En utökad artikel om Crosstrainers och lite träningstips hittar du här

Här på Gymkompaniet.se hittar du crosstrainers i en rad olika storlekar och prisklasser. Vi erbjuder stora, robusta maskiner avsedda för det kommersiella gymmet likväl som mindre samt smidiga konstruktioner för dig som snabbt vill få plats med en crosstrainer i hemmet.

Oavsett prisklass är crosstrainern ett utmärkt redskap för att träna överkroppen såväl som underkroppen med hjälp av en uppsjö av förprogrammerade träningspass. Du kan med enkla medel blanda högintensiv träning med lugna, återhämtande pass. En crosstrainer fungerar dessutom utmärkt som uppvärmningen inför annan träning, 10-15 minuter i ett lagom tempo är ett bra sätt att mjuka upp kroppen och få den varm inför ett tungt styrkepass.

Vill du veta mer om crosstrainern och hur du kan få ut så mycket som möjligt av ditt konditionspass läs gärna vidare eller ta en titt på hela vårat utbud av crosstrainers .



Bakgrund

Den första crosstrainern kom ut på marknaden i mitten av 1990-talet. Tanken föddes då företaget Precor kom i kontakt med Larry Miller och hans primitiva variant av en crosstrainer, något han skapat åt sin tennisspelande dotter i hopp om att öka hennes fysiska kapacitet utan att belasta hennes leder. Som sagt, Millers skapelse var primitiv och dess form var långt ifrån de avancerade maskiner som idag är ett naturligt inslag på gym och i många hem runtom i världen.

Men konstruktionen i sig och dess förmåga att låta individer bedriva konditionsträning på ett skonsamt och effektivt sätt fångade Precors intresse och bollen var satt i rullning. Sedan lanseringen har en stor utveckling ägt rum och dagens moderna crosstrainers är långt mer avancerade än de tidiga modellerna som fanns på marknaden. På dagens marknad hittar vi mer eller mindre avancerade maskiner som erbjuder en rad detaljer.

De flesta av dagens crosstrainers har någon form av elektronisk skärm där olika träningsprogram och data från och under passet endast är ett par knapptryck bort. Via skärmen är det också vanligt att du kan ställa in motstånd och lutning på din crosstrainer samt se data över stegfrekvens, distans samt kaloriförbrukning. En crosstrainer drivs av det elektroniska drivsystem som är placerat vid maskinens front eller bakre del. Även drivsystem placerade i ett centrerat läge finns idag, en detalj som skapar en kortare och smidigare crosstrainer som inte tar lika mycket plats.

Träna på en crosstrainer Som vi tidigare nämnt kan du med hjälp av en crosstrainer träna effektivt och göra allt från lätta, lugna pass till riktiga pulshöjare som får svetten att spruta och ett hjärta som slår så hårt och snabbt att det nästan lämnar kroppen.

Behöver du tips och råd i din jakt på det perfekta crosstrainer-passet? Se nedan:

 Observera att alla pass bör inledas med 10-15 minuters lugn uppvärmning samt avslutas med 10-15 minuters nedvarvning i ett bekvämt tempo.

Intervallpass

Har du kort om tid och vill få till ett effektivt pass som garanterat höjer pulsen, bränner kalorier och utvecklar din konditionsnivå? Välj ett eller flera av nedanstående pass och var beredd på att svettas! 10x60/30: Ett tufft pass som går att anpassa på många sätt. I detta fall står 60 för antal sekunder som du kör hårt och 30 för det antal sekunder du kör en aktiv vila i ett lugnt och bekvämt tempo. Detta upprepas 10 gånger (antalet repetitioner kan ökas eller minskas beroende på vad du gillar). Passet är effektivt och höjer pulsen rejält. Om du tröttnar på att hela tiden köra intervallerna i 60/30s så kan passet anpassas och några förslag på andra sekundinställningar är: 90/60, 45/15, 45/75 och 60/60. Oavsett längd och antal repetitioner så avgör du själv om du vill köra med eller utan lutning och vilket motstånd din crosstrainer är inställd på. En bra tumregel är dock att farten och intensiteten ökar desto kortare tiden för intervallen är.

Distanspass
Är du en löpare som behöver träna lite alternativt för att minska risken för skador? Eller använder du en crosstrainer som din primära utrustning för konditionsträning? Ett vanligt distanspass passar de flesta och tränar din aeroba uthållighet. Den här typen av pass kan med enkla medel justeras och bli tyngre eller lättare beroende på t.ex. inställt motstånd och frekvens. Så här gör du: Ställ in din crosstrainer på önskat motstånd och trampa runt benen mellan 30-60 minuter (eller längre om du har den mentala styrkan!) i en jämn och stabil fart. Se till att hålla pulsen på en jämn och lagom nivå genom hela passet och belasta dig på en nivå som ligger mellan 50-75% av din maximala kapacitet.

Tröskelpass
Ett bra komplement till dina långa intervaller eller tempopass som du är van vid om du pysslar med löpning. Passet går att variera i oändlighet men bör utgå från ett x antal repetitioner som genomförs i ett x antal minuter. Förslag på upplägg är: 3x10, 2x8 eller 5x5 minuter. Efter uppvärmning inleder du din första tröskel, låt oss säga att du valt 3x10 minuter som pass. Hitta ett tempo som är hårt men bekvämt. Du ska inte ligga på lika hårt som vid korta intervaller och inte vara lika avslappnad och bekväm som vid ett distanspass. Hitta ett bra mellanläge som ökar pulsen markant, men inte skyhögt och fokusera på att hålla ett jämnt och stabilt tempo genom alla repetitioner. Mellan trösklarna kan du slänga in aktiv vila mellan 1-3 minuter beroende på tröskelns längd.