Att bygga Källargym

På ett år hinner vi besöka rätt många städer i vår strävan efter att bygga ett gym i närheten av varje person.

Något som blivit allt vanligare på senare år är att bostadsrättsföreningar bestämmer sig för att börja nyttja sina källarförråd eller cykelförråd och bygga gym där istället. Lokaler som tidigare kanske mest huserat bråte eller i värsta fall stått helt tomma och bara väntat på att användas. Om man är ett 50-tal lägenheter och de allra flesta vill ha ett gym, så blir kostnaden per lägenhet relativt låg samtidigt som man får en betydligt mer attraktiv förening. 

Vi är precis hemkomna från ett sådant bygge.

Källargym källargym 1 Källare gym

Det man ska tänka på när man bygger gym i källarlokal (vid sidan av vilken utrustning man önskar) är framförallt golvet, takhöjden, ljuset och ventilationen.

Många källarlokaler har väldigt fula golv som är ordentligt slitna. Många tror att det blir en stor kostnad att fixa till men det vanligaste är att man helt enkelt täcker ytan med everroll-matta och på så sätt gömmer skavanker, får ett mer inbonat intryck och en betydligt skönare akustik i gymmet.

Takhöjden är oftast begränsad och styr lite vilka maskiner eller ställningar som får plats. Som tur är finns idag flera olika ställningar på marknaden som inte behöver vara så höga, och man kan ofta styra vilka maskiner som passar in. Mät alltid takhöjden och kolla produktskisser innan du beställer, eller fråga leverantören. Så du inte blir stående där med en produkt du inte kan nyttja.

Ljuset och ventilationen i källargym är oftast rätt dåliga. Att sätta upp ett par extra lampor är värt det och ger gymmet en mycket bättre känsla till en mycket låg summa. Och när det gäller ventilation får man ibland bara acceptera faktumet att dte kommer vara lite kvavt, och då lämpar sig gymmet kanske mer för styrkemaskiner än för motionsredskap.