikter

En rätt så ovanlig modell idag som främst används på kommersiella gym i större set. Förekommer ibland och används med fördel av nybörjare och främst till övningar som inte kräver så mycket vikt.